Τι θα κερδίσει ο #Αμπελώνας αν ο Δήμαρχος προωθήσει τις αστικές αναπλάσεις


 Ανακοίνωση της ΣυνΠολιτείας δημοτικής παράταξης Δήμου Τυρνάβου

Στον πάγο φαίνεται πως έβαλε ο Δήμαρχος κ. Κόκουρας το έργο των αστικών αναπλάσεων στον Αμπελώνα. Ένα έργο  με σχεδόν ολοκληρωμένη την α΄ φάση έγκρισης από το 2019 και  με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ο κ. Κόκουρας όμως καθυστερεί αδικαιολόγητα και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί το έργο. Γιατί δεν υλοποιεί το έργο; Μάλλον  γιατί όλοι  ξέρουν πως κι’ αυτό είναι ένα έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής και κωλυσιεργεί ώστε με το πέρασμα του χρόνου να το ιδιοποιηθεί προεκλογικά.

Ένα έργο που θα αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης και φυσικά την ποιότητα ζωής των πολιτών. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που θα γίνουν εφόσον ο Δήμαρχος το θελήσει είναι.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΜΠΕΛΩΝΑ

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ

Κατά μήκος συγκεκριμένων οδών, χαράσσεται ποδηλατική διαδρομή μονής κατεύθυνσης, με συνεχόμενη κλειστή πορεία (χωρίς αρχή και τέλος) πλάτους 1,50m, η οποία διαμορφώνεται με έγχρωμη άσφαλτο και την κατάλληλη οριζόντια και κάθετη σήμανση με διαγραμμίσεις επί του οδοστρώματος και εγκατάσταση των κατάλληλων πινακίδων σύμφωνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές.

Η ποδηλατική διαδρομή θα διέρχεται από τις βασικές κεντρικές λειτουργίες της πόλης και τους χώρους πρασίνου, τις σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις στα βορειοδυτικά του οικισμού και τους υπό διαμόρφωση κοινόχρηστους χώρους κατά μήκος της τάφρου.

Σε συγκεκριμένα τμήματα του ποδηλατόδρομου, τα οποία διέρχονται από περιοχές πρασίνου, επιστρώνεται χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Διαμορφώνονται, επίσης, θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων .

ΤΕΧΝΗΤΗ ΤΑΦΡΟΣ – ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ

Κατά μήκος των οδών, ανατολικά (οδός Ειρήνης) και δυτικά (οδός Καραϊσκάκη) της ανοιχτής τεχνητής τάφρου από σκυρόδεμα, διαμορφώνονται νέα πεζοδρόμια και ζώνες πρασίνου με θάμνους και δέντρα (αλέες) με στόχο τη δημιουργία περιπατητικής διαδρομής αναψυχής και τη γενικότερη αξιοποίηση του ελεύθερου χώρου για την αντιστροφή της υποβαθμισμένης εικόνας του.

Στην παραπάνω περιοχή, επί της οδού Ειρήνης από την οδό Αυξεντίου ως την οδό Γρ. Λαμπράκη, προσαρμόζεται τμήμα του ποδηλατόδρομου. Στο τμήμα κατά μήκος των αθλητικών εγκαταστάσεων διαμορφώνονται θέσεις στάθμευσης σύμφωνα με τα σχέδια της μελέτης. Σε όλη τη διαδρομή τοποθετούνται φωτιστικά σώματα, κάδοι απορριμμάτων και διαμορφώνονται χώροι στάσης με καθιστικά. Το υφιστάμενο προστατευτικό κιγκλίδωμα της περίφραξης της τάφρου αντικαθίσταται με νέο, ενώ το τοιχίο της περίφραξης επενδύεται με πέτρα ή με πυκνές ζώνες φύτευσης θάμνων.

ΛΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ

Περιμετρικά του χώρου της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται πεζοδρόμια (σύμφωνα με τις ως άνω προδιαγραφές και εξοπλισμό), καθώς και ζώνες πρασίνου στις οποίες περιλαμβάνονται τα υφιστάμενα δέντρα και φυτεύονται νέα, ενώ ο κύριος χώρος της πλατείας επιστρώνεται με νέα άσφαλτο. Για την οριοθετημένη εγκατάσταση των μικροπωλητών και την οργανωμένη λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς κατασκευάζονται μόνιμα στέγαστρα με μεταλλικό σκελετό και εφελκυόμενες μεμβράνες.

Στο ανατολικό πέρας της Λαϊκής διέρχεται η ποδηλατική διαδρομή μονής κατεύθυνσης, πλάτους 1,50m, με κατεύθυνση Βορρά προς Νότο ως την οδό Δημοκρατίας όπου και διαμορφωμένο ασφάλτινο τμήμα. Μεταξύ ποδηλατόδρομου και Λαϊκής χωροθετείται λωρίδα πρασίνου πλάτους 1,50μ και πεζοδρόμιο πλάτους 1,80μ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Στον υφιστάμενο χώρο των αθλητικών εγκαταστάσεων κατασκευάζονται δύο (2) γήπεδα αντισφαίρισης με κατάλληλο ελαστικό αθλητικό δάπεδο και ένα (1) γήπεδο ποδοσφαίρου 7×7 με συνθετικό χλοοτάπητα. Η περίφραξη κάθε επί μέρους γηπέδου γίνεται με γαλβανισμένο συρματόπλεγμα με ρομβοειδείς οπές στερεωμένου επί γαλβανισμένων σιδηροσωλήνων πακτωμένων σε περιμετρικό χαμηλό τοιχίο από σκυρόδεμα. Περιμετρικά των γηπέδων (υφιστάμενων και νέων) κατασκευάζεται διαδρομή για τρέξιμο πλάτους 1,80m από χωμάτινο σταθεροποιημένο δάπεδο. Ανακατασκευάζονται, επίσης, τα κιγκλιδώματα της γενικής περίφραξης του χώρου.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google