100 χρόνια μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής στα Βούναινα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στα Βούναινα του Δήμου Κιλελέρ η εκδήλωση με τον τίτλο «100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή» που διοργάνωσε ο Μικρασιατικός Σύλλογος Βουναίνων «Η καθ’ημάς Ανατολή» με συνδιοργανωτές στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου και την Τοπική Κοινότητα Βουναίνων.

Παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου και δόθηκε συναυλία παραδοσιακής μουσικής. Στην ομιλία του ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αχιλλέας Χατζούλης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχω την αίσθηση ότι ήταν μια βαθιά συγκινητική και μοναδικά πρωτότυπη δουλειά αυτό που μόλις παρακολουθήσαμε από το Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου μας, το οποίο άφησε τα κείμενα να μιλήσουν , κείμενα που αποτελούν πραγματικές καταγεγραμμένες εμπειρίες ανθρώπων που βίωσαν την καταστροφή και τον ξεριζωμό. Παρακολουθήσαμε θεατρικά δρώμενα υψηλής αισθητικής , ένα θέατρο δρόμου με στοιχεία θεάτρου ντοκουμέντο.

Παρακολουθήσαμε όλο το δράμα του προσφυγικού Ελληνισμού από την καταστροφή , τη σφαγή και το θάνατο , στον ξεριζωμό , στην πορεία προς μία νέα πατρίδα και τις δυσκολίες προσαρμογής. Δυσκολίες που ξεπεράστηκαν – πολλές φορές όχι εύκολα – και που στο τέλος έφεραν την ένωση , την αποδοχή και στη συμφιλίωση. Εκεί που η πίκρα ξεχνιέται μπροστά στη νέα αρχή.

 


Αισθάνομαι βαθιά συγκινημένος και αφού ευχαριστήσω και συγχαρώ το θεατρικό εργαστήρι του Δήμου μας με την μοναδική και μεγάλη του παρουσία , με πολλές παραστάσεις και παράλληλες εκδηλώσεις , θέλω να συγχαρώ τον Μικρασιατικό Σύλλογο Βουναίνων«Η καθ’ημάς Ανατολή» , τον πρόεδρο Ηλία Αθαναηλίδη και όλα τα μέλη του Συλλόγου , τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Μάκη Χατζηλιάδη και πάνω από όλα τους εθελοντές που πλαισίωσαν τους ηθοποιούς του Εργαστηρίου – που υπήρξαν πραγματικά μοναδικοί – αλλά και όλους τους άλλους εθελοντές που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης , αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι ένα μικρό χωριό μπορεί να παράγει μεγάλο πολιτισμό έξω από τα κλισέ μιας εκδήλωσης, ίσα ίσα για να βγει η υποχρέωση των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

Κλείνοντας και με αφορμή την αποψινή βραδιά θέλω να διαβεβαιώσω ότι οι πόρτες της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού είναι πάντα ανοιχτές.Ο Πολιτισμός είναι προτεραιότητα για το Δήμο Κιλελέρ, εκεί όπου δεν θέλουμε υπηκόους αλλά ενεργούς πολίτες. Γιατί οι ενεργοί πολίτες παράγουν πολιτισμό.Γιατί, σε τελική ανάλυση, όλοι μέσα από τον Πολιτισμό γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν με δηλώσεις τους ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Λαδόπουλος, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βουναίνων Μάκης Χατζηλιάδης και ο πρόεδρος του Μικρασιατικού Συλλόγου Ηλίας Αθαναηλίδης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αστυνομικός διευθυντής Λάρισας Αγάπιος Χαρακόπουλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σωτήρης Νταφόπουλος, η αντιδήμαρχος Βάνα Χλιάπη – Γκουνιαρούδη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Αχιλλέας Βαρδακούλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Ακριβούλης και Γιώργος Καρυούδης και κάτοικοι των Βουναίνων και της γύρω περιοχής.

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com