Τύρναβος: Το τελειωτικό χτύπημα δέχθηκαν οι επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών

Ανακοίνωση Αγροτικου Συλλόγου Τυρναβου

Το τελειωτικό χτύπημα δέχθηκαν οι επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή μας.

Μέρα με την ημέρα φενεται η ζημιά που έχει προκληθεί στις ρωγες των σταφυλιών κυρίως στα επιτραπέζια σταφύλια Καρντιναλ, Βικτωρία, Μπλακ Ματζικ και τις ποικιλίες σταφίδας που βρίσκονται στον ΔημοΤυρναβου.
Ενώ τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τις βροχοπτώσεις θεωρούνται αξεπέραστα για το σύνολο πλεον του αμπελώνα της ευρυτερης περιοχής επηρεάζοντας και τις οινοποιησιμες ποικιλίες.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής είναι εδώ και πλήττει κάθε χρόνο την αμπελοκαλλιέργεια της χώρας μας και ειδικότερα του Δήμου Τυρναβου που κατέχει σε έκταση την συντριπτική πλειοψηφία του Ελλήνικου αμπελώνα, οδηγώντας στην έξαρση της καταστροφής των σταφυλιών από έντομα και ασθένειες.

Οι τελευταίες βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την καταστροφική χρόνια για τα επιτραπέζια σταφύλια της περιοχής μας σε θέματα διάθεσης και τιμής του προϊόντος φέρνει σε αδιέξοδο εκατοντάδες αμπελουργους που θα ξεπατασουν είτε τα αμπέλια τους ή θα εγκαταλειψουν το επάγγελμα.

Διεκδικούμε άμεσες λύσεις με κυβερνητικές αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν τώρα
ώστε να δρομολογηθουν αποζημιώσεις για τους αμπελώνες που έχουν πληγεί από τις τελευταίες βροχοπτώσεις.
Ένω παράλληλα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους αμπελουργους να μεταποίησουν ανεμπόδιστα και με ευνοϊκή φορολογία αυτήν την καταστροφική χρόνια τα σταφύλια τους στα παραδοσιακά καζάνια της περιοχής μας.