Σύσκεψη από τα σωματεία και τους συλλόγους της πόλης του Τυρναβου.

Μετα από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατ οπην πρωτοβουλίας του Αγροτικου Συλλόγου Τυρναβου από τα σωματεια και τους συλλόγους της πόλης του Τυρναβου.

Αποφασίστηκε από κοινού η σύσταση επιτροπής με την συμμετοχή μελών των διοικητικών συμβουλίων όλων των συλλόγων για την καλύτερη λειτουργία δράσεων και ενεργειών ενάντια στην φτώχεια και την  ακρίβεια με στόχο την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται άγρια. 

Συμφωνήθηκε ομόφωνα η παρακάτω ανακοίνωση και το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο θα εμπλουτιστεί και από άλλους Συλλόγους που βρίσκονται στο Δήμο Τυρναβου σε ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η Ανακοίνωση και το διεκδικητικό πλαίσιο:

Εδώ και ένα χρόνο, οι λαϊκές οικογένειες βλέπουν τιμές πολλών προϊόντων και υπηρεσιών, βασικών για την καθημερινότητα των λαϊκών στρωμάτων να βρίσκονται στα ύψη.  Κάθε “επίσκεψη” στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο, κάθε λογαριασμός τηλεπικοινωνίας, ρεύματος, νερού, τελών κ.ά. είναι και μια νέα δυσάρεστη έκπληξη.

Η ακρίβεια, που προϋπήρχε,  επιδεινώθηκε με το ξέσπασμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία, τις ευρωατλαντικές κυρώσεις και τα αντίμετρα από τη Ρωσία.

Την  ίδια στιγμή η εκτόξευση του κόστους παραγωγής (πετρέλαιο, ρεύμα, λιπάσματα, ζωοτροφές κλπ.) οδηγεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε αδιέξοδο.

Τα μέτρα που προωθούνται την κυβέρνηση της ΝΔ ανακυκλώνουν την ενεργειακή φτώχεια και διαιωνίζουν την ακρίβεια. Οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό είναι «ψίχουλα» που εξανεμίζονται από τον πληθωρισμό. Μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια όταν την ίδια στιγμή δισεκατομμύρια ευρώ μοιράζονται αφειδώς για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς που μετατρέπουν τη χώρα σε μαγνήτη επιθέσεων. Η οικονομία τους δεν “αντέχει” τις ανάγκες μας. Οι μεγάλες επιχειρήσεις της Ενέργειας έχουν στήσει χορό εκατομμυρίων με τις πράσινες business να είναι η βασική αιτία που οι τιμές του ρεύματος έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ. Οι τεράστιες αλυσίδες σουπερμαρκετ, οι βιομηχανίες τροφίμων κυνηγούν το μέγιστο κέρδος για αυτό προχωρούν σε τεράστιες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Φτάνει πια. Δεν θα πληρώσουμε την κρίση τους, την ανάπτυξή τους, την πανδημία, τον πόλεμό τους! Δεν θα “πληρώσουν πάλι το μάρμαρο” οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη των λίγων.

Συντονίζουμε τη δράση μας, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη. Δεν θα αφήσουμε κανένα σπίτι , κανένα χωράφι, κανένα μαγαζί χωρίς ρεύμα.  Δεν θα επιτρέψουνε να γίνει κανένας πλειστηριασμός.

Διεκδικούμε:

 •         Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης.
 •         Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
 •         Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
 •         Μέτρα για τη µείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών και κτηνοτρόφων (π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρµογής στο ρεύµα) και κατοχύρωση κατώτερων εγγυηµένων τιµών
 •         Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
 •         Κατάργηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και του χαρατσιού επιδότησης των ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ). Εθνική Γενική Συλλογική Σύµβαση Εργασίας µε αύξηση του κατώτατου µισθού  στα 825 ευρώ.
 •         Επαναφορά του 13ου και 14ου µισθού για το Δηµόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης. Αυξήσεις στις συντάξεις.
 •         Επίδοµα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.
 •         Μείωση των δημοτικών τελών για τα λαϊκά νοικοκυριά.
 •         Κανένας πλειστηριασμός .
 •         Κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς και των συνδρομών στα προγράμματα αθλητισμού και πολιτισμού του Δήμου.
 •         Να μην σταλεί κανένα κατασχετήριο από το Δήμο. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες.
 •         Αύξηση της χρηματοδότησης προς τις σχολικές μονάδες για να καλύπτονται οι ανάγκες σε ρεύμα, θέρμανση.
 •         Κανένα εργατικό και λαϊκό σπίτι χωρίς ρεύμα, νερό, τηλέφωνο.
 •         Διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο επίδομα θέρμανσης, αύξηση του οικογενειακού εισοδηματικού κριτηρίου στα 30.000 ευρώ.

Πρόσβαση σε ατοκα δάνεια  και επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να μην ίσχυσει το τέλος 0,5 επί του τζίρου στα καταστήματα της εστίασης και της διασκέδασης στα διοικητικά όρια του δήμου ,που επέβαλε για πρώτη χρονια η σημερινή Δημοτική Αρχή Τυρναβου 

 •         Επιδότηση ενοικίου για εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξησης της επιδότησης.
 •         Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά – λαϊκά νοικοκυριά. 
 •         Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες.
 •         Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο7 κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
 •         Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 

Αγροτικος Συλλόγος Τυρναβου.

Εμπορικός Συλλογος Τυρναβου.

Παράρτημα Σωματείου  Οικοδομών Ν.Λαρισας Τυρναβου.

Συλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Τυρναβου.

Συλλογος Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Τυρναβου. 

Συλλογος Γυναικών Τυρναβου.

Συλλογος Αμβυκουχων Αμπελοκαλλιεργειτων Δήμου Τυρνάβου.