Σήμανση και καθαρισμός ορειβατικών μονοπατιών σε Όλυμπο, Κίσσαβο και Μαυροβούνι

Στη σήμανση και στον καθαρισμό ορειβατικών μονοπατιών σε Όλυμπο, Κίσσαβο και Μαυροβούνι προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με τους Δήμους Ελασσόνας, Αγιάς και Τεμπών, και Συλλόγους.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία στη οποία διεισδύουν οι επιθυμίες πολλών ανθρώπων, που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας του κορονοϊού, αναζητούν διέξοδο από την πίεση της καθημερινότητας, σε δραστηριότητες που προάγουν την σωματική και ψυχική υγεία, μέσα στη φύση. Στόχος είναι οι περιπατητές κάθε ηλικίας να κινούνται στο βουνό με ασφάλεια, σε καθαρά και σηματοδοτημένα μονοπάτια.

Το έργο δημιουργεί συνθήκες τουριστικής ανάπτυξης, δεδομένου ότι ο περιπατητικός τουρισμός καταγράφει δυναμική αύξηση τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζει τις υπάρχουσες υποδομές ορεινού τουρισμού και οικοτουρισμού και συμβάλλει στην προβολή της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλίας που είναι μοναδική και αναντικατάστατη. Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού, προκειμένου να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων αλλά και να υπενθυμίσει την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για την προστασία τους.
Στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου σήμερα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «σε συνεργασία με το Δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα, τον Δήμαρχο Ελασσόνας, Νίκο Γάτσα, τον Δήμαρχο Τεμπών, Γιώργο Μανώλη, τον ΕΟΣ Λάρισας και τους Τοπικούς Συλλόγους, έχουμε δημιουργήσει ομάδες εργασίες οι οποίες περιποιούνται τα μονοπάτια. Σηματοδοτούμε και καθαρίζουμε περιπατητικές διαδρομές προκειμένου οι πολίτες να περπατούν με ασφάλεια. Ταυτόχρονα ξεκινάμε μια προσπάθεια χαρτογράφησης και ένταξης των περιπατητικών διαδρομών σε διεθνείς χάρτες πεζοπορίας. Η προσπάθεια ξεκινά στον Όλυμπο, στον Κίσσαβο και στο Μαυροβούνι. Κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δίνουμε τη δυνατότητα στους πολίτες να περπατούν σε χαρτογραφημένες και καλά σηματοδοτημένες διαδρομές».
Στην συνέντευξη παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Τεμπών, Γ. Μανώλης και Ελασσόνας Ν. Γάτσας και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Αγιάς, Ν. Ντάγκας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας πρόκειται να χορηγήσει χρώματα (κίτρινο, κόκκινο και λευκό) και 1.500 σήματα για τη σηματοδότηση των υφιστάμενων μονοπατιών στους ορεινούς όγκους Ολύμπου, Κισσάβου και Μαυροβουνίου, προκειμένου να βοηθήσει ομάδες περιπατητών που επιθυμούν να γνωρίσουν τα βουνά με ασφάλεια.
Η διάθεση των υλικών θα γίνει σε ορεινούς Δήμους, σε Συλλόγους και σε ομάδες που επίσημα δραστηριοποιούνται στην καταγραφή, στον καθαρισμό και στη σήμανση των μονοπατιών. Σήμανση θα τοποθετηθεί στο μονοπάτι το οποίο ξεκινώντας από το Πήλιο διασχίζει την Λάρισα μέσω των ορεινών όγκων Μαυροβουνίου – Κισσάβου και Ολυμπου συναντώντας το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 στον Όλυμπο καθώς επίσης και σε τοπικά μονοπάτια που δέχονται πολλούς επισκέπτες σε Μαυροβούνι, Κίσσαβο και στον Όλυμπο.