SOS για το Γεντίκι εκπέμπουν οι Οικολόγοι Πράσινοι Ν. Λάρισας

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Ν. Λάρισας ζητούν από τον Δήμο Τεμπών να καταθέσει άμεσα ασφαλιστικά μέτρα ώστε να σταματήσουν οι εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκού πάρκου στο Γεντίκι.

«Από τις πρωινές ώρες του περασμένου Σαββάτου 30 Ιανουαρίου 2021, ξεκίνησε να συντελείται ένα περιβαλλοντικό-πολιτισμικό έγκλημα στην πλαγιά του μικρού βουνού με την ονομασία προσήλιο-Γιδομάντρι, το οποίο βρίσκεται, απέναντι ακριβώς και σε πολύ μικρή απόσταση, από την πάλαι ποτέ, εξορυκτική περιοχή του πράσινου λίθου στο γνωστό Γκεντίκι… Επρόκειτο για ένα πανέμορφο, έως πρότινος (Σάββατο 30-1-2021) σημείο, που αντίκριζαν κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, το οποίο άρχισε να ισοπεδώνεται από σκαπτικά μηχανήματα, ώστε να εγκατασταθεί φωτοβολταϊκός σταθμός (‘Πάρκο’), εν αγνοία κάθε ντόπιου πολίτη και κυρίως των τοπικών αρχών, των υπευθύνων της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η παρέμβαση, αν και ‘αδειοδοτημένη’, είναι αυθαίρετη, καθώς ξεκίνησε χωρίς καμία ενημέρωση και δίχως την τήρηση κανενός προβλεπόμενου μέτρου, όσον αφορά τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και προφανώς παράνομη, αφού πραγματοποιείται σε μια περιοχή, το ιδιοκτησιακό καθεστώς της οποίας είναι υπό καθορισμό, μετά την προσφυγή του οικείου Δήμου Τεμπών να περιέλθει εκ νέου στην κατοχή του, όπως ανέκαθεν υφίστατο.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες, εφαρμόζοντας το νέο περιβαλλοντοκτόνο Νόμο, αναγκάστηκαν να δώσουν, λοιπόν, άδεια σε έναν άγνωστο επενδυτή, χωρίς να διερευνηθούν σε βάθος βασικές και ουσιαστικές πτυχές της υπόθεσης, όπως το ιδιοκτησιακό κλπ, καθόσον ο νόμος, με τον οποίο διαφωνήσαμε απολύτως, δεν προβλέπει κάτι τέτοιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Όλα αυτά γίνονται, ακριβώς απέναντι από το σημείο που υπάρχει ο ξακουστός, μοναδικός, παγκοσμίως Πράσινος Λίθος (που συναντάται στα σημαντικότερα παγκόσμια μνημεία, Αγιά Σοφιά, Βατικανό, Σεβίλλη κλπ), ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και να γίνει ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός της εγγύτερης αλλά και ευρύτερης περιοχής, και τώρα επιχειρείται να έρθει μια παρέμβαση, της οποία η αισθητική ρύπανση, πρόκειται να ακυρώσει κάθε τέτοια δυνατότητα.

Υπάρχουν και πολλά άλλα ζητήματα, με κυριότερο αυτό της αποτροπής ή των απαγορευτικών προϋποθέσεων τοποθέτησης φωτοβολταϊκών σε δομημένους χώρους και κυρίως σε στέγες, με δυνατότητα ιδιοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης για να επιτευχθούν οι στόχοι, προς όφελος των πολιτών και όχι επενδυτών που θα κάνουν ‘Μπίζνες’ και θα χρεώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος του κάθε πολίτη. Όπως επίσης και των ενεργειακών κοινοτήτων που εξασφαλίζουν το μέγιστο δυνατό κοινωνικό όφελος.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Λάρισας ζητούν από την Δημοτική Αρχή «να προβεί στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων ΤΩΡΑ. Να ζητήσει να διακοπούν, αμέσως οι εργασίες, καθώς δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας του εργοταξίου, όπου δεν υπάρχει καμία σχετική σήμανση».

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest