Στο Αμβούργο – Γερμανίας με Erasmus+ το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου

Στις 15-18 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας η 2η διακρατική συνάντηση του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA229 με τίτλο «Σκέψου Παγκόσμια,, Δράσε τοπικά! Ας γίνουμε πιο πράσινοι!» ( “Think Globally, act locally! Let’s live greener!”) και κωδικό αριθμό 2020-1-DE03-KA229-077189, στο οποίο το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου συμμετέχει ως εταίρος.

Η 2η διακρατική συνάντηση έλαβε χώρα στο σχολείο Stadtteilschule Horn, στο Αμβούργο της Γερμανίας με τη συμμετοχή δύο εκπαιδευτικών και έξι μαθητών από το κάθε σχολείο – εταίρο. Εκτός από το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου συμμετείχαν σχολεία από την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Τσεχία και την Μ. Βρετανία.

Το 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου εκπροσωπήθηκε από τις εκπαιδευτικούς, μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος κ. Κουτσιμανή Τατιάνα, κ. Βλαχάβα Χαρούλα, τους μαθητές Αβδουλά Ιωάννη-Ραφαήλ , Κωνσταντά Θεόδωρο και τις μαθήτριες Ραούλη Μαρία, Κατσή Σωτηρία και Λυμπίκη Θεοδώρα.

Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι μαθητές και οι καθηγητές από τις έξι χώρες συνεργάστηκαν  με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των μαθητών με τις απαραίτητες δεξιότητες, έτσι ώστε να γίνουν μελλοντικοί υπεύθυνοι πολίτες και να συμβάλουν  στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω σταδιακών τοπικών δράσεων.

Η πρώτη ημέρα της κινητικότητας ξεκίνησε με καλωσόρισμα και ξενάγηση στους χώρους του σχολείου. Ακολούθησε δραστηριότητα «σπασίματος πάγου» (“find someone who”), με στόχο οι μαθητές να γνωριστούν και να αναπτυχθεί ανάμεσα τους ένα πνεύμα συνεργασίας. Την ίδια ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε Εργαστήριο Δραστηριοτήτων όπου αρχικά έγινε ενημέρωση στο θέμα της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης υλικών. Στη συνέχεια ακολούθησε παιχνίδι γνώσεων, με θέμα σχετικό με το περιβάλλον, καθώς και εργαστήριο παρασκευής αποσμητικού από υλικά καθημερινής χρήσης με θέμα: «Μηδενικά απόβλητα φτιάχνοντας ένα αποσμητικό»(“Zero waste making a deodorant”).

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με εργαστήριο παρασκευής χαρτιού από παλιές κάλτσες, όπου οι μαθητές συμμετείχαν στη διαδικασία πολτοποίησης του υλικού προσφέροντας την απαιτούμενη ενέργεια με τη χρήση ποδηλάτου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο της πόλης, σε διάφορα αξιοθέατα της πόλης του Αμβούργου, βαρκάδα στον ποταμό Έλβα και περίπατος στις όχθες του ποταμού Άλστερ.

Την Τρίτη μέρα οι επισκέπτες μαθητές ξεναγήθηκαν από τους μαθητές του σχολείου της Γερμανίας στο κέντρο της πόλης. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στην περιοχή Veddel, μια αρχικά υποβαθμισμένη περιοχή, η οποία σήμερα αποτελεί πρότυπο περιβαλλοντικής αναβάθμισης. Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν στο «Inselpark», ένα πάρκο με κτίρια οικοδομημένα στο νερό και κτίρια φιλικά προς το περιβάλλον, όπου πραγματοποιήθηκαν και σχετικές δραστηριότητες. Το βράδυ της ίδιας μέρας, οι μαθητές διασκέδασαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου, όπου ακολούθησε μπάρμπεκιου, προσφορά του σχολείου της Γερμανίας.

Η τέταρτη και τελευταία ημέρα της κινητικότητας ξεκίνησε με παράσταση στο αμφιθέατρο του σχολείου. Οι μαθητές του σχολείου της Γερμανίας παρουσίασαν ένα μιούζικαλ σχετικό με το περιβάλλον. Στη συνέχεια ,έγινε απονομή των πιστοποιητικών παρακολούθησης προς όλους τους μαθητές και καθηγητές και η κινητικότητα έκλεισε με εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των καθηγητών, στην οποία καθορίστηκε η εξέλιξη των υπολοίπων κινητικοτήτων του προγράμματος.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον Σεπτέμβρη στην Ελλάδα, στον Τύρναβο, αφού το πρόγραμμα Erasmus+  συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί την επόμενη σχολική χρονιά. Τους περιμένουμε να συνεχίσουμε με νέες προτάσεις και δραστηριότητες για να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο!!!
Το υπέροχο ταξίδι των Ευρωπαϊκών συνεργασιών συνεχίζεται!!!