Εσπερινός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Αμπελώνα (φωτο)

Στην εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα τελέσθηκε  ο εσπερινός, χθες  Παρασκευή 5 Αυγούστου, παραμονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από τον πάτερ Νεκτάριο Φωκίδη και τον πάτερ Γεώργιο Χαρισούλη.

Μεταμόρφωση του Σωτήρος: Μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης

Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος έχει κεντρική θέση στην Ορθόδοξη Εκκλησία και Θεολογία. Δεν είναι ένα γεγονός, μια συνηθισμένη εορτή. Είναι ένα γεγονός που έχει την ίδια σημασία για την σωτηρία μας με την ενσάρκωση και την Ανάστασή Του.

Όσο μεγάλη και βασική εορτή είναι για την σωτηρία μας τα Χριστούγεννα και η Ανάσταση, τόσο σημαντική είναι και η εορτή αυτή. Επίσης, δεν είναι τυχαία η επιλογή των Μαθητών από τον Χριστό για τη Μεταμόρφωσή Του στο όρος Θαβώρ.

Οι αρετές που είχαν οι τρεις αυτοί μαθητές ήταν ο Πέτρος την πίστη, ο Ιάκωβος την ευθύτητα και ο Ιωάννης την αγάπη. Ο Χριστός δείχνει το μεγαλείο της δόξης Του πάνω στο όρος αυτό, αφού η φανέρωση της θεουργίας της ανθρωπίνης φύσεως είναι το μεγαλύτερο γεγονός μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητος, γεγονός που δεν ηταν έτοιμοι ή δεν άντεχαν να δουν όλοι οι Μαθητές Του.

Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Ματθαίο «οι καθαροί τη καρδία το Θεό όψονται» θέλοντας να τονίσει ότι το Άγιο Φως δεν το βλέπουν όλοι οι άνθρωποι αλλά όσοι υπήρξαν υπομονετικοί και ξάγρυπνοι για να μετέχουν της θέασής Του.