ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Τυρνάβου Σάμερ Αθανάσιος Αμάρι.

Η 28η Οκτωβρίου ήταν και είναι μια μέρα «ορόσημο» για το έθνος μας. Ο λαός γιορτάζει μια ξεχωριστή μέρα. Γιορτάζει την όρθωση ενός γιγάντιου «ΟΧΙ» στην φασιστική εισβολή των Ιταλών και ενός «ΟΧΙ» σε κάθε φασισμό που θέτει υπό απειλή την ελευθερία του λαού.

Η σημερινή επέτειος εορτασμού του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αφορμή να στοχαστούμε τις θυσίες των προγόνων μας για τα ύψιστα ιδανικά της ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, και της συλλογικής ευθύνης.

Όλο αυτό μας φέρνει αντιμέτωπους με τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θα πρέπει να πολεμάει η σημερινή κοινωνία ως προς την πίστη και τα ιδεώδη του έθνους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται «να υψώσουμε ανάστημα», «να αντισταθούμε» και «να πούμε ΟΧΙ» στις περιπτώσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων και περιορισμών των ατομικών ελευθεριών. Εξάλλου, η εθνική ταυτότητα(ή συνείδηση) εκφράζεται με το κοινό μας παρελθόν, την πολιτιστική παράδοση, τη γλώσσα, τη θρησκεία, την τέχνη, τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά διαμορφώνουν την προσωπικότητα και την εθνική συνείδηση.

Γι ‘αυτό το λόγο, η οργάνωση εορτών στο πλαίσιο των εθνικών επετείων και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις φέρνουν τους νέους σε επαφή με τα γεγονότα του παρελθόντος και αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com