Για τον Ι.Ν. της Παναγίας του Αμπελώνα.

Του Αποστόλη Παπαϊωάννου

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας δόθηκαν από τον Αρχιερατικό Επίτροπο του Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμπελώνα π. Νεκτάριο Φωκίδη και τον υπεύθυνο για τα Βυζαντινά Μνημεία της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Αθανάσιο Χρυσοβέργη, το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών, που προκλήθηκαν στο Ι. Ν. της Παναγίας μας, έχει ως εξής:

Ήδη συντάχθηκαν με ανάθεση και δαπάνη της Ι. Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου οι δύο μελέτες, που έπρεπε να γίνουν.

Η πρώτη για τη λεπτομερή μελέτη και τον έλεγχο των κάθε φύσεως ζημιών και τη στατική επάρκεια του κτιρίου από τους αρμόδιους μηχανικούς και η δεύτερη για το σωστό τρόπο αποκατάστασης των φθορών που προκλήθηκαν, ώστε να μη διαταραχθεί η όλη εικόνα και εμφάνιση του κτιρίου, που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο, από τους αρμόδιους μηχανικούς της Εφορείας Βυζαντινών αρχαιοτήτων Λάρισας.

Η όποια φαινομενικά καθυστέρηση στη σύνταξη των μελετών αυτών οφείλεται στο γεγονός, ότι επί ένα εξάμηνο μετά το σεισμό δεν επιτρέπεται η είσοδος των κλιμακίων των μελετητών στο κτίριο για δύο λόγους.

Ο ένας για να μη συμβεί κάποιο ατύχημα από τυχόν αποκόλληση και πτώση σοβάδων στην περίπτωση κάποιου ισχυρού μετασεισμού και ο δεύτερος για να ολοκληρωθούν οι φθορές στο κτίριο από τη μετασεισμική ακολουθία.
Ήδη οι μελέτες ολοκληρώθηκαν, έχουν υποβληθεί και εγκριθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αναμένεται η δημοπράτηση του έργου, η έγκριση των πρακτικών της δημοπρασίας και η εγκατάσταση του εργολάβου που θα κατασκευάσει το έργο.

Η απαιτούμενη πίστωση έχει εξασφαλιστεί από το πρόγραμμα αποκατάστασης των σεισμόπληκτων.

Ύστερα από αυτά περιμένουμε τις εξελίξεις και θα σας ενημερώσουμε με νέες αναρτήσεις μας. Η διαβεβαίωση που έχουμε είναι ότι όλα θα προχωρήσουν γρήγορα και ως τη γιορτή της Παναγίας το Δεκαπενταύγουστο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Προσωπικά θα είμαι ευχαριστημένος αν όλα αυτά γίνουν μέχρι το Νοέμβριο, ώστε, όταν αρχίσουν τα κρύα ο Ι. Ν. της Παναγίας μας να είναι έτοιμος να λειτουργήσει και πάλι.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest