ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Ημέρα Μνήμης της Σκαμνιάς 20/04/1943


Η Σκαμνιά στις φλόγες της καταστροφής από τους χιτλερικούς Ναζί φασίστες κατακτητές

Οι Σκαμνιώτες δεν ξεχνούν την 20η Απριλίου 1943, ημέρα κατά την οποία το παλιό χωριό, στον Όλυμπο, κάηκε ολοσχερώς από τους χιτλερικούς Ναζί φασίστες Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων του, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας. Το χωριό βρισκόταν μακριά από τα κέντρα της περιοχής-Λάρισα και Ελασσόνα-όπου βρίσκονταν οι Γερμανοί κατακτητές οπότε ήταν δύσκολη η πρόσβαση σ’ αυτό και προσφέρονταν ως καταφύγιο των αντιστασιακών οργανώσεων του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα (1941-1944), του ΕΑΜ. Στις 5 Μαρτίου του 1943 η Σκαμνιά βομβαρδίστηκε από τα Γερμανικά αεροπλάνα και στη συνέχεια στις 20 Απριλίου του 1943 πυρπολήθηκε και καταστράφηκε ολοσχερώς, σε ένα ολοκαύτωμα όπως και τόσα άλλα ολοκαυτώματα χωριών από τους Ναζί κατακτητές στην Ελλάδα. Στη Σκαμνιά από τις 167 οικοδομές σπιτιών, οι 164 δηλαδή το 98%, καταστράφηκε ολοσχερώς.

Γράφει ο αείμνηστος Σκαμνιώτης δάσκαλος της εποχής Δημήτριος Ζ. Μουγδής: «Τό πρωί τῆς 18ης Ἀπριλίου 1943 ἡμέρα Κυριακή τῶν Βαΐων ἐφάνη ἐρχόμενος μακρόθεν ὁ Γερμανικός στρατός ὁ ὁποίος μόλις ἔφθασε στὴν Ὀλυμπιάδα ἐσταμάτησε, ἔστησε τά πυροβόλα καί ἔβαζε συνεχῶς ἐπί μίαν περίπου ὥραν στά ἐπισημασμένα ὑψώματα τῆς Κρυόβρυσης καί κατόπιν, ἀφού ἐσίγησαν τά πυροβόλα ξεκίνησαν οἱ φάλαγγες τοῦ πεζικοῦ οἱ ὁποίες προχωρῶντας ἔφθασαν στήν Κρυόβρυση (…) Μία, πεντακοσίων περίπου ἀνδρῶν κατευθύνθη στή Σκαμνιά (…) Μετά τήν δύσιν τοῦ ἡλίου ἤρχισαν νά βάζουν μέ τούς ὅλμους γύρω ἀπ’ τό χωριό (…) Τήν μεθεπομένην ἐβγήκε στόν Ὄλυμπο μιά δύναμη ἐκ πεντήκοντα περίπου ἀνδρών καί ἐμάζεψε περί τίς τρεῖς χιλιάδες γιδοπρόβατα. Ἀπό τίς Μαγούλες φαίνονταν οἱ καπνοί πού ἔβγαιναν ἀπό τά χωριά πού καίονταν. Στή Σκαμνιά ἀφού κατέσκαψαν τούς σταύλους, ἀχυρώνες καί τούς κήπους ἀπό κάθε σπίτι καί ἀφού ἔκοψαν καί ὅλα σχεδόν τά ἀνθισμένα καρποφόρα δέντρα, τελευταία ἐβγήκαν, ἔκαψαν τά καταφύγια μέ ὅλα τά ὑπάρχοντα καί κατόπιν ἐπεδόθησαν στό κάψιμο τῶν σπιτιῶν.(…)

Οἱ Γερμανοί ἔμειναν στή Σκαμνιά ὀκτώ ἡμέρες. Στό διάστημα αὐτό δέν ἄφησαν τίποτε ὄρθιο. Τό καινούργιο σχολεῖο τό ἀνετείναξαν μέ δυναμῖτες, τίς ἐκκλησίες Ἁγίου Ἀθανασίου, Ἁγ. Παρασκευῆς καί Παναγίας τίς ἔκαψαν, ἄφησαν μόνον τή μεγάλη ἐκκλησία τῆς Ἁγίας Τριάδος. Μετά τήν καταστροφήν ἔφυγαν πρός Κρυόβρυση, καί ἀπ’ ἐκεί στό Σπαρμό (…) Οἱ ἄνδρες κατέβηκαν ἀπ’ τόν Ὄλυμπο καί τί νά ἰδούν. Ὁλόκληρο τό χωριό ὑπέστην τελείαν καταστροφήν». (Απόσπασμα από το ανέκδοτο βιβλίο για τη Σκαμνιά)

Αυτή την ημέρα της μνήμης (20/04/1943), με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Απανταχού Σκαμνιωτών «Ο ΟΛΥΜΠΟΣ», τελείται στο σημερινό χωριό επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των ανθρώπων αλλά και του παλιού κόσμου που χάθηκαν. Στις ιδιαίτερες σημερινές συνθήκες της αποστασιοποίησης αυτό δεν καθίσταται δυνατόν.

