Μπλόκα, κλειστοί δρόμοι, έφοδοι σε κορωνο-πάρτι και περιπολίες

Υπ’ ατμόν βρίσκονται τα αρμόδια υπουργεία, ετοιμάζοντας τα «σχέδια δράσης» για τα ρεβεγιόν των γιορτών. Παρότι διαρκείς είναι τις τελευταίες ώρες οι εκκλήσεις για πιστή τήρηση των μέτρων από τους πολίτες, το plan B είναι πάντα πάνω στο τραπέζι, φέρνοντας νέα μέτρα, σε περίπτωση που εμφανιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του lockdown το τριήμερο των Χριστουγέννων.

Με τα Χριστούγεννα, άλλωστε, να αποτελούν crash test για την ΕΛ.ΑΣ, λεπτομέρειες του σχεδίου που θα εφαρμοστεί από αύριο και με έμφαση στις βραδινές ώρες επεξεργάστηκαν σήμερα κυβερνητικά στελέχη, προτάσσοντας την αυστηροποίηση των ελέγχων σε κάθε επίπεδο. Με καθαρό το μήνυμα ότι ο συνωστισμός δεν θα είναι ανεκτός, η αστυνομία θα βρίσκεται επί ποδός, περιπολώντας από γης και αέρος, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του ιού τις ημέρες των γιορτών.

Ειδικότερα, στη σημερινή τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, ο γγ Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Άγγελος Μπίνης, ο γγ του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης και ο γγ Συντονισμού, Θανάσης Κοντογεώργης, ώστε να εξεταστούν όλες οι διαστάσεις του σχεδίου.

Το σχέδιο «Χριστούγεννα» προβλέπει:

Αύριο, παραμονή Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου):

· δεν θα επιτραπούν οι έξοδοι των παιδιών, για να ψάλλουν κάλαντα.

· δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

· Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν sms τόσο κατά την μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού 6 (σωματική άσκηση), όσο και κατά την επιστροφή, η οποία δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10 το βράδυ.

Μεθαύριο, ανήμερα Χριστούγεννα (25 Δεκεμβρίου):

· το ρεβεγιόν μεταφέρεται το μεσημέρι αντί των βραδινών ωρών

· στο τραπέζι του ρεβεγιόν μπορούν να παρακαθίσουν μέχρι 9 άτομα και από 2 μόνο οικογένειες, με ισχυρή σύσταση τα άτομα αυτά να είναι τα ίδια και στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, δημιουργώντας μια κλειστή, κοινωνική, φούσκα.

· συστήνεται να απουσιάζουν από το ρεβεγιόν άτομα μεγάλης ηλικίας.

· Η χρήση της μάσκας εξακολουθεί να παραμένει υποχρεωτική παντού.

· Υποχρεωτική είναι και η τήρηση κανόνων υγιεινής και συνίσταται να υπάρχει πολύ καλός αερισμός του χώρου ή να βρισκόμαστε σε ανοιχτούς χώρους.

Αυστηροί έλεγχοι, βαριά πρόστιμα

Με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να σαρώνουν από αύριο οδικές αρτηρίες και σημεία εξόδου, σαφή προειδοποίηση έστειλε σήμερα ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, τονίζοντας πως οι έλεγχοι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν και θα είναι αυστηροί. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο εκκλησιασμός των πιστών θα πρέπει να γίνεται κατόπιν σχετικής υπόδειξης για τον σκοπό της μετακίνησης και έχοντας οι πιστοί κατά νου πως είναι αυστηρά περιορισμένος ο επιτρεπόμενος αριθμός. Η συμμετοχή, άλλωστε, στον εκκλησιασμό προβλέπει μια ακόμη δέσμη μέτρων, δηλαδή:

· Λειτουργίες, παρουσία πιστών τα Χριστούγεννα, μόνο την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα (25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου).

· Αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

· Χωρητικότητα: 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών τα 50 άτομα

· υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Χρυσοχοϊδης: «Δεν θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους»

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ελαχιστοποιήσει τις διαρροές μετάδοσης του ιού, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αν προαναγγέλλει ακόμη και επέμβαση της αστυνομίας ακόμα και στα σπίτια τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων, μόνο αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις. «Αν υπάρξουν καταγγελίες για μεγάλες συγκεντρώσεις σε σπίτια τα Χριστούγεννα η αστυνομία θα παρέμβει» προειδοποίησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν θα επιτραπεί καμία κινητικότητα σε πλατεία η αλλά σημεία συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, από τις 22:00 το βράδυ τόσο αύριο, παραμονή των Χριστουγέννων όσο και ανήμερα αλλά και όλες τις εορταστικές μέρες δε θα κυκλοφορεί κανείς στους δρόμους παρά μόνο τα ασθενοφόρα σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δε θα υπάρχει ψυχή στους δρόμους». Όπως είπε ο υπουργός είμαστε στην κόψη του ξυραφιού και αν χαλαρώσουμε θα υπάρξει καταστροφή.

Κλειστοί δρόμοι

Στο ίδιο μήκος κύματος, το σχέδιο «Χριστούγεννα» της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνει ακόμη και κλειστούς δρόμους, καθώς ανεκτές θα είναι οι μετακινήσεις μόνο για λόγους υγείας και εργασίας, εξήγησε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛΑΣ, Θεόδωρος Χρονόπουλος. «Οπότε η αστυνομία θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στις μετακινήσεις μετά τις 22.00 το βράδυ και δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε και σε διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικούς οδικούς άξονες ώστε να ελεγχθούν όλοι αυτοί που μετακινούνται εκείνες τις ώρες. Όπου διαπιστωθούν παραβάσεις, θα επιβληθεί πρόστιμο 300 ευρώ» περιέγραψε ο κ. Χρονόπουλος.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛΑΣ, αυξημένοι θα είναι οι έλεγχοι σε:

· διόδια,

· κομβικά σημεία στο οδικό δίκτυο,

· εισόδους-εξόδους των πόλεων,

· υπεραστικά λεωφορεία και ΚΤΕΛ, πλατείες

· και οπουδήποτε μπορεί να δημιουργηθεί συγχρωτισμός.

Πηγή: protothema.gr

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest