Βαγενά: Δυστυχώς μόνη εξαίρεση υπήρξε ο Δήμος Τυρνάβου από την αφιλοκερδώς παράσταση ‘’Αγγέλα Παπάζογλου’’ σε όλους τους Δήμους

Πριν από λίγο καιρό είχα ανακοινώσει ότι προτίθεμαι να προσφέρω αφιλοκερδώς την παράσταση ‘’Αγγέλα Παπάζογλου’’ σε όλους τους Δήμους του Νομού μας τιμώντας έτσι την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή και μεταφέροντας ξανά φέτος τον λόγο της Αγγέλας και μαζί με αυτόν την ομορφιά των χαμένων πατρίδων, τους πόνους και τα πάθη της προσφυγιάς.

Τώρα είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι καταρτίστηκε το πρόγραμμα των παραστάσεων και είναι το εξής:

Παρασκευή 26 Αυγούστου Ελασσόνα – Ανοιχτό Θέατρο

Δευτέρα 29 Αυγούστου Μακρυχώρι – Θεατράκι

Τετάρτη 30 Αυγούστου Αγιά – Χρυσαλλίδα

Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη Λάρισα – Β’ αρχαίο θέατρο

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη Φάρσαλα – Πλατεία Μικρασιατών

Σάββατο 3 Σεπτέμβρη Νίκαια

Όλες οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9 μ.μ

Θέλω να ευχαριστήσω τους Δήμους και τους Χορηγούς επικοινωνίας για την συνεργασία στην πραγματοποίηση των παραστάσεων.

Δυστυχώς μόνη εξαίρεση υπήρξε ο Δήμος Τυρνάβου, ο οποίος δεν φάνηκε πρόθυμος να αποδεχτεί την προσφορά μου. Προσπάθησα να πραγματοποιήσω την παράσταση στο Δαμάσι. Ούτε εκεί όμως κατέστη δυνατό να βρεθεί μια εξέδρα και καθίσματα (το μόνο που ζητούσα) για να γίνει η παράσταση.

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Η παράσταση βασίζεται στις μνήμες της σπουδαίας Μικρασιάτισσας, της Αγγελικής Παπάζογλου, γυναίκας του ρεμπέτη Βαγγέλη Παπάζογλου, όπως τις διηγήθηκε στον γιο της Γιώργη Παπάζογλου, ο οποίος τις κατέγραψε. Μέσα από τις αφηγήσεις της περνά η ιστορία της Σμύρνης, τότε που οι ‘Έλληνες κυριαρχούσαν στη ζωής της, με τις μαγευτικές ομορφιές της.

Στη συνέχεια η Αγγέλα αφηγείται την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εγκατάσταση των προσφύγων στην πατρίδα Ελλάδα, τις δυσκολίες που πέρασαν, τον αγώνα που έδωσαν για να προκόψουν και να ριζώσουν στην Ελλάδα, φέρνοντας μαζί τους το φως της Μικρασίας, τον πολιτισμό και την ψυχή της. Οι αφηγήσεις αυτές έγιναν μέσα από το στόμα, τον λόγο και την ψυχή της Άννας Βαγενά, που την ενσαρκώνει όλα αυτά τα χρόνια, κτήμα όλου του κόσμου, πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

Ας σημειωθεί ότι η ‘’Αγγέλα Παπάζογλου’’ είναι η μακροβιότερη παράσταση στην Ελλάδα με τον ίδιο ηθοποιό. Παίζεται 23 χρόνια. Πρωτοανέβηκε τον Σεπτέμβρη του 1999 στην μάντρα στη Κοκκινιάς. Από τότε έχουν δοθεί χιλιάδες παραστάσεις (Ελλάδα, Κύπρος, Βαλκάνια, Βρυξέλλες, Νότια Ιταλία, Βελιγράδι, Γερμανία, Σουηδία)

Την έχουν παρακολουθήσεις χιλιάδες θεατές. ‘Έχουν γραφτεί συγκλονιστικές κριτικές από τους δημοσιογράφους αλλά και από τους απλούς θεατές.

Η παράσταση έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος ( Ο.Π.Σ.Ε )

Η παράσταση στη Λάρισα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, και είναι υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου.

Ταυτότητα παράστασης:

Το ρόλο της Αγγέλας ερμηνεύει η Άννα Βαγενά.

Στο ρόλο της αναγνώστριας η Ασπασία Μπατατόλη.

Επιλογή κειμένου από το βιβλίο του Γιώργη Παπάζογλου ‘’Ονείρατα της άκαυτης και της καμένης Σμύρνης’’ και μουσική επιμέλεια : Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία: Λάμπρος Λιάβας – Άννα Βαγενά

Σκηνικά – Κοστούμια : Μάριος Σπηλιώπουλος

Διάρκεια παράστασης : 90 λεπτά

Παραγωγή: Θέατρο Μεταξουργείο