Αναζητώντας τα σημάδια της κλιματικής αλλαγής στον Όλυμπο

Μια αποστολή στον χρόνο πραγματοποιούν επιστήμονες στον Όλυμπο. Η κλιματική αλλαγή μια διαδικασία που ξεκίνησε με το λιώσιμο των παγετών συνεχίζεται από την εποχή των δώδεκα θεών έως σήμερα στο βουνό των θεών.

Η δημοσιογράφος Αλεξία Καλαϊτζή ανέβηκε στις παρυφές του βουνού και είδε πως ο εξοπλισμός της διεπιστημονικής αποστολής φτάνει στον προορισμό του με τον παλιό κλασσικό τρόπο, τα μουλάρια, που σκαρφαλώνουν στα δυσπρόσιτα μονοπάτια.

Κάποτε ο Όλυμπος καλυπτόταν από παγετώνες. Με το φαινόμενο του λεγόμενου θερμοκηπίου άρχισε το λιώσιμο και αποκαλύφθηκαν οι κορυφές του, όπου οι Έλληνες τοποθέτησαν τις κατοικίες των θεών τους.

Ο Μιχάλης Στύλλας, ερευνητής γεωλόγος-ορειβάτης, εξηγεί πως επί μια δεκαετία επεδίωκε αυτήν την επιστημονική εξερεύνηση. Ο γεωλογικός χρόνος διαφέρει από τον ιστορικό. Από την εναπόθεση πάγων στον Όλυμπο κατά την τελευταία παγετωνική περίοδο, πριν από 18.000 χρόνια έως σήμερα μεσολαβεί μια μικρή περίοδος.

Η πιο πρόσφατη ανάλογη εποχή διαπιστώθηκε πριν από 2.500 χρόνια, ενώ διαπιστώνονται ίχνη από την μικρή παγετωνική περίοδο, κατά τον μεσαίωνα. Ένας ειδικός σωλήνας βυθίζεται στο έδαφος και λαμβάνει δείγμα με τα στοιχεία που είχαν εναποτεθεί κατά την διάρκεια των προηγούμενων χιλιετιών. Ήταν οι παγετώνες που συνεχώς κινούμενοι αλλού λείαναν και αλλού όξυναν τις πλαγιές του Ολύμπου.

Ο Αντώνης Μουρατίδης, επίκουρος καθηγητής γεωλογίας στο Α.Π.Θ., αναφέρει πως η μέτρηση των κορυφών του Ολύμπου επαναλήφθηκε για πρώτη φορά μετά την δεκαετία του ΄90. Έτσι, διαπιστώνουν ακόμη και υψομετρικές αλλαγές λίγων εκατοστών. Παράλληλα, ελήφθησαν μετρήσεις που συγκρίνονται με τις αεροφωτογραφίες, που υπάρχουν από την περίοδο του 1945 για τις γεωλογικές αλλαγές που επήλθαν στον Όλυμπο.

Στα Μεγάλα Καζάνια του Ολύμπου, τα αιώνια χιόνια καταφέρνουν να διατηρούνται έως και σήμερα, σε πείσμα των περιβαλλοντικών αντιξοοτήτων.

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com