Τίμησαν τον Άγιο Δημήτριο στον Μαυρόλιθο (φωτό)

Τον πολιούχο και προστάτη του Άγιο Δημήτριο, τίμησε ο γραφικός οικισμός του Μαυρόλιθου Βρυοτόπου του Δήμου Τυρνάβου.

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα, εψάλη πανηγυρικός εσπερινός από τον π. Αλέξανδρο Τοκμάκη, ενώ ανήμερα της γιορτής, σήμερα Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, το πρωί τελέστηκε πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα προεξάρχοντος από τον πάτερ. Νεκτάριο Φωκίδη.

Ο Μαυρόλιθος ή αλλιώς Μικρόλιθος είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Τυρνάβου και πρώην Δήμου Αμπελώνα, είναι από τους πιο μικρούς οικισμούς του Δήμου, με πληθυσμό μόνο 40 κατοίκους.

Στα παλιά χρόνια που δεν υπήρχε ή γέφυρα στον Πηνειό ποταμό, στη συνδετήρια οδό Μεταξύ εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης (κόμβος Τυρνάβου με την ΠΑΘΕ (κόμβος Γυρτώνης) η συγκοινωνία του Αμπελώνα με τον Μαυρόλιθο γινόταν με μια σιδερένια βάρκα, την περαταριά που μετέφερε από ανθρώπους και ζώα έως αυτοκίνητα.

Οι κάτοικοι τις περιοχής ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα και με την κτηνοτροφία, το φημισμένο προϊόν του Μαυρόλιθου είναι το Καρπούζι αλλά και το Πεπόνι.

Το χωριό δεν έχει καφενεία – μαγαζιά και σχολείο παρά μόνο μία εκκλησία και νεκροταφείο, ο κόσμος του χωριού, στον ελεύθερο χρόνο του, πίνουνε τον καφέ τους στα γύρω χωριά.

Δίπλα από τον οικισμό διέρχεται ο Πηνειός που είναι και ο προορισμός των ερασιτεχνών ψαράδων του Πηνειού.

Φωτογραφίες της Κατερίνας Σταθόπουλου