Τιμούν τον Άγιο Δημήτριο σε Τύρναβο, Αμπελώνα, Δελέρια, Μαυρόλιθο

Θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου στον δήμο Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα, στον ιστορικό ενοριακό ναό του Αγίου Δημητρίου Τυρνάβου την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 6:30 το απόγευμα θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός μετ’αρτοκλασίας και η λιτάνευση εικόνας.

Το Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, το πρωί, θα τελεστεί Ορθρος και Θεία λειτουργία, ενώ την ίδια ημέρα το απόγευμα ιερή παράκληση του Αγίου.


Αμπελώνας

Στη συνοικία Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στον Αμπελώνα, στον ενοριακό ναό των Αγίων γιορτάζει το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που κατήρτισε ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Καρυώτης, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, παραμονή της γιορτής θα τελεστεί πανηγυρικός εσπερινός και θείο κήρυγμα.

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ανήμερα της εορτής θα τελεστεί όρθρος και πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα. Το απόγευμα τις ίδιας ημέρας μεθεόρτιος Εσπερινός και παράκληση προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.

Ο προϊστάμενος του ναού αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Καρυώτης και το εκκλησιαστικό συμβούλιου καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις.


Μαυρόλιθος – Βρυοτόπου

Τον πολιούχο και προστάτη του Άγιο Δημήτριο, τιμά ο γραφικός οικισμός του Μαυρόλιθου του Δήμου Τυρνάβου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου στις 5 το απόγευμα, θα ψαλεί πανηγυρικός εσπερινός, ενώ ανήμερα της γιορτής, την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, το πρωί θα τελεστεί πανηγυρική θεία λειτουργία με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα.

Ο Μαυρόλιθος ή αλλιώς Μικρόλιθος είναι ένας μικρός οικισμός του Δήμου Τυρνάβου και πρώην Δήμου Αμπελώνα, είναι από τους πιο μικρούς οικισμούς του Δήμου, με πληθυσμό μόνο 40 κατοίκους.

Στα παλιά χρόνια που δεν υπήρχε ή γέφυρα στον Πηνειό ποταμό, στη συνδετήρια οδό Μεταξύ εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης (κόμβος Τυρνάβου με την ΠΑΘΕ (κόμβος Γυρτώνης) η συγκοινωνία του Αμπελώνα με τον Μαυρόλιθο γινόταν με μια σιδερένια βάρκα, την περαταριά που μετέφερε από ανθρώπους και ζώα έως αυτοκίνητα.

Οι κάτοικοι τις περιοχής ασχολούνται με τα αγροτικά προϊόντα και με την κτηνοτροφία, το φημισμένο προϊόν του Μαυρόλιθου είναι το Καρπούζι αλλά και το Πεπόνι.

Το χωριό δεν έχει καφενεία – μαγαζιά και σχολείο παρά μόνο μία εκκλησία και νεκροταφείο, ο κόσμος του χωριού, στον ελεύθερο χρόνο του, πίνουνε τον καφέ τους στα γύρω χωριά.

Δίπλα από τον οικισμό διέρχεται ο Πηνειός που είναι και ο προορισμός των ερασιτεχνών ψαράδων του Πηνειού.


Δελέρια

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου ανήμερα της εορτής στις 6 το απόγευμα θα τελεστεί ο πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας.

Την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου ανήμερα του Αγίου Δημητρίου θα τελεστεί στις 07.00 ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και θα γίνει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου πέριξ της Εκκλησίας.

Το εκκλησιαστικό συμβούλιο και ο πάτερ Χαράλαμπος καλούν όλους τους κατοίκους να συμμετέχουν στις ιερές ακολουθίες προς τιμήν του Αγίου Δημητρίου.