Απουσιάζει ο Δήμος Τεμπών απο τα μέτρα κατά της σφήκας για τα καστανοπερίβολα.


Με έκπληξη διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά την απουσία της Δημοτικής Αρχής του Δ.Τεμπών από την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του όμορου Δήμου Αγιάς,αναφορικά με την οικολογική προστασία των καστανοπερίβολων της ευρύτερης περιοχής.

Η υπαρξη της σφήκας της καστανιάς αποτελεί μείζον πρόβλημα για το Δ.Τεμπών και θα έπρεπε η Δημοτικη Αρχή να επιδείξει αυξημένα αντανακλαστικά για την εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης.

Για την ιστορία ,η υπαρξη της σφήκας διαπιστώθηκε αρχικά στην περιοχή Πυργετού -Αιγάνης και στην συνέχεια στην περιοχή των Αμπελακίων απο το 2018.
Η πρώτη εξαπόλυση του παρασιτοειδούς έγινε το 2019 σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ,την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.
Το 2020 η παρέμβαση απο το ΥΠΑΑΤ ηταν ανύπαρκτη εξαιτίας της μη ανανέωσης του προγράμματος και με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και των παραγωγών υπήρξε συμπληρωματική εξαπόλυση.


Ο Συν/σμός Αμπελακίων διαπιστώνοντας απο την αρχή της Ανοιξης του 2020 την έκταση του προβλήματος,ενημέρωσε το Γραφείο αγροτικής ανάπτυξης του Δήμου και μην βρίσκοντας λύση,προχώρησε στην προμήθεια 250 «φωλιών»,με δαπάνη του ιδίου και των παραγωγών ,ετσι ώστε να καλυφθεί με τα διεθνή στάνταρ η καλλιεργούμενη εκταση των 2500στρ.
Τό 2021 παρά την παρέμβαση των παραγωγών και της Περιφέρειας την προηγούμενη χρονιά,η εξάπλωση της σφήκας ειναι σχεδόν στο σύνολο της καλλιεργούμενης εκτασης.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος ,ο Συν/σμός προέβη εκ νέου στην προμήθεια της ιδιας ποσότητας του ωφέλιμου παρασιτοειδούς κάνοντας ο ιδιος την εισαγωγή ,αφού εξασφάλισε πρώτα την απαιτούμενη αδεια.


Ομως είναι σίγουρο οτι η παρέμβαση του Συν/σμού και των παραγωγών δεν θα εχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα αν δεν υπάρξει αντίστοιχη εφαρμογή στο δημόσιο αγριο δάσος που περιβάλλει τις καλλιέργειες των παραγωγών των Αμπελακίων.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε από την Δημοτική Αρχή εστω και καθυστερημένα να αναλάβει πρωτοβουλίες ακολουθώντας το παράδειγμα του Δήμου Αγίας αφ´νέος και αφετέρου να ζητήσει την συνδρομή του κ. Περιφερειάρχη και των υπηρεσιών της ΔΑΟΚ για την επίλυση του προβλήματος,διασφαλίζοντας παράλληλα την παραγωγή και την μικροοικονομία της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Τεμπών.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, googlePin It on Pinterest