Πούτιν: Απειλεί και την Ελλάδα για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Ευθείες απειλές προς τις χώρες που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία εκτόξευσε τη Δευτέρα το Κρεμλίνο (δηλαδή ο Πούτιν) με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο «μαύρο» κατάλογο της Ρωσίας για αντίποινα.

Η απόφαση της ΕΕ συνολικά και ξεχωριστά των κρατών-μελών, ανάμεσά τους και της Ελλάδας, να στείλουν πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, έχει εξοργίσει το Ρώσο πρόεδρο.

Είναι ενδεικτικό ότι σε δήλωσή του τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών της ΕΕ στην Ουκρανία αποσταθεροποιεί την κατάσταση και μπορεί να έχει «επικίνδυνες συνέπειες» μακροπρόθεσμα.

«Από την άποψή μας, η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στην ουκρανική επικράτεια μπορεί και θα χρησιμεύσει ως εξαιρετικά επικίνδυνος και αποσταθεροποιητικός παράγοντας, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθήσει σε καμία περίπτωση να επιτευχθεί σταθερότητα ή να αποκατασταθεί η τάξη στην Ουκρανία», δήλωσε ο Πεσκόφ, στην ενημέρωση τύπου. Μακροπρόθεσμα, τέτοιες ενέργειες της ΕΕ ενδέχεται να έχουν «πολύ πιο επικίνδυνες συνέπειες», είπε.

Η τοποθέτηση Πεσκόφ ήρθε ως απάντηση που «ρίχνει λάδι στη φωτιά» στις διαδοχικές αποφάσεις κρατών-μελών της ΕΕ αλλά και στην χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών να στείλουν οπλισμό αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Ουκρανία.
Ο Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποστολής ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών στην περιοχή

Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικό εξοπλισμό απέστειλε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ελλάδα να στείλει ακόμα και μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή αν αυτό αποφασιστεί από την ΕΕ!

«Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας και τους συμμάχους μας» ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχθεί το αίτημα να σταλούν μαχητικά αεροσκάφη στην Πολωνία από κράτη μέλη της ΕΕ. Δεν απέκλεισε επίσης να σταλεί στην Ουκρανία και νέο φορτίο με στρατιωτικό υλικό καθώς σε σχετική ερώτηση απάντηση πως «είμαστε σε συνεννόηση με τους εταίρους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η στάση μας είναι απολύτως εναρμονισμένη με τις αποφάσεις όλου του δυτικού κόσμου, με τους εταίρους μας στην ΕΕ και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες αποφάσεις που ελήφθησαν με το δέοντα τρόπο και ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ».

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για πιο ενεργή εμπλοκή της χώρας στο πόλεμο προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου σχολιάζοντας τις αντιδράσεις αυτές στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων δήλωσε:

«Όπως είπα, η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθαρά και ανυποχώρητα σημαίνει, όχι απλώς να καταδικάζουμε, σημαίνει να ζητάμε και να στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας.

Σημαίνει να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή από την εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα, δεν πρέπει να αφήνουμε το οποιοδήποτε υπονοούμενο. Η στάση, λοιπόν, αυτή της χώρας μας, όπως και άλλων συμμάχων μας να αποστείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού, οι οποίες ελήφθησαν με τον δέοντα τρόπο, ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους Υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός για την αποστολή βοήθειας και που υλοποιήθηκαν στην απόφαση την Κυριακή το πρωί, για την οποία ενημερώθηκαν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ».
Και όλα αυτά όταν ο Πούτιν έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας, διέταξε την Κυριακή να τεθούν σε κατάσταση συναγερμού οι πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, επικαλούμενος τις επιθετικές δηλώσεις ηγετών κρατών μελών του ΝΑΤΟ και τις οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

«Διατάζω το υπουργείο Άμυνας και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων να θέσουν τις δυνάμεις αποτροπής του ρωσικού στρατού στο ειδικό καθεστώς του συναγερμού για μάχη», δήλωσε ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Όπως μπορείτε να δείτε, οι δυτικές χώρες όχι μονάχα λαμβάνουν εχθρικά μέτρα εναντίον της χώρας μας σε οικονομικό επίπεδο— εννοώ τις παράνομες κυρώσεις που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά, αλλά επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι ηγετικών κρατών του ΝΑΤΟ επιτρέπουν στους εαυτούς τους να κάνουν επιθετικές δηλώσεις προς τη χώρα μας», είπε ο Πούτιν.

Πηγή: aftodioikisi