Τύρναβος: Ενοχοι μεν, ελεύθεροι δε, μετά από προφυλάκιση 17 μηνών

Ελεύθεροι μετά από 17 μήνες προφυλάκισης αφέθηκαν χθες πέντε κρατούμενοι που είχαν συλληφθεί έπειτα από πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, ως μέλη «δύο εγκληματικών ομάδων», τα οποία «δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας», όπως σημειωνόταν σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Στο πλαίσιο της έρευνας που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2020, αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών «ξέθαψαν» 3 κιλά ηρωίνης από ποιμνιοστάσιο στον Τύρναβο, προχωρώντας επίσης σε 10 συλλήψεις πολιτών από τους 24 συνολικά που ταυτοποιήθηκαν ως συμμετέχοντες στις δύο ομάδες.

 

 

Το Τριμελές Κακουργημάτων Λάρισας, μετά από αρκετές συνεδριάσεις κήρυξε χθες ενόχους συνολικά 4 κατοίκους χωριών του Τυρνάβου (δυο εκ των οποίων Αλβανοί υπήκοοι), ενώ έκρινε αθώους τους υπόλοιπους 11 που παραπέμφθηκαν κατηγορούμενοι για ιδιαίτερα διακεκριμένη περίπτωση κατ’ επάγγελμα διακίνησης ναρκωτικών ουσιών από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για εγκληματική οργάνωση και τέλος για άμεση συνέργεια στην πράξη της διακίνησης.

Όλοι τους ωστόσο οι καταδικασθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, αφού στον 42χρονο και στον 38χρονο η επιβληθείσα ποινή κάθειρξης 6 ετών είχε αναστέλλουσα δύναμη, όπως με τριετή αναστολή επιβλήθηκαν οι ποινές φυλάκισης, 3 ετών σε 75χρονο τοξικομανή και 2 ετών σε 48χρονο. Ελεύθερη, καθότι κρίθηκε αθώα αφέθηκε και μια ακόμη 37χρονη, προφυλακιστέα μέχρι χθες. Στους δυο πρώτους επιβλήθηκαν παράλληλα οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αλλά και της εμφάνισης στο οικείο αστυνομικό τμήμα.

Τα μέλη των δυο εγκληματικών ομάδων, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, κατά το χρονικό διάστημα από 14 Ιανουαρίου έως τις 6 Ιουνίου 2020, «είχαν οργανωθεί με σκοπό την προμήθεια, αποθήκευση και διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ηρωίνης σε περιοχές της Θεσσαλίας».

Μάλιστα στην ίδια ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για κάποια από τα μέλη των ομάδων σημειωνόταν πως «επιπλέον, από την πρόοδο της αστυνομικής έρευνας εξιχνιάστηκε μία περίπτωση ληστείας σε βάρος ηλικιωμένης που έλαβε χώρα την 16-5-2020 σε περιοχή του νομού Λάρισας, όπου οι δράστες, με την απειλή χρήσης βίας, αφαίρεσαν από την οικία της ηλικιωμένης χρηματικό ποσό και άλλα αντικείμενα.

Παράλληλα, εξιχνιάστηκαν 17 περιπτώσεις κλοπών – διαρρήξεων από οικίες, τετελεσμένες και σε απόπειρα, οι οποίες διαπράχθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 23-11-2019 έως 5-6-2020 στην πόλη της Λάρισας και την ευρύτερη περιοχή αυτής». Για κάποια από τα μέλη αυτών των ομάδων διευκρινιζόταν επίσης πως είχαν «συλληφθεί κατά το παρελθόν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών», τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο του 2020 σε Λάρισα και Καρδίτσα αντίστοιχα.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες είναι κάτοικοι χωριών του Τυρνάβου, ενώ η ηρωίνη εκτιμήθηκε τότε πως είχε μεταφερθεί στον Τύρναβο από την Αλβανία μετά και την άρση τότε των μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης με αφορμή και την πανδημία του κορονοϊού, λόγος για τον οποίο ένα μεγάλο διάστημα τα σύνορα των δυο χωρών παρέμειναν κλειστά, ενώ η απαγόρευση της κυκλοφορίας «εμπόδιζε» τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών.

Οι αστυνομικοί, μεταξύ άλλων, κατέσχεσαν 6 πλάκες ηρωίνης (συνολικού βάρους 3 κιλών) που ήταν επιμελώς κρυμμένες σε ποιμνιοστάσιο περιοχής του Τυρνάβου όπου απασχολούνταν ο 38χρονος και μια 32χρονη γυναίκα, όπως μεταξύ άλλων κατέσχεσαν επίσης το συνολικό χρηματικό ποσό των 11.745 ευρώ.

Η δίκη ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά μετά από διακοπές, ολοκληρώθηκε τελικά χθες με την έκδοση της απόφασης.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία