Βιταμίνη C: Πολύτιμο συστατικό και για την υγεία του δέρματος

H πολύτιμη βιταμίνη C είναι γνωστή για τη συμβολή της στην υγεία του οργανισμού αλλά ίσως, κάποιοι αγνοούν πόσο πολύτιμη είναι και για λαμπερή και υγιή επιδερμίδα.

Τα τρόφιμα με βιταμίνη C είναι μια καλή λύση για να βοηθήσετε το δέρμα σας και η δρ. Macrene Alexiades δερματολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη, αναπληρώτρια κλινική καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale εξηγεί όλους τους λόγους που το δέρμα σας αγαπά τη βιταμίνη C.

Προστατεύει από τη φυσική φθορά

Ως πασίγνωστο αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C προστατεύει τα κύτταρα, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται από τη συσσώρευση ελεύθερων ριζών. Συνεπώς, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των βλαβών, προστατεύοντας και από την υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο του δέρματος.

Δρα και ενάντια στους μηχανισμούς της γήρανσης

Η υπεριώδης ακτινοβολία συμβάλλει στην παραγωγή των ελευθέρων ριζών στο δέρμα και αποτελεί βασικό παράγοντα της φωτογήρανσης. Κοινώς, η χρόνια έκθεση στον ήλιο έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια της ελαστικότητας. «Ως αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη C είναι μία από τις καλύτερες βιταμίνες κατά της γήρανσης του δέρματος και θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας λείας και ομοιόμορφης επιδερμίδας» επισημαίνει η δρ. Macrene Alexiades, ενώ συμπληρώνει πως η βιταμίνη C προάγει την παραγωγή του κολλαγόνου, διατηρώντας το δέρμα σας σφριγηλό.

Προσφέρει προστασία κάθε εποχή του χρόνου

Μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C όλο το χρόνο είναι ευεργετική, όχι μόνο για την πρόληψη της φωτογήρανσης, διότι και «κατά τους ψυχρότερους μήνες, μπορεί να προσφέρει ενυδάτωση και να φωτίζει το δέρμα» σύμφωνα με τη δρ. Macrene Alexiades. Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί επίσης να επιδεινώσει και δερματικές παθήσεις όπως την ατοπική δερματίτιδα, ή αλλιώς το έκζεμα, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2018 στο Frontiers in Physiology.

Βοηθά στην επούλωση των πληγών

Η βιταμίνη C ενέχεται σε όλες τις φάσεις της επούλωσης των πληγών, σύμφωνα με έρευνα του 2013 στο British Journal of Community Nursing. Το κολλαγόνο παίζει κι εδώ βασικό ρόλο καθώς αποτελεί τη βασική δομική πρωτεΐνη που βρίσκεται στον ιστό του δέρματος. Ακόμα και μια ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί και να εμποδίσει την επούλωση των πληγών.

Είναι καλό να γνωρίζετε επίσης πως η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη των συμπτωμάτων του σκορβούτου, όπως η μειωμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Μαρτίου 2020 στο Nutrients.

Για την επαρκή πρόσληψή της γνωρίζουμε όλοι πως τα πορτοκάλια και γενικά τα εσπεριδοειδή είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C όμως και άλλα φρούτα και λαχανικά μπορούν να ενταχθούν στο διαιτολόγιό σας, όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές, οι φράουλες, ο ανανάς, το ακτινίδιο, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α

.therapies.gr