Συνάντηση Θ. Παιδή με την Στ. Σδρόλια για ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και συντήρηση μνημείων της Ελασσόνας

Συνάντηση είχαν ο Θανάσης Παιδής με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια, όπου συζητήθηκε εκτενώς η πορεία ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και συντήρησης μνημείων της Ελασσόνας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Θανάσης Παιδής αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις τόσο για την πολιτισμική ταυτότητα της περιοχής, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της τοπικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ τα παρακάτω έργα: 

  • Ανάδειξη Ακρόπολης της αρχαίας Αζώρου. 
  • Δημιουργία περιπατητικής διαδρομής προς την αρχαία Ακρόπολη. 
  • Συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων σε Πύθιο, Καστρί Δολίχης και Σαραντάπορο.
  • Τοποθέτηση – στις εθνικές και επαρχιακές οδούς – πινακίδων σήμανσης  αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Παράλληλα Θανάσης Παιδής και Σταυρούλα Σδρόλια συζήτησαν  για τα σημαντικά μνημεία στην περιοχή της Ελασσόνας, τα οποία υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου. Ειδική μνεία έγινε: 

Πολλές είναι οι ζημιές στην επαρχία Ελασσόνας, στα χωριά που βρέθηκαν κατά μήκος του ρήγματος. Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στους δύο ναούς στο Πραιτώρι, Άγιο Νικόλαο και Άγιο Αθανάσιο και στην Αγία Παρασκευή στο Αμούρι (18ος αιώνας). Ρωγμές εμφανίζουν επίσης ο Άγιος Γεώργιος στη Μαγούλα, ο Άγιος Δημήτριος Συκιάς, η Κοίμηση και η Αγία Παρασκευή στον Ευαγγελισμό, καθώς και οι περισσότεροι ναοί στο Δομένικο. 

Οι τελευταίοι είναι ιδιαίτερα σημαντικοί, καθώς χρονολογούνται από το 16ο αιώνα.

  • Στον κεντρικό ναό του Αγίου Νικολάου στο Πραιτώρι . Πρόκειται για ιστορικό διατηρητέο μνημείο, με παλαιό τέμπλο και αγιογραφίες του 1743. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο υπερυψωμένο τμήμα του κτηρίου που είναι σύγχρονη κατασκευή.
  • Στον κοιμητηριακό ναό του Αγίου Αθανασίου στο Πραιτώρι  που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο κέντρο του βόρειου και του νότιου τοίχου. 
  • Στην Αγία Παρασκευή στο Αμούρι (18ος αιώνας)
  • Εμφανίστηκαν ρωγμές  στον διατηρητέο ναό του Αγίου Γεωργίου (19ου αι.), στη Μαγούλα , στον Αγιο Δημήτριο Συκιάς , στην Κοίμηση και η Αγία Παρασκευή στον Ευαγγελισμό, καθώς και οι περισσότεροι ναοί στο Δομένικο

Μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Παιδής δήλωσε τα εξής: 

«Εξαιρετική ήταν η συνεργασία που είχαμε για ακόμη μία φορά με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια. Το έργο της, όπως και των συνεργατών της στην Υπηρεσία, είναι σημαντικό για την ανάδειξη της ιστορικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Η περιοχή της Ελασσόνας διαθέτει αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μπει σε τροχιά συντήρησης, ώστε μετά τις παρεμβάσεις να παραδοθούν στις κοινωνίες όπως και στους επισκέπτες που θα μπορούν να τους γνωρίσουν από κοντά.

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση των μνημείων που υπέστησαν ζημιές από το σεισμικό φαινόμενο της 3ης Μαρτίου.

Εμείς θα είμαστε πάντα κοντά στις τοπικές κοινωνίες ώστε να αναδειχθεί η πολιτισμική ταυτότητά τους, έτσι ώστε αυτή η εξέλιξη να αποτελέσει – πέραν όλων των άλλων – εφαλτήριο πολυεπίπεδης ανάπτυξης για τους κατοίκους» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.