Το 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ στην Ν. Ιταλία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ KA2 -Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών με τίτλο: «Δημιουργία μαθησιακού περιβάλλοντος χωρίς αποκλεισμούς για μαθητές με ειδικές ανάγκες»( “Creating inclusive learning environment for students with special needs”), ,που υλοποιεί 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου, από το προηγούμενο σχολικό έτος (2020-2021), ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η κινητικότητα εκπαιδευτικών στη Λατέρζα της Ν. Ιταλίας για το διάστημα 26 έως 28 Απριλίου 2022.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα υλοποιείται με συντονιστή το σχολείο της Κρακοβίας και μέλη σχολεία από διαφορετικά πολιτιστικά πλαίσια: Αytos (Βουλγαρία), Τύρναβος (Ελλάδα), Laterza (Ιταλία). Στη συνάντηση συμμετείχε η εκπαιδευτικός και μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του σχολείου κ. Κουτσιμανή Τατιάνα. Στο σχολείο Istituto Comprensivo Marconi-Michelangelo στη Λατέρζα(Ν. Ιταλία) υπάρχουν εκπαιδευόμενοι με ειδικές ανάγκες, μετανάστες μαθητές και όσοι προέρχονται από διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές μειονεκτούσες περιοχές που κινδυνεύουν από αποκλεισμούς.

Η συγκεκριμένη μικρής διάρκειας δραστηριότητα κατάρτισης προσωπικού, (short-term joint staff training event), ξεκίνησε την 1η μέρα με τον χαιρετισμό των αντιπροσωπειών από τον διευθυντή του σχολείου και τις τοπικές αρχές, συνεχίστηκε με παρατήρηση ενός υπαίθριου μαθήματος στην παλιά πόλη της Λατέρζας με χρήση κωδικών QR. Το απόγευμα παρακολούθησαν αρχικά ένα μάθημα μουσικής και στη συνέχεια έγινε συνάντηση για την αξιολόγηση των μαθημάτων.H ημέρα έκλεισε με επίσκεψη στο Μουσείο MUMA.

Τη δεύτερη μέρα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν το Λέτσε, μια πόλη μπαρόκ και το Οτράντο.

Την τρίτη μέρα οι καθηγητές παρακολούθησαν ένα μάθημα αγγλικών στο σχολείο στο οποίο συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, ένα παιδί με ειδικές ανάγκες και ένας μαθητής της ΔΣΑ. Συζήτησαν επίσης για το εκπαιδευτικό σύστημα και το σχολικό πρόγραμμα σπουδών στην Ιταλία και συμμετείχαν επίσης σε εκδρομές στη φύση και πολιτιστικές εκδρομές για να επισκεφθούν τη Ματέρα, την πόλη του Σάσι, το Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco καθώς επίσης και το Alberobello, την πόλη Trulli.

Σε πνεύμα συνεργασίας και φιλίας έγιναν εποικοδομητικές συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και καθορίστηκε η εξέλιξη και ο τρόπος εφαρμογής του προγράμματος. Το ραντεβού τους ανανεώθηκε για την επόμενη μικρής διάρκειας δραστηριότητα κατάρτισης προσωπικού στην Ελλάδα , στο 2ο Γυμνάσιο Τυρνάβου.