ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Καταστροφικός παγετός έπληξε αμυγδαλιές στο Δήμο Τεμπών


Οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς βλέπουν για άλλη μια χρονιά την παραγωγή τους να καταστρέφεται, λόγω του παγετού.

Το πρωί της 26ης Μαρτίου, ο μετεωρολογικός σταθμός στο Νέσσωνα του Δήμου Τεμπών κατέγραψε την πιο χαμηλή θερμοκρασία στο νομό Λάρισας στους -2,9 βαθμούς Κελσίου.

Οι παραγωγοί πλέον φοβούνται πως η ζημιά που έχει προκαλέσει και αυτός ο παγετός στις αμυγδαλιές είναι ολική.

Επίσης, να σημειωθεί πως ακόμη περιμένουν να πληρωθούν τις αποζημιώσεις από την περσινή χαμένη τους παραγωγή.

Παραγωγός της περιοχής αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εύχομαι να βοηθήσουν όλοι ώστε να μην γίνουμε μετανάστες. Τα πράγματα ποια για το αμύγδαλο είναι σοβαρά…».

Στο 100% η ζημιά απο τον παγετό σε δενδροκαλλιέργειες στο Δήμο Τεμπών .

Την άμεση αυτοψία κλιμακίου του ΕΛΓΑ και την στήριξη απο την Δημοτική Αρχή ζητάει με ανακοίνωση της η παράταξη του Κώστα Κολλάτου .

Καταστροφικός για 5η συνεχόμενη χρονιά αποδείχθηκε για τον Δ.Τεμπών ο ανοιξιάτικος παγετός της εβδομάδας  25-26 Μαρτίου και με θερμοκρασίες υπό το -3  με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Δήμου μας.
Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε απόγνωση δεδομένου ότι είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που παρουσιάζεται παγετός τη συγκεκριμένη περίοδο.
Οι ζημιές που διαπιστώθηκαν απο την αυτοψία των ίδιων παραγωγών  είναι  μεγάλες, καταστρέφοντας σχεδόν το 100% της αναμενόμενης παραγωγής στις καλλιέργειες Αμυγδάλου, Βερίκοκου και Ροδακινιάς, συνολικής έκτασης περίπου 20.000 στρεμμάτων.
Η παράταξη «Συνεργασία Για Πορεία Ανάπτυξης»σε ανακοίνωση της ζητά να επισκεφθεί άμεσα κλιμάκιο του ΕΛΓΑ τις περιοχές των πρώην δήμων Νέσσωνος, Μακρυχωρίου όπως και να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία αναγγελίας των ζημιών απο το ΕΛΓΑ .
Για το λόγο αυτό κρίνουμε επιτακτική την ανάγκη επανεξέτασης και αλλαγής του Κανονισμού αποζημιώσεων της φυτικής παραγωγής του ΕΛΓΑ και την δημιουργία ενός προγράμματος άμεσης καταγραφής των ζημιών και αποζημιώσεων των παραγωγών του Δήμου Τεμπών ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Καλούμε την Δημοτική Αρχή να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους αυτούς, να δει στα μάτια των παραγωγών την απόγνωσή τους και να πάρει τέτοια μέτρα που θα στηρίξουν την αγροτική οικονομία, η οποία, όπως όλοι, γνωρίζουμε, ιδιαίτερα στην πατρίδα μας αποτελεί τη σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας.

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest