Δύο αδέρφια συνεχίζουν την παράδοση και δημιουργούν φλοκάτες

Συνέντευξη στην Στέλλα Καρατζόγλου

Πως άραγε θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει την λαϊκή παράδοση της χώρας μας; Τι υλικά, τι μυρωδιές θα χρησιμοποιούσε; Σίγουρα, θα μιλούσε για την παραδοσιακή μουσική, τις γευστικές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά, τα παραμύθια του παππού μπροστά από το τζάκι… Εκεί, μπροστά στο τζάκι, με την φωτιά να τρεμοπαίζει και τα αρώματα του ξύλου να ζαλίζουν, ένα πράγμα δεν έλειπε ποτέ. Οι χειροποίητες, ολόμαλλες φλοκάτες. Αυτά τα πολυχρηστικά αριστουργήματα της λαϊκής μας παράδοσης, αποτέλεσαν βασικό στοιχείο των νοικοκυριών της παλιάς Ελλάδας. Στις μέρες μας, που οι παππούδες ίσως να μην λένε τόσο συχνά παραμύθια και τα τζάκια έχουν αντικατασταθεί με άλλα μέσα θέρμανσης, δυο νέοι άνθρωποι από το Μακρυχώρι Λάρισας, αποφάσισαν να κρατήσουν ζωντανή την παράδοση της παραγωγής φλοκάτης. Ο 26χρονος Νίκος και ο 25χρονος Κώστας Μπουζώνας, συνεχίζουν περήφανα την δουλειά του μπαμπά Γιώργου και της μαμάς Βασιλικής, που ξεκίνησε το 1977, και μας μίλησαν για όλα όσα θέλαμε να μάθουμε.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ασχολείστε με έναν κλάδο που ναι μεν κουβαλάει την παράδοση, αλλά έχει σχεδόν εκλείψει από την Ελλάδα. Τι σας ώθησε να συνεχίσετε την οικογενειακή παράδοση;

Τα βιώματα που είχαμε από μικρή ηλικία και η αγάπη των γονιών μας γι’ αυτή την δουλειά, μας έδωσαν τα πρώτα ερεθίσματα για να συνεχίσουμε την οικογενειακή παράδοση. Από μικροί, μαζί με τον πατέρα μας, πηγαίναμε και μαζεύαμε τα μαλλιά, κατά την εποχή του κουρέματος των προβάτων, και πάντα μας έκανε εντύπωση πως ένα απλό υλικό, όπως το μαλλί, μετατρεπόταν σε ένα έργο λαϊκής τέχνης, την φλοκάτη.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πόσο δύσκολη μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία;

Είναι μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία και τα στάδια που πρέπει να περάσει το μαλλί για να καταλήξει να γίνει φλοκάτη είναι πολλά. Το πρώτο και πιο βασικό στάδιο, είναι η συλλογή του μαλλιού από τους κτηνοτρόφους, ακολουθεί το πλύσιμο του μαλλιού σε ειδικό πλυντήριο με σκοπό να καθαριστεί απόλυτα και να γίνει αφράτο, μετά έρχεται η μετατροπή του μαλλιού σε νήματα και στην συνέχεια περνάμε στον αργαλειό, όπου εκεί το μαλλί μετατρέπεται σε κλωστές. Όλες οι κλωστές περνιούνται στον αργαλειό και ξεκινάει η ύφανση της φλοκάτης. Μόλις είναι έτοιμη,  πλένεται και χτυπιέται δυνατά με σκοπό να ενωθούν όλοι οι κόμποι και να γίνει η φλοκάτη όσο πιο αφράτη γίνεται. Το αρχικό χρώμα της φλοκάτης είναι υπόλευκο  ή  γκρι, ανάλογα με το χρώμα των μαλλιών,  και κατόπιν  μπορεί να βαφεί  σε οποιαδήποτε απόχρωση. Εμείς διαθέτουμε τεράστια χρωματική ποικιλία από κομψό λευκό, σε αρχοντικό μπλε, μοντέρνο μωβ και άλλα πολλά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.Γιατί κάποιος να προτιμήσει για το σπίτι ή την επιχείρηση του φλοκάτες;

Για κάποιον που ενδιαφέρεται για το ευ ζην, η φλοκάτη είναι ιδανική επιλογή και σαν διακοσμητικό μέσο, αλλά και σαν κλινοσκέπασμα, καθώς τις κατασκευάζουμε  από  100%  φυσικό μαλλί χωρίς καθόλου χημικές παρεμβάσεις. Ειδικά σε περιπτώσεις που υπάρχουν παιδιά και κατοικίδια στο σπίτι, η φλοκάτη είναι ιδανική, καθώς είναι υποαλλεργική. Τέλος, η ικανότητα της φλοκάτης να διατηρεί την θερμοκρασία είναι καταπληκτική, οπότε και για πρακτικούς λόγους είναι μια παρά πολύ καλή επιλογή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Σε τι διαφέρουν τα δικά σας προϊόντα σε σχέση με παρόμοια που κυκλοφορούν στην αγορά;

Για μας η ποιότητα και η παραδοσιακή διαδικασία, είναι δύο πολύ βασικά στοιχεία για την παραγωγή μιας φλοκάτης. Οι φλοκάτες μας παράγονται από 100% φυσικό μαλλί, σε αντίθεση με ανάλογα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιείται συνθετικό. Επιπλέον, βασικό ρόλο παίζει και η πρώτη ύλη, το μαλλί, που συλλέγεται με μεγάλη προσοχή και από κτηνοτρόφους με τους οποίους συνεργαζόμαστε χρόνια. Τα προϊόντα μας είναι μια διαχρονική και ανθεκτική επιλογή, που ταιριάζει απόλυτα σε κάθε είδους χώρο, δίνοντας μια διαφορετική πνοή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Πόσο βοήθησαν τα social media για την προώθηση της δουλειάς σας;

Αν κάποιος πει πως τα social media δεν βοηθάνε στην προώθηση της δουλειάς του, θα πει ψέματα. Σίγουρα μας βοήθησαν πολύ, γιατί ο κόσμος πάντα έψαχνε να βρει φλοκάτες αλλά δεν ήξερε που να απευθυνθεί. Τώρα, με τα social media, όλα αυτά γίνονται πιο εύκολα και το προϊόν μας μπορεί να ταξιδεύει παντού. Μόλις γίναμε ενεργοί στα social media, παρατηρήσαμε μια τεράστια ανταπόκριση από όλες τις ηλικίες. Για τους μεγαλύτερους ξύπνησαν μνήμες, αλλά και οι νεότεροι βρήκαν ενδιαφέρον το πάντρεμα της παράδοσης με το καινούριο.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Οι φλοκάτες είναι οι ρίζες μας. Κάνουμε μικρά βήματα, αλλά αν μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον μεγάλο μας στόχο, αυτός είναι η προώθηση της φλοκάτης σε όλο τον κόσμο. Θέλουμε το προϊόν μας να συνεχίσει να αποτελεί ένα πολύτιμο κομμάτι της λαϊκής μας τέχνης, αλλά και να καταφέρει να επιστρέψει εκεί που ανήκει, στα σπίτια των ανθρώπων.

Infos:

Βιοτεχνία Φλοκάτης Μπουζώνας, Μακρυχώρι Λάρισας

Τηλ: 6982776539

Email: info@bouzonas-flokates.gr

*O χώρος της βιοτεχνίας είναι επισκέψιμος από συλλόγους ή σχολεία κατόπιν συνεννόησης

ilarissa.gr