Με τη δύναμη της τεχνολογίας τελούμε ένα διαδικτυακό συλλογικό μνημόσυνο οι απανταχού Σκαμνιώτες, σεβόμενοι τη μαρτυρική ιστορία του τόπου μας και ταυτόχρονα διατρανώνοντας το μήνυμα ότι μπορεί οι εστίες να χάθηκαν, η ιστορία δεν χάνεται.

Προπαντός διατρανώνουμε την πεποίθησή μας ότι όσο διατηρούνται στη μνήμη μας τα δραματικά γεγονότα της ιστορίας, δημιουργούμε ανάχωμα απέναντι στα φαινόμενα του ναζισμού και του φασισμού και προασπίζουμε τα αγαθά της ζωής, της ελευθερίας και της ειρήνης.Μήνυμα του Σκαμνιώτη γιατρού Ιωάννου Αγοραστού-Ομότιμου καθηγητή Ιατρικής ΑΠΘ για τη φετινή Ημέρα Μνήμης της Σκαμνιάς

«Σήμερα, 20 Απριλίου 2021, η ημέρα μνήμης των Σκαμνιωτών, για δεύτερη χρονιά βρίσκει τους Σκαμνιώτες στις επάλξεις ενός παγκοσμίου πολέμου, διαφορετικού από εκείνον που αντιμετώπισαν, πριν από 78 χρόνια, στις 20 Απριλίου 1943.

Σήμερα, 20 Απριλίου 2021,για τριάντα μήνες περίπου, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν αόρατο κοινό εχθρό, ο οποίος άλλαξε, τις πάγιες απόψεις για τους πολέμους. Όπου πόλεμος: Σημαίνει διχασμός και εξόντωση μεταξύ των ανθρώπων, με πληθώρα αιτίων και δικαιολογιών.
Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι με την ανθρωπότητα χωρισμένη στα δύο. Τούτος ο πόλεμος είναι διαφορετικός. Όλοι μαζί απέναντι στον αόρατο εχθρό, που άτρωτος, από τα αποτελεσματικά πολεμικά όπλα που ανέπτυξαν οι “προηγμένες” χώρες, απειλεί τους πάντες.

Οι Σκαμνιώτες ας συντονιστούν με όλους τους συνανθρώπους για τον αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης. Σίγουρα και αυτός ο πόλεμος έχει πολλά θύματα και θα κοστίσει πολλά στην ανθρωπότητα, αλλά θα έχει διαφορετική κατάληξη. ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΥΣ τους ανθρώπους, όπως οι προηγούμενοι, και πιθανόν, πιο υποψιασμένους για τον τρόπο διαχείρισης του πλανήτη, τον οποίο εξαντλούν και μεταχειρίζονται σαν να μην τους αφορά.

Οι μεγαλύτεροι που βίωσαν και τον προηγούμενο πόλεμο, καταγράφουν και αφήνουν ως παρακαταθήκη τις μαύρες μνήμες που βίωσαν και τους συνοδεύουν για όλη τη ζωή τους.
Οι νεότεροι να συνεχίσουν να οραματίζονται αλλά και να προβληματίζονται για νέους “εχθρούς” χωρίς φυσικά να ξεχνούν τους συνήθεις.
Σήμερα, 20 Απριλίου 2021, όλοι (οι απανταχού). Σκαμνιώτες ας στρέψουν τη σκέψη τους στο παλιό χωριό ΣΚΑΜΝΙΑ και στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας η οποία στέκει εκεί χάρη στις φροντίδες των Σκαμνιωτών, μάρτυρας της ύπαρξης της γενέτειρας των Σκαμνιωτών.

Παρότι βρέθηκε κάποιος “δασολόγος” ο οποίος αποφάσισε ότι το χωριό ΣΚΑΜΝΙΑ είναι δάσος από το 1945 και δεν υπάρχει θέμα κτηματολογίου. Αν και αυτό είναι αναληθές, αφού μέχρι το καλοκαίρι του 1947, κάποιοι Σκαμνιώτες κατοικούσαν στα χαλάσματα του καμένου χωριού, μέχρι να τα εγκαταλείψουν με τον εμφύλιο.
Το κτηματολόγιο της ΣΚΑΜΝΙΑΣ για τους Σκαμνιώτες, είναι κτηματολόγιο της ιστορίας τους. Αφορά τις μνήμες, την καταγωγή τους, τις ρίζες τους, την ιστορική συνέχεια.
Αυτό κανένας δασολόγος δεν μπορεί να το ακυρώσει».

ΙΩΑΝΝΗΣ Α. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ
Ο καθηγητής Ιωάννης Αγοραστός αποτύπωσε προσεγμένα και λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα της μαρτυρικής γενέτειράς μας της Σκαμνιάς στο βιβλίο του «ΕΤΣΙ ΗΤΑΝ», το οποίο εκδόθηκε το 2014.
Ο Σύλλογος τον ευχαριστεί για την παρουσία του και την προσφορά του στη συλλογική μνήμη να διατηρηθούν οι ρίζες μας και η συνέχεια του τόπου μας, ζωντανές.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest