7ή Γιορτή Αχλαδιού το Σάββατο στα Πλατανούλια Τυρνάβου

Η 7ή Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια του δήμου Τυρνάβου είναι γεγονός.

Η μεγάλη γιορτή της παράδοσης θα πραγματοποιηθεί το ΣΑΒΒΑΤΟ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ με την παρουσία της πιο πλούσιας ομάδας καλλιτεχνών που έλαβε ποτέ μέρος στη γιορτή Αχλαδιού, για ένα γλέντι που θα κρατήσει μέχρι το πρωί.

Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια

Η Γιορτή Αχλαδιού διοργανώνεται τα τελευταία χρόνια με επιτυχία και έχει σκοπό να αναδείξει τις τοπικές παραγωγές και προιόντα αλλά κυριώς το αχλάδι, που στην συνείδηση του καταναλωτικού κοινού είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Τύρναβο.

Η ποικιλία “κρυστάλι” είναι αυτή που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή αλλά και στην εγχώρια αγορά, ωστόσο καλλιεργούνται και άλλες ποικιλίες αχλαδιών όπως η κοντούλα, Κόσια, Σάντα Μαρία, Williams & Highland.

Η περιοχή του Δήμου Τυρνάβου και ιδιαίτερα Δένδρων Πλατανουλίων Αγίας Σοφίας είναι κατεξοχήν αχλαδοπαραγωγική περιοχή όχι του νομού μας αλλά ολόκληρου θεσσαλικού χώρου.

Πρόκειται για δύο χωριά και έναν οικισμό, την Αγία Σοφία, οι κάτοικοι των οποίων δεν ξεπερνούν συνολικά τα 1.000 -1.100 άτομα ωστόσο αξιοποιούν μια τεράστια έκταση και μάλιστα με τα πιο δυναμικά χώματα 25.000 στρεμμάτων. Από αυτά στα 10.000 στρέμματα οι καλλιέργειες είναι δενδρώδεις.

Στη Δημοτική Κοινότητα Δένδρων όπου υπάγονται τα δύο χωριά και ένας οικισμός λειτουργούν τέσσερις ενεργοί συνεταιρισμοί ,οι οποίοι προωθούν τα προϊόντα στην εγχώρια αγορά αλλά και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στην εξασφάλιση καλών τιμών, στη σημερινή πραγματικότητα και στην προστασία του εισοδήματος των μελών τους. Πρόκειται για τους συνεταιρισμούς Α.Σ. Πλατανουλίων, Α.Σ. Ο.Π. Φρουτοπηγή, Α.Σ. Ο.Π Δένδρων «Άργισσα» και Α.Σ. Δένδρων ΓΑΙΑ ΦΡΟΥΙΤ.

Η συγκομιδή του αχλαδιού ξεκινάει στις αρχές Αυγούστου και το προϊόν συσκευάζεται και διατίθεται στην αγορά περίπου μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Για το λόγο αυτό η Γιορτή Αχλαδιού γίνεται κάθε χρόνο στις αρχές του φθινοπώρου (Σεπτέμβριο) και το πρόγραμμα εμπλουτίζεται κάθε χρόνο με εκθέσεις τοπικών προϊόντων όπως φρούτα -τυριά -παραδοσιακό κρασί και τσίπουρο Τυρνάβου, με εικαστικά και μουσικά δρώμενα και εκδηλώσεις καθώς και με ένα πετυχημένο παραδοσιακό γλέντι.

Τη Γιορτή Αχλαδιού στα Πλατανούλια Τυρνάβου, διοργανώνει ο Δήμος Τυρνάβου και η Κ.Ε.ΔΗ.Τ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλατανουλίων «Άγιος Χαράλαμπος».