ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Απόσυρση νομοσχεδίου για τις Λαϊκές Αγορές ζητά ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Λαρισαίων


Την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαικές αγορές, ζητά με ομόφωνο ψηφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων.

Τύρναβος, Λάρισας, Ελλάδα, 40100

Οι πτυχές του νομοσχεδίου συζητήθηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλόυ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των συλλόγων παραγωγών και πωλητών των λαικών αγορών, ενώ σε συνεδρίαση διαπαραταξικής επιτροπής αποφασίστηκε ομόφωνα και με τη θετική ψήφο , όλων των παρατάξεων, αποφαίστηκε η έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος.

«Ζητάμε άμεσα η Κυβέρνηση να αποσύρει το σχέδιο νόμου  για το Υπαίθριο εμπόριο». 

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης, επαναφέρουν το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο  προσπαθώντας να το παρουσιάσουν ως κάτι το διαφορετικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  το νομοσχέδιο προβλέπει ότι:

Η άδεια παραμένει προσωποπαγής, αλλά μόνο για 5 χρόνια ακόμα, ενώ για την ανανέωσή της 6 μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και πλήρης  εξόφληση των οφειλών στους σημερινούς φορείς διαχείρισης. Οι υπέρμετρα αυστηρές αυτές προϋποθέσεις, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο βιοπαλαιστών,  παραγωγών και εμπόρων από τις λαϊκές, ειδικά σε μια περίοδο που τα εισοδήματά τους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Οι πλειστηριασμοί των θέσεων φεύγουν, αλλά σε περίπτωση ισοβαθμίας κατά τη μοριοδότηση, αυτό που τελικά θα υπερισχύει θα είναι το εκκαθαριστικό με το μεγαλύτερο τζίρο για τους παραγωγούς και η μεγαλύτερη οικονομική προσφορά για τους επαγγελματίες.

Οι εταιρίες δεν μπορούν μεν να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις θέσεων, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε κατόχους άδειας, παλαιούς ή νέους, να συστήσουν οι ίδιοι εταιρίες.

Οι ΣΔΙΤ φεύγουν, αλλά οι Περιφέρειες και οι Δήμοι που θα αναλάβουν την διαχείριση των λαϊκών αγορών θα οφείλουν να λειτουργούν με την ίδια λογική αποκόμισης κέρδους.

Ως εκ τούτου, και το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών γίνεται ακόμα πιο αυστηρό και αναχρονιστικό. Ενδεικτικά αναστέλλεται η άδεια αν:

  • Οφείλει κάποιος στο φορέα διαχείρισης πάνω από 2 μήνες
  • Δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα
  • Καταλογιστεί φορολογική παράβαση

Η πρόταση της Κυβέρνησης, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των βιοπαλαιστών του υπαίθριου εμπορίου. Δεν αντιμετωπίζει με  επάρκεια και ρεαλισμό τα χρόνια προβλήματα που υπάρχουν στο εισόδημα και στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, δε δίνει καμία διέξοδο ούτε στα πιο άμεσα ζητήματα που διογκώθηκαν μέσα στην πανδημία.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων ,στηρίζει τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα των παραγωγών και επαγγελματιών των Λαϊκών αγορών. Ζητά να αποσυρθεί συνολικά το  νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Υπαίθριο εμπόριο, γιατί αν περάσουν αυτές οι αλλαγές, χιλιάδες επαγγελματίες κινδυνεύουν να εκδιωχτούν από τις λαϊκές αγορές και η είσοδος των εταιριών σε αυτές θα έρθει σαν μια φυσική εξέλιξη!

Ζητά να διατηρηθεί η φυσιογνωμία και ο ρόλος των λαϊκών αγορών και να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η λειτουργία τους.

Διεκδικούμε:

  • Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στις λαϊκές, κανένας επαγγελματίας να μη βρεθεί στην ανεργία.
  • Να παραμείνει η ευθύνη για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Να σταματήσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, με κανόνες και στελεχωμένες δομές. Γι’ αυτό και επιβάλλεται να μειωθεί η εισφορά των επαγγελματιών.
  • Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματός τους και την κάλυψη των αναγκών επιβίωσής τους σήμερα, τα οποία ταυτόχρονα θα αποτελέσουν μελλοντικά ένα σταθερό πλαίσιο προστασίας .

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest