Διαμαρτύρονται την Τρίτη για το καμίνι στον Ν. Παντελεήμονα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων, παραθεριστών και επαγγελματιών πραγματοποιείται την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 7.30 μ.μ., στον κόμβο προς Παλαιό Παντελεήμονα (στο ύψος του ξενοδοχείου Maxim), για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην ανεξέλεγκτη λειτουργία του ξυλοκάμινου,

Στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα αναφέρονται τα εξής:

“Η λειτουργία του ξυλοκάμινου στον Ν. Παντελεήμονα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κατοίκους, στους παραθεριστές και στους επιχειρηματίες.

Από το καμίνι που καίει ξύλα, για να μετατραπούν σε κάρβουνο, αναδύονται πυκνοί καπνοί, οι οποίοι καθιστούν αποπνικτική την ατμόσφαιρα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ καταφανείς είναι οι επιπτώσεις, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο πυρκαγιάς, στο εξαιρετικού κάλλους φυσικό περιβάλλον, στους πρόποδες του Ολύμπου.

Παρόλο που οι μετρήσεις των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών Δημόσιας Υγιεινής και Περιβάλλοντος, αναφέρουν ότι τα εκλυόμενα μικροσωματίδια και η συγκέντρωση μετάλλων ανέρχονται σε ιδιαίτερα επικίνδυνο βαθμό μόλυνσης, δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο διακοπής της λειτουργίας του καμινιού(!).

Το εκλυόμενο νέφος θέτει σε κίνδυνο ιδιαίτερα την υγεία όσων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και ανήκουν εν γένει σε ευάλωτες ομάδες, ενώ καθιστά αδύνατη την παραμονή στους εξωτερικούς χώρους των μαγαζιών, μειώνοντας την κίνηση στην εστίαση και ζημιώνοντας τον τουρισμό στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

Από τη δραστηριότητα αυτή του καμινιού, παράγεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας πυκνός καπνός και αναδύεται έντονη μυρωδιά κάρβουνου, η οποία ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου σκεπάζει όλη την περιοχή, με αποτέλεσμα όλες οι κατοικίες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια από την περιοχή της εγκατάστασης και μέχρι τη θάλασσα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα και οι κάτοικοι και ένοικοι της περιοχής αυτής να υποφέρουμε – εν μέσω αποπνικτικής ζέστης – και να μη μπορούμε να αερίσουμε επαρκώς τις οικίες μας, να μην μπορούμε καθίσουμε στα μπαλκόνια μας, να μην μπορούμε να ανοίξουμε έστω τα παράθυρα μας ή να απλώσουμε τα ενδύματά μας.

Ειδικά τις νυχτερινές ώρες, το σύννεφο καπνού και κυρίως η έντονη και αποπνικτική οσμή κατευθύνεται προς τη θάλασσα και εμποδίζει την χρήση των οικιών και επιχειρήσεών μας κατά τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες.

Απαιτούμε την άμεση διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης και μεταφορά της σεπεριοχή μη κατοικημένη, μακριά από τις οικίες μας και τις επιχειρήσεις μας, καθώς δεν είναι δυνατόν να του έχει επιτραπεί η λειτουργία μιας επιχείρησης με τέτοια δραστηριότητα και με τέτοιο αντίκτυπο σε τουριστική περιοχή και στο περιβάλλον στο συγκεκριμένο σημείο.

Όχι στη μόλυνση. Ναι στη ζωή!”.