ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ

Πραγματοποιήθηκε η αναγγελθείσα για τις 4 Αυγούστου πανελλαδική συνδιάσκεψη κτηνοτρόφων στον Τύρναβο μετά από πρωτοβουλία του τοπικού κτηνοτροφικού συλλόγου. Στη συνάντηση συμμετείχαν δεκάδες κτηνοτρόφοι μέλη διοικήσεων διαφόρων συλλόγων του κλάδου της κτηνοτροφίας από όλη τη χώρα, ενώ υπήρξαν και “τηλεσυνδέσεις” από διάφορες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Βόρεια Λακωνία).

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στον υπαίθριο χώρο του καταστήματος “Κτήμα Βρύση Τυρνάβου”, ξεκίνησε με σύντομη εισήγηση του προέδρου του τοπικού συλλόγου Αργύρη Μπαϊραχτάρη και ακολούθησαν οι παρεμβάσεις εκπροσώπων οργανώσεων του κλάδου από άλλες περιοχές.

Στο επίκεντρο των χαιρετισμών και παρεμβάσεων, αλλά και των προτάσεων των διαφόρων επιμέρους συλλόγων βρέθηκαν τα πιο σημαντικά προβλήματα του κλάδου (ζωοτροφές, επαγγελματική στέγη, κατοχύρωση του επαγγέλματος και επαγγελματική στέγη, προβληματική διανομή κονδυλίων, η κατάσταση των νέων κτηνοτρόφων, η χρηματοοικονομική επιβάρυνση των κτηνοτρόφων, τα οργανωτικά και γενικότερα συνδικαλιστικά προβλήματα του κλάδου –προτάθηκε και η διάλυση των δύο υφισταμένων ομοσπονδιών – και η ελλιπής εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων κ.α.).

Στον Τύρναβο για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνδιάσκεψης στις 4 Αυγούστου βρέθηκε ο καθηγητής Οικονομικών και κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, συνοδευόμενος από το μέλος του Ε.Γ. της ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ Όμηρο Ταχμαζίδη, ο τελευταίος μετά τη λήξη των εργασιών της συνδιάσκεψης κατέθεσε στο προεδρείο και κοινό “Υπόμνημα” εκ μέρους των συνεργαζόμενων κομμάτων ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. 

Στο “Υπόμνημα” των δύο κομμάτων περιγράφεται το ευρύτερο πλαίσιο για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου χώρας και για τη βελτίωση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων και των συνθηκών ζωής των κατοίκων της. Στόχος των δύο κομμάτων “είναι η συγκρότηση του αγροδιατροφικού τομέα της χώρας με σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επάρκεια στα βασικά διατροφικά είδη (επισιτιστική ασφάλεια), την παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων με σεβασμό στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία”, επίσης, σύμφωνα με το Υπόμνημα, ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ  θεωρούν “τους συνεταιρισμούς βασικό πυλώνα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας σε όλους τους τομείς”.

Η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ και η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ σε γενικές γραμμές  προτείνουν –κάτι που εξειδικεύεται σε λεπτομερέστερες προτάσεις – τα εξής για το χώρο της αγροτικής-κτηνοτροφικής παραγωγής και αναγέννησης της ελληνικής υπαίθρου: 

“1. Παραγωγή αγροτικών προϊόντων και τροφίμων για τη διατροφή των κατοίκων της χώρας με ενίσχυση της αυτάρκειας σε βασικά αγροτικά προϊόντα και τρόφιμα, ώστε να συμβάλλει στην επισιτιστική ασφάλεια και στην εξισορρόπηση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας. Μετά εξωστρέφεια και εξαγωγική πολιτική με στόχευση σε εμπορεύσιμα και υψηλής ζήτησης ποιοτικά διαφοροποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα.

2.Ικανοποιητικοό εισόδημα για τους απασχολούμενους στους κλάδους της Αγροτικής Παραγωγής και της κτηνοτροφίας κυρίως, αλλά και της Μεταποίησης, της Διανομής και του Εμπορίου των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων –Δίκαιο εμπόριο.

  1. Προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος – προστασία της Βιοποικιλότητας.
  2. Επιπλέον, στηρίζουμε αιτήματα των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών και οργανώσεων, που σχετίζονται με τη μείωση του κόστους παραγωγής”.