Γιορτάστηκε η 112η επέτειος της εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ

Κατά τη διάρκεια του εορτασμού της 112ης επετείου εξέγερσης των κολίγων του Κιλελέρ, ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος στην ομιλία του επισήμανε:

«Σας καλωσορίζω στο Δήμο Κιλελέρ. Η σημερινή γιορτή για τον ξεσηκωμό των αγροτών της Θεσσαλικής γης δεν πρέπει να έχει μόνο επετειακό χαρακτήρα. Δεν αρκεί η θύμηση και η μνημόνευση του αγώνα τους. Σήμερα είναι επιτακτικό το αίτημα να κάνουμε ένα βήμα μπροστά.

Σε αυτή τη δύσκολη εποχή πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να συνδράμουμε έτσι ώστε ο αγροτικός κόσμος να προχωρήσει κι άλλο. Το οφείλουμε στους Θεσσαλούς αγρότες που ξεσηκώθηκαν ενάντια την αδικία τον Μάρτη του 1910. Το οφείλουμε στον Μαρίνο Αντύπα ο οποίος άφησε την πατρίδα του και τις σπουδές του για να έρθει στη Θεσσαλία και να αγωνιστεί για το δίκαιο των εργατών της γης. Το οφείλουμε στους νεκρούς της εξέγερσης του Κιλελέρ που και αυτοί όπως ο Αντύπας έδωσαν το αίμα για να έχουν οι κολίγοι στον ήλιο μοίρα. 112 χρόνια μετά βρισκόμαστε στον ιερό χώρο της θυσίας για να θυμίσουμε κυρίως στη νέα γενιά τα πόσα οφείλει σε αυτούς που εξεγέρθηκαν ενάντια στην αδικία.

Τα γεγονότα στο Κιλελέρ στις 6 Μαρτίου 1910 δεν εμφανίστηκαν από το πουθενά. Ήρθαν ως φυσικό επακόλουθο των άθλιων συνθηκών διαβίωσης των κολίγων και της απάνθρωπης μεταχείρισης που είχαν από τους γαιοκτήμονες. Ο σπόρος που έσπειρε ο Αντύπας είχε καρποφορήσει. Έστω κι αν χρειάστηκε αγρότες να πέσουν νεκροί διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους…

Σήμερα παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε τα μηνύματα του αγώνα των  Ελλήνων αγροτών του Κιλελέρ. Στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει όλη η Ελληνική κοινωνία,  οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι βλέπουν και αυτοί το εισόδημά τους να συρρικνώνεται δραματικά, είναι οικονομικά καταβεβλημένοι από  την ύφεση που επικρατεί στην αγορά, από την αδυναμία πρόσβασης σε φτηνά δάνεια αλλά κυρίως από το υψηλό κόστος παραγωγής των προϊόντων τους.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός για παράδειγμα ότι οι αγρότες καλούνται να πληρώσουν υψηλό τίμημα για το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Επιβάλλεται σήμερα να θεσμοθετηθεί ένα νέο καθεστώς όσον αφορά το αγροτικό πετρέλαιο και το ηλεκτρικό για να μπορούν να καλλιεργούν τα χωράφια τους μειώνοντας κατακόρυφα το κόστος παραγωγής.

Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα έτσι ώστε οι Δήμοι, οι ΔΕΥΑ, οι ΤΟΕΒ, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταφέρουν να μειώσουν ακόμα περισσότερο τα χρήματα που πληρώνουν για τις καλλιέργειές τους. Αναφέρομαι ειδικότερα  σε προγράμματα  επιδοτήσεων  ηλεκτρικού ρεύματος. Με ζητούμενο την επίλυση του σημαντικότερου προβλήματος των αγροτών που είναι το ενεργειακό κόστος στην παραγωγή, προτείνουμε να ενισχυθούν από την Πολιτεία επενδύσεις αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων σε κάθε αγροτική παροχή. Πρόκειται για το λεγόμενο Νετ Μέτερινγκ, δηλαδή τον συμψηφισμό του ηλεκτρικού ρεύματος που παράγει το φωτοβολταϊκό με το ρεύμα που καταναλώνεται στην αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα. Να επιδοτηθεί το κόστος κατασκευής φωτοβολταϊκών προκειμένου να είναι δυνατή η απόσβεση της επένδυσης σε βάθος τριετίας-τετραετίας, έτσι ώστε ο αγρότης να έχει δωρεάν ρεύμα για τις γεωτρήσεις και τις γεωργο κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Οι γεωργικοί συνεταιρισμοί από την άλλη πλευρά πρέπει να ενεργοποιηθούν και να αξιοποιήσουν ακόμα περισσότερο το ρόλο τους. Είναι αναγκαίο να συμβάλλουν στο μέτρο που τους  αναλογεί στη διάθεση των προϊόντων των αγροτών. Μόνο με συλλογικές πολιτικές μπορούν αυτοί να καταφέρουν μείωση του κόστους παραγωγής και να επιτύχουν καλύτερη τιμή στην αγορά. Επιβάλλεται να ασκηθεί ορθή οικονομική πολιτική στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις μέσω της συνεργατικής πολιτικής από ομάδες αγροτών.

Επιπροσθέτως τα έργα υποδομής που οφείλει να υλοποιήσει η πολιτεία η Περιφέρεια αλλά και οι δήμοι, αφού πρώτα τους δοθούν οι ανάλογοι πόροι, θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιοποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών καλλιεργειών. Ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα είναι ένα έργο πρώτιστης σημασίας.  Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας, έργο σημαντικό που πραγματοποίησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, βοήθησε σημαντικά στην αλλαγή του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής. Οι λιμνοδεξαμενές, την κατασκευή των οποίων διεκδικούμε σθεναρά, μπορούν δώσουν τη δυνατότητα να εμπλουτιστεί ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας. Αυτό σήμερα, όπως γνωρίζουν οι αγρότες καλύτερα από όλους μας, είναι επιβεβλημένο.  Έργα λοιπόν πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση  με την αγαστή συνεργασία των Δήμων της Περιφέρειας και της Πολιτείας. Δεν μπορεί οι αγρότες να αρδεύουν τα χωράφια τους από γεωτρήσεις που ξεπερνούν τα 300 μέτρα. Το κόστος πλέον είναι απαγορευτικό.

Θα ήταν παράλειψη όμως σε αυτό το σημείο να μην αναφερθώ στην αναγκαιότητα της μερικής μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία που τόσο ανάγκη το έχει. Δεν είναι δυνατόν άλλες περιοχές της Ελλάδος να πλημυρίζουν από την υπερβολική ποσότητα των νερών του ποταμού και στη Θεσσαλία να λείπει νερό για να ποτίσουν οι αγρότες τις καλλιέργειές τους. Ήρθε η στιγμή να παρθεί μια πολιτική απόφαση και να ολοκληρωθούν τα ημιτελή έργα που βρίσκονται σήμερα υπό κατασκευή.

Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι σήμερα στην εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μέσω των συνεταιρισμών και των αντιδημαρχιών –αγροτικής ανάπτυξης των Δήμων επιβάλλεται να συνδεθούν και να συνεργαστούν στενά με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα  κατέχουν τη γνώση για  τις σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και αυτοί μπορούν να προτείνουν στους αγρότες τρόπους αύξησης της κερδοφορίας τους. Τώρα είναι επίκαιρο να ικανοποιηθεί το αίτημα για να συνδεθεί η επιστημονική γνώση με τον πρωτογενή τομέα. Χωρίς αναβολές και κωλυσιεργίες.

Επιπρόσθετα, σήμερα εδώ από το Κιλελέρ, προτείνουμε την ίδρυση Αγροτικού Επιμελητηρίου το οποίο θα έχει ως σκοπό  την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με τους αγρότες. Της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξή στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Το Αγροτικό επιμελητήριο μπορεί να συμβάλλει στην κατάρτιση και εφαρμογή γεωργικών αναπτυξιακών προγραμμάτων, στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων, και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Στην εκπόνηση προγραμμάτων γεωργικής παιδείας, στην ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας. Και εντέλει στον προγραμματισμό και τη διάρθρωση του αγροτικού δυναμικού, σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, όλοι εμείς που βρεθήκαμε στον τόπο θυσίας των Θεσσαλών αγροτών ευελπιστώ να έχουμε πλέον κατανοήσει ότι το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον πρωτογενή  τομέα της παραγωγής. Η αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας. Εδώ στο μνημείο των πεσόντων της εξέγερσης του 1910 οφείλουμε εκτός από την απόδοση τιμής να δεσμευτούμε ότι όλοι, Πολιτεία, Περιφέρεια, Δήμοι, συνεταιριστικές οργανώσεις, πανεπιστήμια, αγρότες και κτηνοτρόφοι να συνεργαστούμε έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής να γίνει ο βασικός πυλώνας της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Ο καθένας από το δικό του μετερίζι και όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε για αυτόν τον κοινό σκοπό.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα που καταθέτουν οι αγρότες.  Οφείλει να δώσει κίνητρα στα νέα παιδιά να μείνουν και να καλλιεργήσουν τη γη τους. Η πατρίδα μας χρειάζεται νέους αγρότες που θα έχουν τη γνώση αλλά και τη διάθεση να εργαστούν στη γη. Μαζί με την πείρα των μεγαλύτερων, είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρουν να πάνε τον αγροτικό τομέα μπροστά. Χρέος μας είναι να τους ενθαρρύνουμε και να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο.

Αυτό θαρρώ ότι είναι το μήνυμα του σημερινού εορτασμού. Να κρατήσουμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία των αγροτών του Κιλελέρ και να παλέψουμε σήμερα όλοι μαζί, νέοι και μεγαλύτεροι, ο καθένας από το πόστο του για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι αγώνες των πεσόντων της εξέγερσης του Κιλελέρ».