Προτάσεις Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης για τα προβλήματα της περιοχής

Τις προτάσεις του προς το Δήμο Ελασσόνας επανακατέθεσε ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης, για τα προβλήματα της περιοχής:

«Επανακαταθέτουμε τις προτάσεις για παραπέρα μελέτη,επεξεργασία,προώθηση και υλοποίηση των μικρών και μεγάλων προ

ADVERTISING

βλημάτων του τόπου μας που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών ποιότητας ζωής της κοινωνίας των πολιτών ,με την ανάπτυξη του τόπου.Είμαστε στη διάθεση για περαιτέρω διευκρινίσεις,επεξεργασία κι άλλων προτάσεων φυσικά και κοινές δράσεις.

·Δίνεται τη δυνατότητα συμμετοχής στα κοινά, των φορέων ,των συλλόγων και των πολιτών

·Γίνεται αλληλοτροφοδότηση με την ενημέρωση και την ανταλλαγή απόψεων

·Με τελικό σκοπό την ενίσχυση του Δήμου στις τελικές αποφάσεις.

Οι ανάγκες του Δήμου είναι πολύ μεγάλες , ιδιαίτερα σε μεγάλα έργα , π.χ. Όλυμπο, δρόμους, σύνδεση ΠΑΘΕ , φράγματα, αξιοποίηση ιστορίας και πολιτισμού.

Ειδικότερα σαν Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσαριτσάνης προτείνουμε

a)Την αξιοποίηση με την καλλιέργεια,υδρομάστευση πηγών νερού ( αγαθό κοινωνικό) ,στον ορεινό όγκο σε όλο το Δήμο με το ποσό των 25.000 ‎€ Ειδικότερα στην. Τσαριτσάνη οι πηγές( Χατζημάνταλη –Σφεντάνι- Κρυονέρι- Λούκι κ.α.) για πεζοπόρους ,αθλητές ,κυνηγούς και κυρίως κτηνοτρόφους που ακόμα κουβαλούν νερό από Τσαριτσάνη

b)Έρευνες για εντοπισμό νερού κυρίως στις ορεινές περιοχές του Δήμου με το νέο σύστημα : (άπλωμα ηλεκτροδίων) όπως προτείνουν τα πανεπιστήμια –ΑΠΘ 20.000 ‎€ για 7- αρχικά τοποθεσίες και προβλέπονται στον κωδικό (551) 02.25.74 Μελέτες- έρευνες πειραματικές

d)1 κιόσκι και 2 παγκάκια στη θέση Χατζήνα,κάτω από τον. ανακλαστήρα του ΟΤΕ προς Βαλέτσικο όπου γίνεται η εκκίνηση του αλεξίπτωτου πλαγιάς , καθώς και στα υπόλοιπα μέρη του Δήμου,όπως στα Καλύβια κα. Ποσό 10.000€ .Μπορεί όμως να προμηθευτούν και μέσω Καλαμπάκας ( εργοστάσιο δημόσιο) με χαμηλότερο κόστος.

e)2 μεγάλες πινακίδες ξύλινες στο ξεκίνημα των μονοπατιών , στην Κεντρική πλατεία και στην Αγία Παρασκευή, Τσαριτσάνης ,πληροφοριακές,καθώς και μικρότερες ενημερωτικές και κατεύθυνσης ,στο δίκτυο μονοπατιών για διευκόλυνση πεζοπόρων και αθλητών-τριών και φυσικά χρειάζεται επέκταση,συντήρηση και καθαρισμό των μονοπατιών.

f)Αξιοποίηση όλων των κληροδοτημάτων του Δήμου και της Τσαριτσάνης

g)Αξιοποίηση της προμελέτης που κατέθεσε στο Δήμο για τον Πύργο του Μάμτζιου ή Μαμτζουρίδη ο Εξωραϊστικός ΣύλλογοςΤσαριτσάνης. Ποσό 20.000€ για επισκευές, ώστε να είναι επισκέψιμος καθώς και της κρυψάνας στο προαύλιο της Παναγίας και της Οικονόμειου Σχολής.Να δηλωθεί στο κτηματολόγιο ο πύργος από τους αρμόδιους φορείς(Δήμος-Κοινότητα)

h)Προθήκες για να εκτεθούν τα βιβλία της βιβλιοθήκης και τα ιερά κειμήλια,άμφια του Κων/νου. Οικονόμου εξ Οικονόμων σε χώρο του Πνευματικού Κέντρου και ηλεκτρονικός εξοπλισμός,τρεις (3) υπολογιστές,με ψηφιοποίηση των βιβλίων για να έχουν πρόσβαση μελετητές,φοιτητές και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται να μελετήσουν τα βιβλία του.

