Γ. Μανώλης: Σας προτρέπω να απογραφείτε…

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης επισημαίνει:

«Αγαπητές/οί  δημότισσες και δημότες.

Εδώ και μερικές μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών 2021, η οποία διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική και εμπιστευτική διαδικασία που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια με σκοπό την καταμέτρηση του πληθυσμού ανά Περιφερειακή Ενότητα, Δήμο και Κοινότητα.

Η απογραφή γίνεται ως εξής: Ένας απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ θα περάσει από το σπίτι σας και σας δώσει στο χέρι ή θα αφήσει σε έναν κλειστό ανώνυμο φάκελο έναν «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» για τη συγκεκριμένη κατοικία. Ένας εκπρόσωπος του νοικοκυριού, έχοντας τον «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» και τον κωδικό του στο taxisnet, θα πρέπει στη συνέχεια μέσω της ψηφιακής πύλης www.gov.gr να απογράψει όλα τα μέλη του νοικοκυριού. Όσοι πολίτες δεν μπορέσουν, για οποιοδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, θα απογραφούν από τον απογραφέα της περιοχής τους με προσωπική συνέντευξη, δηλαδή με τη συνηθισμένη μέχρι πρότινος μέθοδο «πόρτα-πόρτα», όπως έγινε στις προηγούμενες απογραφές.

Εφιστώ, λοιπόν, την προσοχή στους κατοίκους του Δήμου Τεμπών και σας προτρέπω να απογραφείτε χωρίς ενδοιασμούς και χρονοτριβές λαμβάνοντας υπόψη ότι τα στοιχεία τα οποία θα συλλεγούν από τη διαδικασία  θα είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της «φωνής» του Δήμου μας, τόσο σε επίπεδο τοπικής, αλλά και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αφού τα αποτελέσματα της απογραφής αποτελούν οδηγό για την άσκηση οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Για παράδειγμα, το ύψος των χρηματοδοτήσεων που θα λάβει ο Δήμος προκειμένου να υλοποιηθούν έργα, παρεμβάσεις και ενίσχυση υποδομών εξαρτάται αποκλειστικά από πληθυσμιακά κριτήρια. Η κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, η κατανομή και αξιοποίηση των πάσης φύσεως προγραμμάτων χρηματοδότησης των δήμων από Εθνικούς ή Ευρωπαϊκούς πόρους, δράσεις για την υγεία, την παιδεία και την βελτίωση της ποιότητας ζωής γενικότερα έχουν άμεση σχέση με το «πόσοι» είμαστε και κάτω από ποιες συνθήκες ζούμε.

Επίσης, βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων κατανέμονται και οι έδρες των τοπικών και δημοτικών συμβουλίων των αυτοδιοικητικών εκλογών. Περισσότερες έδρες, σημαίνουν δυνατότερη «φωνή», περισσότερες απόψεις, δικαιότερες αποφάσεις. Δεν γίνεται να είμαστε 50, να φαινόμαστε 10 και να διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για έργα, παρεμβάσεις και κοινωνική πολιτική για 70. Ανοίξτε λοιπόν τα σπίτια σας, δώστε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας, συνεργαστείτε με τους απογραφείς γιατί “Όλοι μετράμε” προς όφελος του τόπου μας».