ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Ποια είναι η θεσσαλική εταιρεία πίσω από την αποκάλυψη νοθείας στην Γερμανία


Σαν βόμβα έσκασε στον ευρύτερο κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας η είδηση ότι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς φέτας “πιάστηκε” σε έλεγχο στην Γερμανία, να μην τηρεί ούτε κατ’ ελάχιστο τις προδιαγραφές του Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης ελληνικού προϊόντος.

Συγκεκριμένα όπως έδειξε δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στη Γερμανία τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα, καθώς σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών, δηλαδή 70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα.

Η εταιρεία (σ.σ. το όνομα δεν μπορεί να κοινοποιηθεί καθώς η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί) διαθέτει εγκαταστάσεις στουw πρόποδες της Νότιας Πίνδου, στον Νομό Τρικάλων.

Πρόσφατα προχώρησε στην δημιουργία ενός δεύτερου εργοστασίου τυροκομικών προϊόντων στον ίδιο νομό καθώς και στην δημιουργία δύο σταθμών γάλακτος σε Αγρίνιο και Τρίπολη.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εισκομιστές ελληνικού αιγοπρόβειου γάλακτος, η οποία ανέρχεται στους 40.000 ετησίως μέσω 1.200 συνεργαζόμενων αιγοπροβατοτρόφων.

Στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό είναι σχεδόν άγνωστη καθώς η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής της κινείται σε εξαγωγές.

Σύμφωνα με τον τελευταίο ισολογισμό που έχει δημοσιεύσει οι πωλήσεις της ανήλθαν το 2019 σε 26,7 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 13% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση ενώ τα κέρδη προ φόρων υπερδιπλασιάστηκαν (108,7%) και έφθασαν τα 4,3 εκατ. ευρώ.

Η αμηχανία είναι έκδηλη στον κλάδο καθώς η εταιρεία, που έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις στους φορείς στους οποίους μετέχει, είναι τόσο μέλος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) αλλά και αναπληρωματικό μέλος του στην Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας.

Η τελευταία προχώρησε αργά χθες σε ανακοίνωση (ακολουθεί στις επόμενες παραγράφους) που ενημερώνει για το γεγονός και για την απομάκρυνση της εταιρείας από τους κόλπους της.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόκειται για την πρώτη ανακοίνωση της οργάνωσης που αν και έχει συγκροτηθεί σε σώμα εδώ και έναν χρόνο σύμφωνα με πληροφορίες του powergame.gr δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων.

Το θέμα της νοθείας έχουν προαναγγείλει ότι θα φέρουν στην Βουλή τις επόμενες ημέρες κόμματα της αντιπολίτευσης.

Παραίτηση από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας (ΔΟΦ) προχωράει στη διεξοδική διερεύνηση του πρόσφατου συμβάντος νοθευμένης φέτας στη γερμανική αγορά, στο οποίο εμπλέκεται ελληνική τυροκομική εταιρεία με εξαγωγική δραστηριότητα και στην Γερμανία, μένοντας πιστή στην αποστολή της για την προστασία της Φέτας εντός και εκτός συνόρων.

Όπως διαπιστώθηκε από την δειγματοληπτική έρευνα που υλοποίησαν δύο διαφορετικά ανεξάρτητα εργαστήρια στην Γερμανία, τα πορίσματα των οποίων κοινοποιήθηκαν και στην ΔΟΦ, τα προϊόντα φέτας που εξετάστηκαν ήταν νοθευμένα.

Σε αυτά ανιχνεύθηκε προσθήκη αγελαδινού γάλακτος σε ποσοστό από 50% έως 80% αντί των προαπαιτούμενων προδιαγραφών (70% πρόβειο γάλα και 30% κατσικίσιο γάλα).

Κατά τη συνεδρίαση που υλοποίησε σήμερα το Δ.Σ της ΔΟΦ, ζητήθηκε από την καταγγελθείσα εταιρεία να τοποθετηθεί επίσημα επί του θέματος, το οποίο και έκανε.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση 3μελούς επιτροπής η οποία θα διερευνήσει σε βάθος το θέμα με ειλικρίνεια και σεβασμό απέναντι στο σύνολο του κλάδου και θα καταλήξει σε πόρισμα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, ζητήθηκε η παραίτηση της εν λόγω εταιρείας από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, η οποία και τελικά υποβλήθηκε.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας από την πρώτη στιγμή γνωστοποίησης του θέματος, έδρασε άμεσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και έχει επιδιώξει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς – τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη των ερευνών και των προτεινόμενων ενεργειών.

Καθώς πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο επηρεάζει την αξιοπιστία του κλάδου, την αξία του εθνικού ΠΟΠ προϊόντος και θίγει τα συμφέροντα όλων των παραγωγών φέτας στην Ελλάδα.

Ο κ. Ιωάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωση Φέτας δήλωσε σχετικά: «Επιδίωξή μας είναι η διασφάλιση του καταναλωτή και η προστασία του εθνικού μας προϊόντος στην Ελλάδα και το Εξωτερικό και κυρίως η βιωσιμότητα των υγιών ελληνικών κτηνοτροφικών και τυροκομικών μονάδων που παλεύουν να επιβιώσουν σε έναν δυσμενή αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο ρόλος μας είναι και θα είναι πάντοτε άμεσος στην αντιμετώπιση των νοθευμένων προϊόντων και σύννομος με τους κανόνες».

Πηγή: thepowergame.gr

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest