Τύρναβος: Παρέμβαση του κτηνοτρόφου συνδικαλιστή Στ. Σπανογιαννη

Παρέμβαση του κτηνοτρόφου συνδικαλιστή από τόν Τύρναβο, Στέλιου Σπανογιαννη

” Καλοδεχούμενη η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα της ραγδαίας αύξησης των τιμών των ζωοτροφών. Οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες σχεδόν μέχρι τά μισά του 2022. Όποτε μιλάμε για ένα φαινόμενο, σίγουρα παγκόσμιας εμβέλειας, το οποίο όμως θα μας τιναξει κυριολεκτικά στον αέρα τίς κτηνοτροφικές μονάδες μας. Η αυξήσεις στα δημητριακά, στην σογια, και στην μηδική, επηρεάζουν αυξητικα το κόστος παραγωγής περίπου στο 35-38%. Η αύξηση 20% περίπου στην τιμή του γάλακτος, εκτός του ότι εξανεμίζεται, παθανον, θα επέλθει και ζημία στο οικονομικό μας ισοζύγιο, και ειδικά αν έχουμε και ένα βαρύ χειμώνα. Ακόμη Περιμένουμε οι αιγοπροβατοτροφοι την ενίσχυση που είχε εξαγγείλει ο υπουργός κ Λιβανος, πέρυσι στους κτηνοτρόφους, λόγω του παγετού και τής μείωσης γαλακτοπαραγωγης. Το πρόβλημα φέτος είναι τεράστιο, και χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση, όπως αίτημα στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της ΕΕ για άμεση ενίσχυση σέ όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας. Μετά την υγειονομική πανδημία, μας χτυπά την πόρτα δυνατά η πανδημία των τιμών.
Δεύτερον, σέ σωστή κατεύθυνση το νέο σύστημα ” Άρτεμις+”” για τόν πλήρη έλεγχο της διακίνησης και μετακίνησης προϊόντων , όπως το αιγοπρόβειο γάλα. Σίγουρα αποτελεί θηλιά στο λαιμό για τούς κατ εξακολούθηση απατεώνες του κλάδου τής γαλακτοβιομηχανίας. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι η σύνδεση του συστήματος με την ΑΔΔΑΕ.
Όσον αφορά για την προκήρυξη του τεχνικού συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τόν τελευταίο χρόνο έχουν δει τά μάτια μας πολλά. Μεγάλη μπίζνα με δύο εκατομμύρια ευρώ προκήρυξη, εφτά χρόνια από συγκεκριμένο τεχνικό σύμβουλο κυριαρχίας και καταστρατήγησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενός δημόσιου οργανισμού. Κομπίνες με την τεχνική λύση και το Εθνικό απόθεμα. Ο ίδιος πρωταγωνιστής στο ίδιο έργο, χρόνια τώρα. Φτάνει πια. Με 450.000 € να προωθηθεί η αίτηση για το σύστημα μέσω του gov.gr μέσω του αρμόδιου υπουργειου ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και τού υπουργού κ. Πιερρακακη.

Για την κλιματική κρίση, όπου επικαλείται συχνά πυκνά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ήρθε η ώρα να το δούμε και στην πράξη. Οι άμεσα επηρεαζόμενοι, και μάλιστα σέ οικονομικό επίπεδο, είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Ο Ιανός, πριν ένα χρόνο, μας έδειξε το δρόμο. Ήμουν ο πρώτος που δημοσιευσα στην εφημερίδα Ελευθερία και στα τοπικά Μέσα ηλεκτρονικού Τύπου, για την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου των κανονισμών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Εμείς πληρώνουμε τόν ΕΛΓΑ, και ο ΕΛΓΑ παραμένει ίδιος και χειρότερος. Άμεση συζήτηση με όλους τους φορείς, με αγρότες και κτηνοτρόφους για την αλλαγή του πλαισίου των κανονισμών.

Ένα άλλο ζήτημα τό οποίο πρέπει να μας απαντήσει το υπουργείο, είναι τί ακριβώς συμβαίνει με την επισήμανση Nutri Score το οποίο εφαρμόζει η Γαλλία σέ εθελοντική βάση στην αγορά της. Η χώρα αυτή, έχοντας συνάψει άτυπη συμμαχία με το Βέλγιο, τή Γερμανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Ισπανία, επιδιώκει τό συγκεκριμένο μοντέλο να καθιερωθεί ως ενιαίο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες αυτές μαζί με πολυεθνικές του κλάδου τροφίμων πατούν σ’αυτή την πρωτοβουλία που ξεκίνησε από το Μάιο του 2020, για την καθιέρωση ενός ενιαίου και υποχρεωτικού ευρωπαϊκού συστήματος επισήμανσης στο εμπρόσθιο μέρος συσκευασιών των τροφίμων. Το Nutri-Score θέλει να προωθήσει ένα διατροφικό ρατσισμό και θέλουν όπως φαίνεται να χτυπήσουν μεσογειακά προϊόντα όπως τα τυριά το ελαιόλαδο και το μέλι. Το υπουργείο έχει αντιδράσει απέναντι σε ένα νέο κίνδυνο που δημιουργείται στα σπλάχνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Όι κτηνοτρόφοι ζητάμε ενημέρωση για τίς κινήσεις και τίς ενέργειες σάς.

Όσον αφορά για τά τελευταία δημοσιεύματα με τίς αμέτρητες πλέον, παρανομίες και νοθείες που γίνονται στο βωμό του χρήματος, με θύμα την Φέτα, θα πρέπει όλοι αυτοί που διέπρατταν επί χρόνια με ασυδοσία και δίχως ντροπή εγκλήματα απέναντι σε ένα προϊόν που αποτελεί το 10% και πλέον των ελληνικών εξαγωγών, να αλλάξουν επάγγελμα. Το να είσαι τυροκομος και να παράγεις προϊόντα ΠΟΠ ΚΑΙ ΠΓΕ πρέπει να είσαι περήφανος για αυτό που κάνεις. Πρέπει να τιμας τά παντελόνια σου, να τιμας τον Έλληνα κτηνοτρόφο , να τιμας το προϊόν που φτιάχνεις με μεράκι…. Ντροπή και αισχος. Ότι ποινές και να αποδοθούν αν οι ίδιοι δεν αλλάξουν καρδιά και ψυχή, ΦΈΤΑ ΠΟΠ , δεν θα φτιάξουν ξανά όπως πρέπει.

Καλούμε τον Υπουργό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι καιροί είναι δύσκολοι, και θα γίνουν χειρότεροι για όλους μας, αν δεν μαγειρέψουμε προτού να πεινάσουμε .
Στέλιος Σπανογιαννης κτηνοτρόφος Τυρνάβου