Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Παναγίας Τσούκας Ιωαννίνων

Στο  χείλος ενός γκρεμού πάνω από την χαράδρα του Αράχθου ποταμού, πλησίον του χωριού Ελληνικό Ιωαννίνων, βρίσκεται η ιστορική Ανδρώα Ιερά  Κοινοβιακή Μονή Παναγίας Τσούκας.
Χτίστηκε το 1190  από τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Ισαάκιο Β΄  Άγγελο, μετά από θαύμα της Ιεράς  Εικόνας της Παναγίας, που αποθησαυρίζεται στην Ιερά Μονή.
Παλαιότερα όταν δεν υπήρχε το σημερινό οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι από τα γύρω χωριά ( Μουζακαίοι, Κυπαρίσσια, Χροκόπι, Σερβιανά, Καραδήμας, )
και από την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ξεκινούσαν από το μεσημέρι την  παραμονή της Εορτής ( 7 Σεπτεμβρίου) με τα πόδια ή με άλογα, μουλάρια , ή  γαϊδούρια, για να διανυκτερεύσουν μετά το εσπερινό, στα κελιά, ακόμα και στο Καθολικό του Μοναστηριού.
Θυμάται η κ. Ουρανία Α.  από το Χαροκόπι Ιωαννίνων, ότι την δεκαετία του ΄60 έκαναν με την γιαγιά της ” ποδαράτο” μέσα από μονοπάτια  3 – 3,5  ώρες μέχρι να φτάσουν στο Μοναστήρι. 
Υπάρχει  ένα έθιμο ” λαϊκής ευσέβειας ” στο Μοναστήρι της Τσούκας, που ονομάζεται  ” ζώστρα ” και έχει ως εξής: 
 
Όταν κάποιος πιστός ζητά από την Παναγία να του εκπληρώσει μία επιθυμία, τυλίγει με κερί το Καθολικό της Ιεράς Μονής εξωτερικά, κάτι που αποτυπώνεται και σε φωτογραφικά στιγμιότυπα του άρθρου.
Η Ιερά Μονή Μονή πανηγυρίζει 7  &  8  Σεπτεμβρίου επί τη εορτή του Γενεσίου 
 
                            της   Θεοτόκου με το ακόλουθο πρόγραμμα:
                                       Τρίτη 7  Σεπτεμβρίου 2021
 
                     * Ώρα 19: 00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
 
                                   Τετάρτη  8  Σεπτεμβρίου 2021
               *Ωρα 07: 30 Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία
Κείμενο- Φωτογραφίες: Σπύρος Θεοδ. Κουτσοχρήστος