Επιστολή Δημάρχου Τεμπών σε Βορίδη για τους ελαιοπαραγωγούς

manolis - Επιστολή Δημάρχου Τεμπών σε Βορίδη για τους ελαιοπαραγωγούς
Like
Like Love Haha Wow Sad Angry

Αναστάτωση επικρατεί στις τάξεις των ελαιοπαραγωγών για την απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αποκλείσει από το δικαίωμα ενίσχυσης τους παραγωγούς βρώσιμης ελιάς αλλά και των ετεροεπαγγελματιών.

phoenix banner - Επιστολή Δημάρχου Τεμπών σε Βορίδη για τους ελαιοπαραγωγούς

Ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης απέστειλε επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

banner pagetos - Επιστολή Δημάρχου Τεμπών σε Βορίδη για τους ελαιοπαραγωγούς

Αναλυτικά, στην επιστολή που απευθύνει προς τον υπουργό κ. Βορίδη, ο κ. Μανώλης, επισημαίνει τα εξής:

anigif ambelon rizoulis - Επιστολή Δημάρχου Τεμπών σε Βορίδη για τους ελαιοπαραγωγούς

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης του μέτρου 21 για την καταβολή ενίσχυσης για την στήριξη της παραγωγής ελαιολάδου από τις συνέπειες της πανδημίας λόγω κορονοϊού, σας κάνουμε γνωστό ότι στο Δήμο μας καλλιεργούνται περίπου 46.000 στρέμματα με ελαιόδεντρα με κύρια την ποικιλία διπλής κατεύθυνσης ΑΜΦΙΣΣΗΣ. Συνεπώς μέρος της παραγωγής πωλείται ως βρώσιμη και το υπόλοιπο πηγαίνει προς ελαιοποίηση. Όμως μεγάλο μέρος των ελαιοκαλλιεργητών δηλώνουν τις εκτάσεις στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης ως βρώσιμη αν και μέρος της παραγωγής τους την οδηγούν για ελαιοποίηση στα ελαιοτριβεία της περιοχής. Φέτος με έξαρση της πανδημίας ήδη από την άνοιξη διαφαινόταν ότι θα ήταν δύσκολη η διάθεση νωπού καρπού και οι ελαιοπαραγωγοί προτίμησαν να οδηγήσουν μεγάλη ποσότητα ελιών στα ελαιοτριβεία για  λάδι. Το πρόβλημα όμως προκύπτει διότι στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης έχουν δηλωθεί ως βρώσιμες και έτσι αποκλείονται του δικαιώματος της ενίσχυσης, αν και έχουν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα γεωργού.

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Επιστολή Δημάρχου Τεμπών σε Βορίδη για τους ελαιοπαραγωγούς

Παρακαλούμε όπως άμεσα ενεργήσετε και τροποποιήσετε την ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε να δεχθεί και τις αιτήσεις αυτών των παραγωγών που στην αίτηση ενιαίας ενίσχυσης δηλώνουν ως βρώσιμες τις ελιές και αποκλείονται του δικαιώματος της ενίσχυσης και επίσης να συμπεριληφθούν και οι ετεροεπαγγελματίες ενεργοί παραγωγοί, γιατί και αυτοί κινούν την τοπική μικροοικονομία της περιοχής μας και έχουν πληγεί οι εκμεταλλεύσεις  τους και δικαίως θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο.

Παράλληλα να δώσετε ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας γιατί είναι δύσκολη η μετακίνηση, για όσους παραγωγούς δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, να μεταβούν σε σημεία που μπορούν να εξυπηρετηθούν, ως προς την υποβολή της ηλεκτρονικής δήλωσης, λόγω των μέτρων της πανδημίας.

kontogiannis miltos tyrnabos lebites - Επιστολή Δημάρχου Τεμπών σε Βορίδη για τους ελαιοπαραγωγούς