i)Παρέμβαση του Δήμου για δρόμο δασικό- αντιπυρική ζώνη με κοινωφελή σκοπό π.χ την –πρόσβαση στην Μυκηναϊκή Ακρόπολη Όρθης ή Κορσέας από το δρόμο προς Βαλέτσικο-τοποθεσία Αλωνάκι

j)Να ξαναμπούν στο τεχνικό πρόγραμμα, τα δυο έργα που δεν έγιναν πέρσι

i)Τοίχος αντιστήριξης στα γήπεδα ποδοσφαίρου στο Δημοτικό Σχολείο Τσαριτσάνης

ii)Αντιπλημμυρικό. στη συνοικία της Μπουμπουτσιάς,στο ύψος του Δημ. Σχολείου.

k)Προώθηση μελετών ( από χρόνια) χρηματοδότηση δημοπράτηση αντιπλημμυρικής προστασίας Τσαριτσάνης

l)Αμοιβές εμβολιαστών άγριων δέντρων με ήμερα ,σε όλο το Δήμο π.χ .σε. αγριογκορτσιές με αχλαδιές , 10.000 € .Είναι κάτι πρωτότυπο και χρήσιμο για τη διατροφή των ανθρώπων, θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

mΣτα έξοδα, κωδικός (99)02.00.6715 επιχορήγηση δημοτικών ή Κοινοτικών ΝΠΔΔ , υπάρχει ποσό . Να προβλεφθεί κονδύλι και για το Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης,λειτουργώντας σαν ΝΠΔΔ,με π.χ. 50.000€ ,για τις ανάγκες εξοπλισμού και λειτουργίας του.

n)Αμοιβές για κλαδευτές,κόψιμο,ξερών κλαδιών και κλάδεμα ανανέωσης, του Κοινοτικού ελαιώνα, Αγίου Αθανασίου Τσαριτσάνης, 400 ετών, ο οποίος εντάχθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά , με ενέργειες του Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσαριτσάνης και του Κ.Π.Ε. Ελασσόνας-Κισσάβου, 5.000€.

o)Καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας του Δήμου-Κοινοτήτων , όπως διαμερίσματα, σπίτια, γραφεία, οικόπεδα, αγροκτήματα.Επισκευές στα οικήματα και δημοπρασίες στα κληροδοτήματα καθώς και σε όλα τα χωράφια.

p)Ενίσχυση και επέκταση του Ίντερνετ στην Τσαριτσάνη

q)Καθαρισμό των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και των Κοινοτικών π.χ.το χώρο πίσω από το γήπεδο Τσαριτσάνης

r)Αξιοποίηση των Κοινοτικών-Δημοτικών μπαξέδων με καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων και φυτών που έχει τη διάθεση να προσφέρει ο Εξωραϊστικός Σύλλογος

Αντιπλημμυρικό από το γήπεδο μέχρι το ποτάμι, Ξηριά Τσαριτσάνης ,απόσταση 100 μ.περίπου για να μην διαβρώνεται ο δρόμος προς το νταμάρι της Μελούνας, από τα βρόχινα νερά.

7.Δύο μαρμάρινες πλάκες (πληροφορική και πεσόντων) στο μνημείο της Μελούνας Τσαριτσάνης

8.Πινακίδες σήμανσης ( στοπ, απαγορευτικά, κατεύθυνσης) στην Τσαριτσάνη και οπουδήποτε αλλού χρειάζονται .

9.Την επισκευή και χρωματισμό των στάσεων του ΚΤΕΛ

Σύνταξη μελέτης για την αξιοποίηση του χώρου,απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς,του Αγίου Αθανασίου Τσαριτσάνης».