ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες – τραπέζι ως 12 άτομα – κυκλοφορία μέχρι τις 22.00


Τέλος στα εορταστικά τραπέζια να συμμετέχουν έως δύο οικογένειες με ανώτατο αριθμό ατόμων τα 9 σε εσωτερικούς χώρους, ενώ εάν είναι σε υπαίθριους χώρους θα μπορούν να συναθροίζονται έως 12 άτομα δύο διαφορετικών οικογενειών.

Στον εορτασμό του Πάσχα αναφέρθηκε αρχικά ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλα τα μέτρα που θα ισχύουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα στις εκκλησίες, αλλά και σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, η αναλογία στους ναούς θα είναι ένας πιστός ανά 25 τετραγωνικά μέτρα, με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας. Η ενδεδειγμένη απόσταση στους εξωτερικούς χώρους, εάν είναι δυνατόν είναι τα δέκα μέτρα. Επίσης υπάρχει σύσταση για χρήση διπλής μάσκας εντός και εκτός των ναών. Υποχρεωτικά θα είναι τα τεστ σε ιερείς και εργαζόμενους στους ναούς.

Η περιφορά του Επιταφίου θα διενεργηθεί εκτός του ναού χωρίς πομπή.

Επίσης η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα, από τις 9 το βράδυ την Κυριακή του Πάσχα και την εβδομάδα μετά το Πάσχα από τις 11 το βράδυ.

Τέλος στα εορταστικά τραπέζια να συμμετέχουν έως δύο οικογένειες με ανώτατο αριθμό ατόμων τα 9 σε εσωτερικούς χώρους, ενώ εάν είναι σε υπαίθριους χώρους θα μπορούν να συναθροίζονται έως 12 άτομα δύο διαφορετικών οικογενειών.

Αναλυτικά τι ισχύει

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα ανακοίνωσε ο Βασίλης Κικίλιας, για το πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα, για το άνοιγμα των σχολείων, της εστίασης καθώς επίσης και για την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων:

  • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
  • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
  • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
  • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
  • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
  • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα,κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε έχουν όσους συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις αυτές.

Τι θα γίνει με σχολεία, περιφερειακές μετακινήσεις, εστίαση

  • Δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).
  • Επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.
  • Οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις των πολιτών, θα ισχύουν από 15 Μαΐου 2021.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest