Ενίσχυση στη βρώσιμη ελιά – “πράσινο φως” και για χοιροτρόφους, πτηνοτρόφους, θερμοκήπια και de minimis στα ροδάκινα

ΚΕΛΛΑΣ, ΛΑΡΙΣΑ, ΝΔ


ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΒΟΡΙΔΗ ΣΕ ΚΕΛΛΑ

Tην ειλημμένη απόφαση του Υπ.ΑΑΤ να προχωρήσει σε ενίσχυση των χοιροτρόφων και των πτηνοτρόφων, που έχουν απωλέσει μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους, εξαιτίας της πανδημίας και των επιπτώσεών της, αλλά και τη θετική αντιμετώπιση αντίστοιχων αιτημάτων ενίσχυσης για τους παραγωγούς βρώσιμης (επιτραπέζιας) ελιάς και θερμοκηπίων, γνωστοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, στον αν. Γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή ν. Λάρισας Χρήστο Κέλλα. 

Ο Λαρισαίος πολιτικός συναντήθηκε με τον κ. Βορίδη, προκειμένου να ενημερωθεί για την εξέλιξη αιτημάτων παραγωγών και συλλόγων του νόμου, σχετικά με την ενίσχυσή τους λόγω των επιπτώσεων  της πανδημίας. 


Συγκεκριμένα, ο κ. Κέλλας μετέφερε στην ηγεσία του Υπ. ΑΑΤ την αγωνία των ελαιοκαλλιεργητών βρώσιμης ελιάς, οι οποίοι για δεύτερη συνεχή χρονιά ήρθαν αντιμέτωποι με πολύ χαμηλές τιμές στην αγορά και δυσκολία στην προώθηση του  προϊόντος τους, με αποτέλεσμα ένα μέρος της παραγωγής τους να παραμένει αδιάθετο. Επιπλέον, αρκετοί ελαιοπαραγωγοί προτίμησαν να οδηγήσουν μεγάλη ποσότητα ελιών στα ελαιοτριβεία για  λάδι, αλλά στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης τις δήλωσαν ως βρώσιμες, με αποτέλεσμα να αποκλείονται του δικαιώματος ενίσχυσης, εν αντιθέσει με άλλους παραγωγούς ελαιοποιήσιμης ελιάς. 


Με ικανοποίηση ο κ. Κέλλας ενημερώθηκε από τον κ. Βορίδη, πως “με την ολοκλήρωση της συγκομιδής της βρώσιμης ελιάς οι υπηρεσίες του Υπουργείου ξεκίνησαν να συλλέγουν τα απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη διάθεση και τις τιμές του προϊόντος στην αγορά, προκειμένου να καθορισθεί το ποσό της ενίσχυσης, όπως, εξάλλου, συνέβη και στην περίπτωση της έκτακτης ενίσχυσης των παραγωγών για τη χαμηλή τιμή του ελαιόλαδου αλλά και για την στρεμματική οικονομική ενίσχυση των καλλιεργητών της βρώσιμης ελιάς τύπου Καλαμών”.

Θετικά νέα προέκυψαν και για τα αντίστοιχα αιτήματα των Ομοσπονδιών Χοιροτροφικών και Πτηνοτροφικών Συλλόγων, καθώς τα προϊόντα ζωικής προέλευσης έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά, κυρίως από το κλείσιμο του κλάδου της εστίασης. 

Ο κ. Βορίδης ενημέρωσε τον κ. Κέλλα ότι “οι Υπηρεσίες του Υπουργείου μελετούν τρόπους δίκαιης, στοχευμένης και αναλογικής ενίσχυσης των χοιροτρόφων και πτηνοτρόφων και το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία και τα ποσά των ενισχύσεων”.

Θετική είναι και η αντιμετώπιση του Υπουργείου για ενίσχυση των θερμοκηπιακών καλλιεργειών, που επλήγησαν ιδιαίτερα από την πανδημία, την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και την προβληματική διάθεση των προϊόντων στην αγορά. 

Τέλος, o κ. Κέλλας ζήτησε να ενημερωθεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία της έκτακτης de minimis στήριξης, που θα λάβουν οι παραγωγοί για τα ροδάκινα και τα νεκταρίνια που έπαθαν ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Αυγούστου, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην διαδικασία των αποζημιώσεων, λόγω του δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, που έχει διαμορφωθεί για τους παραγωγούς. Ο κ. Βορίδης απάντησε  ότι “οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ εργάζονται με ταχείς ρυθμούς και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, θα υπάρξουν οι ανάλογες ανακοινώσεις”.    

 

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, googlePin It on Pinterest