Σφραγίστηκαν οι άμβυκες στον Τύρναβο, ικανοποίηση από το ποιοτικό απόσταγμα

Του Κώστα Τσόλα

Ο Τύρναβος, είναι γνωστό πανελληνίως ότι, φημίζεται για τους αμβυκούχους. Τους μικρούς παραγωγούς

που φτιάχνουν, αποστάζοντας, μόνοι τους τσίπουρο. Αυτό που είναι λιγότερο ευρέως γνωστό όμως, είναι ότι εδώ και δεκαετίες, συνεχίζοντας μια παράδοση τουλάχιστον δύο αιώνων, ο Θεόφιλος Παυλίδης, έχοντας στο πλάι του τη σύζυγό του Κυριακή, κατασκευάζει άμβυκες από χαλκό σε μεγέθη που ο αμβυκούχος επιθυμεί. Η «Ε» βρέθηκε στον χώρο κατασκευής των αποστακτήρων (καζανιών) και συνομίλησε με το ζεύγος Παυλίδη, από το οποίο μάθαμε πολλές λεπτομέρειες για τη διαδικασία κατασκευής των αμβύκων αλλά και συμβουλές προς τους αμπελουργούς-αμβυκούχους ώστε το απόσταγμα να είναι όσο πιο ποιοτικό γίνεται.
«Η εταιρεία από τότε που δημιουργήθηκε ξεχωρίζει για τη συνεχή τεχνολογική πρόοδο στον χώρο της απόσταξης. Έχει μακρά ιστορία και εμπειρία και συνδυάζει την καινοτομία με την παράδοση, εξελίσσοντας κάθε κομμάτι και τμήμα του εξοπλισμού που χρησιμοποιεί και το οποίο είναι σχεδιασμένο με στόχο τη μέγιστη οικονομία και την υψίστη αντοχή, αποτελώντας έτσι εγγύηση για την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής».

«Αυτό που πρέπει να σημειωθεί», όπως εξηγεί ο κ. Παυλίδης, «είναι ότι ο χαλκός με την πάροδο του χρόνου χάνει τα πολύτιμα συστατικά του με αποτέλεσμα το τσίπουρο που παράγεται από παλιά καζάνια, ενδεχομένως να μην έχει την απαιτούμενη ποιότητα».

Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε η αποσταγματική περίοδος στον Τύρναβο για το βράσιμο του τσίπουρου, χωρίς προβλήματα φέτος, αν θυμηθούμε τα προβλήματα και τις κωλυσιεργίες παλαιοτέρων ετών. Με παρέμβαση πέρυσι του Δήμου Τυρνάβου και του δημάρχου κ. Ιωάννη Κόκουρα, αλλά και τη θετική διάθεση της κυβέρνησης και ειδικά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη και των ντόπιων βουλευτών οι αμπελουργοί αποσταγματοποιοί έβρασαν κανονικά και απέσταξαν ποιοτικό τσίπουρο Τυρνάβου, με ή χωρίς γλυκάνισο.

Στο ίδιο κλίμα και η παρέμβαση του προέδρου του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελουργών Τυρνάβου κ. Αντώνη Τσικριτσή ο οποίος μιλώντας στην «Ε» δήλωσε ικανοποιημένος για την πορεία του αποστάγματος το οποίο και φέτος είναι ποιοτικό, σημειώνοντας ωστόσο, ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει οριστική λύση με την απόσταξη και οι αποσταγματοποιοί να μην είναι κάθε χρόνο σε αβεβαιότητα. Επίσης ο κ. Αντώνης Τσικριτσής σημειώνει στην «Ε»: «Η φετινή ήταν μία καλή αποσταγματική περίοδος, όλα λειτούργησαν καλά και έχουμε ένα άριστο και ποιοτικό απόσταγμα. Η λειτουργία των καζανιών διασώζει το εισόδημα των αμπελουργών, γιατί αν δεν υπήρχαν τα καζάνια, δεν θα υπήρχαν αμπελουργοί…».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest