Μαζική ήταν η διαμαρτυρία των αγροτών του Τυρνάβου

Μαζική ήταν η διαμαρτυρία των αγροτών του Τυρνάβου στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.Με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα οι αγρότες ξεκίνησαν από τον Τύρναβο με κατεύθυνση τα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Συγκεκριμένα τα αιτήματα των αγροτών είναι τα εξής:

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος.

-Γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια.

-Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

-Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ μέχρι τέλη του χρόνου.

-Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

Αναφερόμενοι στην απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την διανομή στους αγρότες του αποθεματικού κρίσης της Κομισιόν βάσει του Κανονισμού (2022/467), ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης κάνουν λόγο για “εμπαιγμό”.

Όπως υποστηρίζουν: “… πετάει χιλιάδες αγρότες εκτός στρεμματικής ενίσχυσης και διανέμει το εξευτελιστικό ποσό τον 72,7 ευρώ το στρέμμα μόνο σε 20.346 παραγωγούς. Βάζοντας ως κύριο κριτήριο οι συνάδελφοι να είναι σε ομάδες παραγωγών οπωροκηπευτικών οι οποίες είναι ενταγμένες σε συγκεκριμένα προγράμματα… Επίσης βλέπουμε ως κριτήριο να μπαίνουν φωτογραφικά συγκεκριμένες περιοχές αλλά και προϊόντα με βάση τον τρόπο παραγωγής. Ο κύριος όγκος από τα Ροδάκινα τα Νεκταρίνια τα Επιτραπέζια Σταφύλια που καλλιεργούνται στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου τα οποία πραγματικά δέχθηκαν τις συνέπειες της Ουκρανικής κρίσης και του Εμπάργκο δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ”.

ertnews.gr