Τα Τυρναβίτικα Νέα βρέθηκαν στο χωριό Πανόραμα Γρεβενών 7-8 Σεπτεμβρίου και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από την ζεστασιά και αγκαλιά του κόσμου.
Ξεκινήσαμε με εκκλησιασμό την Τετάρτη το απόγευμα με αρτοκλασία, μετά πήγαμε στην πλατεία και τραγουδήσαμε τραγούδια του χωριού και τις γύρω περιοχής, συνεχίσαμε με περπάτημα και ξενάγηση σε όλο το χωριό.
Την Πέμπτη το πρωί ήταν η ημέρα της γεννήσεως της Παναγίας μας, ξυπνήσαμε με καφεδάκι και θέα το χωριό, πήγαμε στην εκκλησία που είχε θεία λειτουργία, εκεί ήταν ο Σεβασμιώτατος Γρεβενών Δαβίδ όπου λειτούργησε,
στη συνέχεια ήρθε η ορχήστρα του Τσιότικα, στο προαύλιο της εκκλησίας όπου έπαιξαν μοιρολόι για τους νεκρούς που βρίσκονται από την πίσω πλευρά, στο νεκροταφείο και στη συνέχεια τραγουδώντας ξεκινήσανε προς την πλατεία του χωριού όπου εκεί τραγουδήσαμε προς τιμήν του Δεσπότη και στη συνέχεια πήγαμε σε κάθε σπίτι του χωριού με τα κλαρίνα να βαράνε και τους οικοδεσπότες να μας κερνάνε πλούσια εδέσματα τσίπουρο και λικέρ προς τιμήν της Παναγίας και για το τέλος του καλοκαιριού.
Μετά από ξεφάντωμα από σπίτι σε σπίτι του χωριού βρεθήκαμε το μεσημέρι γύρω στις 3:00 στην πλατεία, όπου από το προηγούμενο βράδυ ο πρόεδρος έψησε κατσίκα 35 κιλών δωρεά από τα αδέρφια Μπαρλαγιάννη, επίσης κάθε νοικοκυρά έφερε το φαγητό της και καθίσαμε φάγαμε όλοι μαζί σα μια οικογένεια, με συνοδεία τα κλαρίνα, το κέφι και το χορό έως αργά το βράδυ….
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία την οικογένεια του κ. Σωτήρη Μίχου.
Ευχαριστούμε όλο το χωριό…
Το Πανόραμα βρίσκεται σε 1.160 μ. υψόμετρο, 45 χλμ. νοτιοδυτικά των Γρεβενών. Η διαδρομή ως εκεί είναι πανέμορφη ανάμεσα σε δασοσκεπείς εκτάσεις αλλά και το ίδιο το χωριό διαθέτει πολύ ωραία θέα, αφού το ευνοεί σ’ αυτό η θέση στην οποία χτίστηκε. Υπάρχει κι εδώ η παραδοσιακή πλατεία με το μεγάλο πλάτανο.
3-4 χλμ. δυτικά και βόρεια του οικισμού συναντάμε τις κορυφές Πάλνα (1.404 μ.) και Κουζίλιο (1.260 μ.). Η πρώτη καλύπτεται από μαύρη πεύκη στην κορυφή, ενώ χαμηλότερα υπάρχει και δρυς. Από εκεί η θέα είναι εξαιρετική προς όλες τις κατευθύνσεις. Το δάσος του Πανοράματος έχει πεύκα, οξυές, δρύες και άρκενθο, εναλλάσσεται με γυμνές εκτάσεις και σ’ αυτό βρίσκουν καταφύγιο λύκοι, αρκούδες κ.ά. Το τοπίο πλουτίζουν οι πηγές της περιοχής: στη θέση “Μάνα” 4-5 χλμ. ΒΔ από μονοπάτι, τα “Κρυοπήγαδα” 3,5 χλμ. ΒΔ από μονοπάτι και το “Αλωνάκι” 2 χλμ. Α. Στη θέση “Οξυά” 500 μ. Α του οικισμού, συναντάμε τη βρύση απ’ όπου, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, υδροδοτούνταν παλιά το χωριό. Βρύση υπάρχει και στη θέση “Μορίζια” 4 χλμ. Β, όπου ξεδιψούν όσοι ανεβαίνουν στην Πάλνα. Τις δύο πλατείες του χωριού (άνω και κεντρική) στολίζουν γραφικότατες πέτρινες βρύσες.
Στη θέση “Βαρύ” 3 χλμ. δυτικά υπάρχει ακόμα μια πέτρινη βρύση που χαρακτηρίζεται από το πολύ κρύο νερό, ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκεται το εν- διαφέρον εξωκκλήσι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αξιόλογη για τον επισκέπτη είναι η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου (19ος αι.) στο Πανόραμα, που διασώζει μερικές παλιές εικόνες.
Το χειμώνα 20 μόλις άνθρωποι ζούνε Πανόραμα (Σαργκαναίοι) -αυξάνονται σε 300 το καλοκαίρι -αφού οι περισσότεροι είναι κτηνοτρόφοι και μετακινούνται προς την περιοχή Ελασσόνας κατά τους χειμερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν και μερικοί συνταξιούχοι.
Δύο μεγάλα πανηγύρια γίνονται στο χωριό: ένα διήμερο το Δεκαπενταύγουστο στο εξωκκλήσι στη θέση “Βαρύ” και κατόπιν στην πλατεία και ένα τριήμερο στις 7, 8, 9 Σεπτεμβρίου, που περιλαμβάνει εκκλησιασμό κάθε μέρα και γλέντι από το βράδυ ως το πρωί στην πλατεία.
Φωτό Θανάσης Κατσάνης