Τηλεδιάσκεψη για τις καταστροφές των δενδροκαλλιεργητών

Τηλεδιάσκεψη για τις καταστροφές των δενδροκαλλιεργητών

Μετά από πρωτοβουλία, προσωπικές επαφές και παρεμβάσεις, από τον Δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, πραγματοποιήθηκε χθες 1/4, τηλεδιάσκεψη με συμμετέχοντες τους Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό, τους βουλευτές του νομού Λάρισας κυρίων Χαρακόπουλο και Κέλλα, κυρίας Μπίζιου (μέσω αντιπροσώπου), κυρίου Κόκκαλη, κυριών Βαγενά και Λιακούλη, επικεφαλής παρατάξεων του δήμου κ. Κολλάτου και κυρίας Κωστή, καθηγητών κυρίων Νάνου και Παπαχατζή, προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Λάρισας κ. Λιόντου, εκπροσώπων των αγροτών κυρίων Αποστόλου, Μητσογιάννη και Σαϊτη και των επαγγελματιών της περιοχής κυρίων Λανάρα και Ντίνα.

Μέσα σε κλίμα συνεργασίας και συναντίληψης, έγινε μια επισκόπηση των προβλημάτων που αφορούν κυρίως στους δενδροκαλλιεργητές.

Τα ζητήματα που τέθηκαν και συζητήθηκαν ήταν τα εξής:

1) Να δοθούν κατ’ εξαίρεση, άμεσα προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που επλήγησαν οι καλλιέργειες τους, έναντι των αποζημιώσεων, «τύπου Ιανού».

2) Να κινητοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός καταγραφής, αποτίμησης και αποζημίωσης στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν οι καλλιέργειες της περιοχής.

3) Να εκπονηθεί μελέτη εγκατάστασης ανεμομεικτών ως πιλοτικό πρόγραμμα σε περιοχή που θα επιδείξουν ειδικοί επιστήμονες

4) Να προχωρήσει, επιτέλους, η αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ σύμφωνα με τις προτάσεις των παραγωγικών τάξεων.

5) Να επανεξεταστεί η δυνατότητα επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης για τους δενδροκαλλιεργητές από τη ζημιά του έτους 2019.

6) Να σχεδιαστεί η αναδιάρθρωση των ποικιλιών αμυγδαλιάς με νέες πιο όψιμες και ανθεκτικές.

7) Να ανασταλούν για τους πληγέντες αγρότες, για όσο διάστημα χρειαστεί, πλειστηριασμοί, κατασχέσεις για οφειλές στο δημόσιο, σε τράπεζες, ΔΕΚΟ και κάθε άλλο αναγκαστικό μέτρο είσπραξης.

Από όλους τους παρευρισκόμενους, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για ανάδειξη και προώθηση των ανωτέρω διεκδικήσεων στα αρμόδια υπουργεία και στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ.

20210402 154430 715x400 - Τηλεδιάσκεψη για τις καταστροφές των δενδροκαλλιεργητών

Ακολουθήστε τα Τυρναβίτικα Νέα  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Τηλεδιάσκεψη για τις καταστροφές των δενδροκαλλιεργητών
Αγροτικά - Κτηνοτροφικά Δήμος Τεμπών Νομός Λάρισας