ΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

ΣΕΙΣΜΟΣ ΤΥΡΝΑΒΟς

ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΙΚΕΣ… ΑΣΤΟΧΙΕΣ


Λίγες μέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, η παραφιλολογία των πολιτών και η διάσταση απόψεων (για άλλη μια φορά) μεταξύ των σεισμολόγων, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την ορθή διαχείριση του μετασεισμικού σοκ.

Δυστυχώς, οφείλουμε να παραδεχτούμε, πως κατοικούμε σε μία απο τις πιο σεισμογενείς χώρες του κόσμου και να αποδεχτούμε πως θα ζήσουμε με αυτό. Ακόμη και σήμερα, οι συζητήσεις μεταξύ των δημοσιογράφων, σεισμολόγων και πολιτών επικεντρώνονται γύρω από το μέγεθος, το μηχανισμό γένεσης του σεισμού, την τοποθεσία των ρηγμάτων, τα επίκεντρα, τον πιθανό χρόνο εμφάνισης του επόμενου (μετα)σεισμού -θέματα που ναι μεν ενδιαφέρουν την επιστημονική κοινότητα- αλλά απομακρύνονται από την ουσία της ορθής αυτοπροστασίας και προσεκτικής εκκένωσης από το κτήριο που βρίσκεται κάποιος την ώρα του σεισμικού γεγονότος.

Η αντίδραση των μαθητών και δασκάλων του δημοτικού σχολείου Δαμασίου είναι όχι μόνο παραδειγματική και αξιομνημόνευτη, αλλά συγκρούεται ευθέως με την μοιρολατρία που αποδίδουν ορισμένοι, πως από θάυμα δεν θρηνήσαμε ανθρώπινη ζωή.

Η ψυχραμία απέναντι στο ξαφνικό, η λογική απέναντι στην τύχη είναι τα μοναδικά μας εργαλεία για να προστατευτούμε από το σεισμό, που δε θα πάψει ποτέ να αποτελεί ένα τυχηματικό γεγονός, και να συνεχίσουμε να ζούμε, να δημιουργούμε, να πορευόμαστε.

 

Θόδωρος Περιλής

Πολιτικός Μηχανικός MEng

ΜSc Σεισμική Μηχανική & Αντισεισμικό Σχεδιασμό Κτηριών

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google

#αμπελωνας

Pin It on Pinterest