Εστία μόλυνσης το Κολυμβητήριο #Tυρνάβου

Από το  larissanet.gr

Βρίσκεται εκεί πολλά χρόνια κι όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το αντίθετο μάλιστα, χρόνο με το χρόνο φθείρεται και μετατρέπεται σε «σκουπιδόποτο» και αποτελεί ουσιαστικά εστία μόλυνσης.

Το Κλειστό Κολυμβητήριο του Τυρνάβου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απαξίωσης δημόσιας περιουσίας που εγκλωβίζεται στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας.

Το ιστορικό της υπόθεσης σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα είναι το παρακάτω: Από την στιγμή που έγινε η ανάληψη της Ολυμπιάδας από την Αθήνα για το 2004, υπήρξε ένα πρόγραμμα που καταρτίστηκε το οποίο είχε σαν στόχο να εξομαλύνει τις ανομοιομορφίες που θα προκαλούσε η κατασκευή τόσων υποδομών στην Αθήνα. Με αυτό ως σκέψη οδηγήθηκαν στην απόφαση να υπάρξει και μια αποκέντρωση στην κατασκευή έργων. Ένα από αυτά θα γινόταν και στον Τύρναβο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες τόσο των σωματείων της ευρύτερης περιοχής όσο και τις επιθυμίες των απλών πολιτών.

Στις αρχές του 2007 έγινε γνωστό πως διακόπηκαν οι εργασίες από την ανάδοχο κοινοπραξία και δύο περίπου χρόνια αργότερα υπήρξε και δήλωση διακοπής της σύμβασης. Τα παραπάνω προέκυψαν από το γεγονός πως δεν υπήρξε συνέχεια της χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα αναφέρει για το θέμα ο τοπικού ενδιαφέροντος ιστότοπος tyrnavospress.gr (Τύρναβος ο τόπος μας) «Με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καταρτίστηκε από την τότε κυβέρνηση το πρόγραμμα «Ελλάδα 2004» το οποίο είχε σαν στόχο τη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, οι οποίες θα προέκυπταν λόγω της κατασκευής μεγάλου αριθμού έργων στην Αθήνα για την εξυπηρέτηση των αγώνων.

Επί δημαρχίας Σταύρου Δόβα, εντάχθηκε στο πρόγραμμα το έργο της κατασκευής κλειστού κολυμβητηρίου στον Τύρναβο. Στη συνέχεια επί δημαρχίας του αειμνήστου Θανάση Νασίκα, δημοπρατήθηκε με αρχικό προϋπολογισμό 2.142.000€. Στις 5/4/2004 υπογράφτηκε η σύμβαση με τον κατασκευαστή, ο οποίος ξεκίνησε το έργο. Τα έργα συνεχίστηκαν μέχρι την 24/1/07.

Τότε επί δημαρχίας Χρήστου Κιτσίδη η ανάδοχος κοινοπραξία διέκοψε τις εργασίες επειδή είχε διακοπεί η χρηματοδότηση. Επιπλέον στις 13-4-09 κοινοποίησε τη δήλωση διάλυσης της σύμβασης».

Από τότε έχει κυλήσει αρκετό… νερό στο αυλάκι της προσπάθειας για ολοκλήρωση του έργου όμως η εικόνα παραμένει η ίδια, όπως αυτήν αποτυπώνεται στις φωτογραφίες της Larissanet.

Τον Απρίλιο του 2019 καταγράφηκε παρέμβαση από την δημοτική αρχή και συγκεκριμένα από τον τότε δήμαρχο Παναγιώτη Σαρχώση με στόχο το Κολυμβητήριο να μετατραπεί σε Κέντρο Κολύμβησης, Άθλησης και Φυσιοθεραπείας, που θα περιελάμβανε μια σειρά από υπηρεσίες. Με την τεχνική υπηρεσία εκπονήθηκαν ανάλογες μελέτες με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου προκειμένου να ενταχθεί η πρόταση στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι».

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Ιωάννης Κόκουρας συναντήθηκε με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκο. Τότε είχε γίνει γνωστό με ανακοίνωση πως εκτός από την εξασφάλιση ενός σημαντικού ποσού (10.000.000€) για σημαντικά έργα στον Τύρναβο και σε όλο τον Δήμο, ο κ. Θεοδωρικάκος εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα του Κολυμβητηρίου.

Λίγους μήνες αργότερα ο κ. Κόκουρας με απόφασή του προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις για εργασίες αποτύπωσης ενεργειακής απόδοσης αθλητικών χώρων στο ανενεργό κλειστό κολυμβητήριο.

Το 2020 υπήρξε και επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη από τον πρώην υφυπουργό και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Τυρνάβου «Δράση Πολιτών» Στέλιο Ροντούλη, που ζητούσε την αποπεράτωση του ημιτελούς και εγκαταλειμμένου Κλειστού Κολυμβητηρίου Τυρνάβου.

Αυτή τη στιγμή παρά τις όποιες ενέργειες, συναντήσεις και υποσχέσεις έχουν καταγραφεί, το κτίριο παραμένει ένα κουφάρι σ’ έναν εμβληματικό χώρο πρασίνου και άθλησης στο πάρκο της Τούμπας. Ένα κτίριο που χρειάζεται μια συνολική προσέγγιση για να μπορεί να το απολαύσει η τοπική κοινωνία αλλά και γενικότερα η κοινωνία της  ΠΕ Λάρισας.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest