Υποδοχή μαθητών και καθηγητών σχολείων της Ευρώπης από το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου


Την εβδομάδα 26-29 Σεπτεμβρίου το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου υποδέχτηκε αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών (30 μαθητές και 10 καθηγητές) από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+/KA229 με τίτλο: «Think globally, act locally! Let’s live greener! »

(Σκέψου Παγκόσμια, δράσε τοπικά! Ας ζήσουμε πιο πράσινοι!)

Στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος η ανάδειξη της κρισιμότητας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και άμεσοι στόχοι η καθιέρωση συστήματος ανακύκλωσης στις τάξεις, η μείωση των απορριμμάτων, η επαναχρησιμοποίηση προϊόντων, η εξοικονόμηση ενέργειας(με εναλλακτικές μορφές ενέργειας) και νερού καθώς και η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον μέσων μεταφοράς.

Την πρώτη μέρα τους φιλοξενούμενους μαθητές υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν στο σχολείο ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Γιάννης Κόκουρας, ο διευθυντής κ. Νικόλαος Πορτέσης, ο Σύλλογος καθηγητών και οι μαθητές.

Στη συνέχεια ο Διευθυντής και η Παιδαγωγική ομάδα των εκπαιδευτικών του Erasmus ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησαν οι δραστηριότητες γνωριμιών για το «σπάσιμο του πάγου», και το επιτραπέζιο παιχνίδι «Eco game» για την προστασία του περιβάλλοντος (έμπνευσης και δημιουργίας της Ελληνικής ομάδας).

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με παρουσιάσεις των μαθητών της ελληνικής ομάδας Erasmus με θέμα «Το κλίμα της Ελλάδας και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας» και του Διευθυντή κ. Νικόλαου Πορτέση με θέμα « Το Βιοαέριο, εναλλακτική μορφή ενέργειας και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής». Στη συνέχεια, καθηγητές και μαθητές, επισκέφθηκαν τον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βιοαερίου «ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΑΦΟΙ ΣΕΪΤΗ ΑΕ» στο Αργυροπούλι, μια μονάδα επεξεργασίας βιομάζας και παραγωγής βιοαερίου και ηλεκτρισμού καθώς και βιολιπασμάτων, με αξιοποίηση λυμάτων. Η ξενάγηση και παρουσίαση έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χημικό μηχανικό κ. Γεώργιο Παπαπολυμέρου, ο οποίος τόνισε τα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας τόσο στον άνθρωπο όσο και στο περιβάλλον. Στο τέλος δόθηκε στους μαθητές σχετικό φύλλο εργασίας.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με Εργαστήριο με θέμα «Η κλιματική αλλαγή μέσω εικόνων – φτιάξε τη δική σου αφίσα» και συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Κέντρο Ψηφιακής Προβολής της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Μετεώρων, στην Καλαμπάκα όπου οι μαθητές παρακολούθησαν τη δημιουργία των Μετεώρων μέσω τρισδιάστατης (3D) προβολής, ενώ ακολούθησε πολιτιστικό ταξίδι στη Μονή Βαρλαάμ.

Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στο Joist , ένα Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα όπου οι μαθητές παρακολούθησαν Εργαστήρια ενδυνάμωσης -Inspire lab (“Από τον τροχό στην τεχνητή νοημοσύνη”- “Η πορεία της τροφής στο χρόνο”)-Εργαστήριο εμπειρίας (Περιβάλλον Εμπειρίας Εικονικής Πραγματικότητας-Επιστήμη και Τεχνολογία με χρήση VR κάμερας) και Δημιουργία εργαστηρίου (“Αγροδιατροφική αλυσίδα και προστασία του περιβάλλοντος”). Στο τέλος σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δημιούργησαν το δικό τους βίντεο σχεδίασης. Στη συνέχεια επέστρεψαν στον Τύρναβο στο Σχολείο-όπου έλαβαν μέρος σε Εργαστήριο με θέμα «Μαθαίνοντας να διαβάζω στις γλώσσες των μελών μέσα από την ποίηση». Η βραδιά έκλεισε με την Τελετή Απονομής Πιστοποιητικών και με ένα υπέροχο δείπνο προσφορά των γονέων.

Την 4η ημέρα επισκέφθηκαν το Αστεροσκοπείο Λάρισας όπου με την καθοδήγηση του υπεύθυνου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χουινάβα Ιωάννη παρακολούθησαν Εργαστήριο με θέμα : «Παρατηρώντας τον ήλιο(ηλιακές κηλίδες), την πηγή της ζωής και της ενέργειας» και εργάστηκαν με Φύλλο Εργασίας μετρώντας την ενέργεια που μας προσφέρει ο ήλιος με τη χρήση φωτοβολταϊκού σε διάφορες θέσεις».

Το πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να είχε στεφθεί με τόση επιτυχία χωρίς τη συμβολή ορισμένων προσώπων και παραγόντων τους οποίους το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου ευχαριστεί θερμά:

Το Αστεροσκοπείο Λάρισας και τον καθηγητή κ. Χουινάβα Ιωάννη για την αμέριστη βοήθειά του καθώς επίσης την κ. Μπαξεβάνου Σταυρούλα Δ/ντρια Παιδείας του Δήμου Λάρισας και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Διοίκησης και δια Bίου Mάθησης κ. Δημ. Δεληγιάννη για την προσφορά του οδηγού της πόλης της Λάρισας και του Μεγάλου Καταλόγου της Συλλογής Γ. Κατσίγρα προς τους φιλοξενούμενους μας αλλά και προς το σχολείο μας.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την πόλη μας και την ελληνική φιλοξενία, αποχαιρετώντας με συγκίνηση τους Έλληνες συμμαθητές και συναδέλφους τους.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας