Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «ύστερα από την υγειονομική κρίση, η Ευρώπη βιώνει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ένα πολιτικό και οικονομικό κόστος που φαίνεται και στο προϋπολογισμό και των ασθενέστερων στρωμάτων».

«Στη δίνη αυτή της κατάστασης, ως κυβέρνηση κατανοούμε την όξυνση που έχει δημιουργηθεί και τις ανάγκες των ευάλωτων πολιτών για αυτό και αντιδρούμε άμεσα, ψύχραιμα και συντονισμένα».

Τα μέτρα αφορούν

1η Παρέμβαση: Άυξηση τη επιδότησης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνέχιση επιδότησης φυσικού αερίου (κόστος 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο).

2η Παρέμβαση: Έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά, πριν το Πάσχα. Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά. Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, σε 167.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑΜΕΑ. Επίδης, θα δοθεί διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. (κόστος 324 εκατ. ευρώ).

3η Παρέμβαση: Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα αφορά 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως και η επιδότηση θα φτάνει τα 22 λεπτά (η ελαφύνση υπολογίζεται 54 ευρώ το μήνα). Η επιδότηση θα ισούται στα 27 λεπτά για τους μόνιμους κατοίκους νησιών. Η μείωση στο diesel θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ για τα Ταξί.

4η Παρέμβαση: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών απο 60 σε 96 άτοκες δόσεις.

5η Παρέμβαση: Μειώνεται σημαντικά και δίκαια ο ΕΝΦΙΑ. Η μείωση έχει φτάσει συνολικά στο 35% σε σχέση με το 2018.

6η Παρέμβαση: Ενισχύουμε τους αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο γεωργικό πετρέλαιο. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι μελετημένες παρεμβάσεις «θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο».

«Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα», επεσήμανε.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