Παρουσίαση βιβλίων στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου

Τα βιβλία του Γεωργίου I. Κουτσογιάννη «Έκλεψα τη ζωή μου κι έφυγα…» και «Μαρμώ, η στοιχειωμένη κυρά του Τζελάλ εφέντη», θα παρουσιαστούν την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 στις 11.00 το πρωί στο Δημοτικό Θέατρο Τυρνάβου.
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι: Αθανασία Μπλέτσα (Εκπαιδευτικός Α/θμιας) και Νικόλαος Ζαρκογιάννης (Ηθοποιός).
Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Δήμητρα Μπαρδάνη, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας – Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.
Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη για όλους.

ΕΚΛΕΨΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΟΥ ΚΙ ΕΦΥΓΑ:
Μυθιστόρημα, εκδόσεις ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ, Συγγραφέας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
Επιβίωση ή ζωή;
Οι περισσότεροι άνθρωποι διαλέγουν την επιβίωση, συμβιβαζόμενοι με τα κακώς κείμενα του βίου τους, ενώ λιγότεροι άνθρωποι, σπάνιοι, επιλέγουν την όντως ζωή, χωρίς εφησυχασμό, με ρίσκο την ανατροπή, ακόμη και την αποτυχία.
Η περίπτωση του Γιώργου, του πρωταγωνιστή του παρόντος βιβλίου, ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Ο Γιώργος τολμά την ανατροπή με όποιο κόστος. Ξεκινά μια οδυνηρή αναζήτηση της ταυτότητας και του σκοπού της ζωής του, αρχίζοντας απ’ το παρελθόν, προκειμένου να φωτίσει το παρόν και να δρομολογήσει το μέλλον του. Στην αναζήτηση αυτή, αφήνει πίσω πρόσωπα και γεγονότα και τολμά να αναμετρηθεί με τα σκοτάδια του παρελθόντος, αλλά και με τα σκοτάδια της ψυχής του. Αφορμή: μια ιατρική γνωμάτευση, που τον αναγκάζει ν’ αλλάξει ζωή, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

ΜΑΡΜΩ, Η ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΗ ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΤΖΕΛΑΛ ΕΦΕΝΤΗ:
Μυθιστόρημα, εκδόσεις ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ, Συγγραφέας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ι. ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΗΣ
Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα μικρό χωριό ξαπλωμένο νωχελικά στον κάμπο της Λάρισας που το όνομά του στην τουρκική ήταν Τουρσαλάρ! Απολάμβανε την παρέα με θέα την οροσειρά της Νότιο-ανατολικής Πίνδου, των Αγράφων, του Ολύμπου και του Κισσάβου∙ κι όταν έριχνες την ματιά σου δυτικά στον ανοιχτό ορίζοντα διέκρινες μέχρι και τις δαντελωτές κορυφές του Κόζιακα.
Ήταν ένα χωριό σαν όλα τα χωριά της Θεσσαλικής πεδιάδας. Τον χειμώνα, απροστάτευτο κι εκτεθειμένο, το έδερναν αλύπητα οι βροχές και τα χιόνια, και το καλοκαίρι, παραδομένο στον καυτό ήλιο, το καψάλιζε ο λίβας, που έκαιγε σπαρτά μα και κορμιά. Οι άνθρωποί του ήταν ξωμάχοι, άνθρωποι του μόχθου, της αγροτιάς, αγράμματοι, παιδεμένοι, ταλαιπωρημένοι.
Ένα χωριό σαν όλα τα άλλα λοιπόν. Μόνο που είχε κάτι ξεχωριστό∙ τον μαχαλά Μαρμαριό όπου ήταν χτισμένο το τρίπατο αρχοντικό κονάκι του Τζελάλ εφέντη, τον τόπο μαρτυρίου της Μαρμώς, της Ζαφείρας μα και της γριάς Μαρίγως. Το Μαρμαριό το στοιχειωμένο, που έκρυβε ένα φοβερό μυστικό. Ένα μυστικό που όλοι ήξεραν, μα κανείς δεν τολμούσε να αποκαλύψει. Ένα μυστικό επτασφράγιστο! Στόματα ερμητικά κλειστά! Ποιος να τολμήσει να αποκαλύψει αλήθειες και γεγονότα; Ποιος να σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος στους ώμους του;
Ασήκωτο το βάρος της αλήθειας, της ηθικής και της πνευματικής αποκατάστασης του εξαγνισμού. Κι η Μαρμώ έμεινε μια ψυχή, μόνη και έρημη, να τριγυρνά τα βράδια μέσα στα σοκάκια του χωριού και να αναζητά την λύτρωση. Μα κανείς δεν τολμούσε να δράσει…

Ο συγγραφέας
Ο Γεώργιος Κουτσογιάννης γεννήθηκε στην Λάρισα το 1971. Είναι απόφοιτος της σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων αλλά τον κέρδισε η τέχνη της αγιογραφίας.
Τον Ιούνιο του έτους 2018 τόλμησε να κάνει την πρώτη συγγραφική του απόπειρα με το κοινωνικό μυθιστόρημα που φέρει ως τίτλο «Έκλεψα την ζωή μου κι έφυγα..» αναδεικνύοντας το συγγραφικό του ταλέντο με άριστες κριτικές.
Επανέρχεται με το δεύτερο κατά σειρά βιβλίο με τίτλο «Μαρμώ, η στοιχειωμένη κυρά του Τζελάλ εφέντη». Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα βασισμένο σε «μερικά» αληθινά γεγονότα με την ιστορία του να εξελίσσεται με την βοήθεια φαντασίας ώστε η «μισή αλήθεια» υποβοηθούμενη με την μυθοπλασία να φέρει το έργο εις πέρας.
Ο συγγραφέας στοχεύει κυρίως στις παλιές αξίες της ζωής, όπως η πίστη, τα ήθη, τα έθιμα, η οικογένεια, οι μύθοι, οι θρύλοι και η παράδοση. Ο σκοπός κι ο στόχος της γραφής του είναι να επηρεάζει τα συναισθήματα και την ψυχολογία των αναγνωστών. Ο λόγος του είναι απλός, βατός με αυθεντικούς διαλόγους κυρίως στην ντοπιολαλιά και με τον αναγνώστη επηρεασμένο έντονα από τα γεγονότα να ταξιδεύει μαζί του σαν να είναι παρόν στα δρώμενα των ηρώων.