Τυρναβίτικα Νέα

Ειδήσεις από Τύρναβο, Αμπελώνα, Λάρισα

Χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή Λάρισας και Μαγνησίας τα ξημερώματα

mesoxorio xalazi2 e1614713016582 - Χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή Λάρισας και Μαγνησίας τα ξημερώματα

Σήμερα το ξημέρωμα 2/3/2021 σημειώθηκαν καταιγίδες σε τμήματα του νομού Λάρισας και Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού αστεροσκοπείου Αθηνών σημειώθηκαν

31 χιλιοστά βροχής στην κωμόπολη της Αγιάς Λάρισας 

8 χιλιοστά βροχής στη Μακρυνίτσα Μαγνησίας

1 με 4 χιλιοστά βροχής σε περιοχές όπως Γόννοι, Πλατύκαμπος, Χάλκη, Φάρσαλα και Βόλος. 

 Στο παραθαλάσσιο μέτωπο μάλιστα σημειώθηκαν και σύντομες χαλαζοπτώσεις όπως στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας και τα παραθαλάσσια τμήματα του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου.

Κάνοντας μία προσεκτική μελέτη των soundings της περιοχής για το ξημέρωμα της Τρίτης  φαίνονται μικρά ποσά αστάθειας σε όλα τα βασικά προγνωστικά μοντέλα.  Υπήρχε λοιπόν η πιθανότητα να σημειωθούν κάποιες καταιγίδες αλλά η ένταση αυτών ήταν πραγματικά αξιοσημείωτη.

1 - Χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή Λάρισας και Μαγνησίας τα ξημερώματα

Όπως βλέπετε στο προγνωστικό sounding της ευρύτερης περιοχής Αγιας και παραλιών Κισσάβου και Μαυροβουνίου  η περιοχή της αστάθειας(κόκκινο χρώμα) βρισκόταν μέσα σε ένα στενό πλαίσιο ανάμεσα στα 1000 και 3000 μέτρα υψόμετρο.  Από τη στιγμή που υπήρξε ανάπτυξη καταιγίδων στην ευρύτερη περιοχή ήταν μεγάλη και η πιθανότητα να σημειωθεί χαλαζόπτωση. Όλο αυτό το τμήμα της κατώτερης τροπόσφαιρας βρισκόταν σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός οπότε η παραγωγή χαλαζίου ήταν πολύ εύκολη παρόλο τη μικρή αστάθεια.

Να τονίσουμε επίσης ότι λόγω της αστάθειας που προαναφέραμε  στα βουνά του Κισσάβου και του Πηλίου σημειώθηκαν χιονο-καταιγίδες από ένα υψόμετρο 1000 μέτρων  και πάνω.

Να τονίσουμε επίσης ότι δεν είναι καθόλου σπάνιο το να σημειώνονται χαλαζοπτώσεις τον μήνα Μάρτιο  αφού οι συνθήκες που ευνοούν αυτή την κατάσταση είναι οι μήνες της άνοιξης και όχι τόσο πολύ οι μήνες του καλοκαιριού όπου η θέρμανση της κατώτερης και μέσης τροπόσφαιρας δεν ευνοεί πάντα την ανάπτυξη του φαινομένου.

 Όπως και να έχει ήταν ένα σήμα που επιβεβαίωσε πλήρως την πρόταση που ανέφερα πριν 2 με 3 μέρες ότι η άνοιξη σιγά-σιγά κερδίζει έδαφος και το πολύ διαφημιζόμενο πολικό ψύχος που δήθεν θα ερχόταν στην περιοχή μας δεν υπάρχει φυσικά.

Με εκτίμηση

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης Μετεωρολόγος


 

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή Λάρισας και Μαγνησίας τα ξημερώματα

collage - Χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή Λάρισας και Μαγνησίας τα ξημερώματα


Pin It on Pinterest