Απαντητική επιστολή του προέδρου του ΕΛΓΑ προς τον Δήμαρχο Τυρνάβου

Σε απάντηση του Υπομνήματος που απέστειλε ο Δήμαρχος Τυρνάβου Ιωάννης Κόκουρας στον ΕΛΓΑ, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος απέστειλε την ακόλουθη απαντητική επιστολή

«ΠΡΟΣ: Αξιότιμον Δήμαρχον κ. Ιωάννη Κόκουρα
ΘΕΜΑ: Απάντηση σε υπόμνημά σας.

Φίλε κύριε Δήμαρχε,

Σας ευχαριστώ θερμά για την ειλικρινή συνεργασία σας στην προσπάθεια, την οποία καταβάλει ο Ε.Λ.Γ.Α, για την αποτύπωση της έκτασης και της έντασης των καταστρεπτικών συνεπειών των κυμάτων παγετού και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν τις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή σας.
Πέντε κύματα παγετού έπληξαν την χώρα από τα μέσα Φεβρουαρίου μέχρι τις τελευταίες ημέρες. Είμαστε σε θέση να έχουμε τεκμηριωμένη γνώση για το πόσο σημαντική είναι η ζημία. Θα απαιτηθούν δαπάνες για τις αποζημιώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό του Ε.Λ.Γ.Α.

Είναι ενήμερος ο Πρωθυπουργός της χώρας, η Ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υπ.Α.Α.Τ) και το Οικονομικό Επιτελείο. Με δήλωση του Πρωθυπουργού και με την συνεργασία όλων των Υπουργών προς την ίδια κατεύθυνση, οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους μέχρι και το τελευταίο ευρώ, το οποίο δικαιούνται.

Χρειάζεται όμως να διαβούμε ορισμένα στάδια:
• Το πρώτο στάδιο είναι καταλυτικής σημασίας για να επιτύχουμε ευκρινή, ακριβή εκτίμηση της κατάστασης με την συνεργασία των αιρετών εκπροσώπων, Δημάρχων και των αιρετών των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών.
• Το δεύτερο στάδιο είναι το εκτιμητικό έργο, το οποίο θα υλοποιήσει ο Ε.Λ.Γ.Α. και το οποίο θα ξεκινήσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χρονικής περιόδου της υποβολής δηλώσεων ζημίας. Αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του εκτιμητικού έργου, ο Ε.Λ.Γ.Α. θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις πληρωμές.
• Το τρίτο στάδιο είναι η διασφάλιση του απαιτούμενου κεφαλαίου, το οποίο ήδη επιχειρείται από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό μέσω της πρωτοβουλίας του τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου το απόγευμα στην διάσκεψη των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως προς τον χρόνο πληρωμών, μια ένδειξη υπάρχει, ότι την περίοδο κατά την οποία ο κύριος όγκος των αγροτικών προϊόντων θα διατίθετο είτε για την εσωτερική αγορά είτε για εξαγωγές, ο Ε.Λ.Γ.Α. εκείνη την ώρα θα είναι σε θέση να καταβάλει πληρωμές αποζημιώσεων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος »

ΚΑΤΣΑΝΗΣ-ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

κατσάνης, youtube.com