Διεξαγωγή των εκλογών σε μη εργάσιμη ημέρα με ηλεκτρονική ψηφοφορία

Η Συντονιστική Επιτροπή των Ακηδεμόνευτων Δημοκρατών Καθηγητών ν. Λάρισας ανακοινώνει ότι κατά την ολομέλεια της παράταξης, μετά την ενημέρωση για συνδικαλιστικά θέματα, συζητήθηκε και το θέμα των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Ομόφωνα επιβεβαιώθηκε η θέση των Α.ΔΗ.Κ. για διεξαγωγή των εκλογών σε μη εργάσιμη ημέρα (Σάββατο) εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Η θέση μας, για διεξαγωγή των εκλογών εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας, πιστεύουμε ότι απηχεί τη συντριπτική πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και της κοινωνίας. Θεωρούμε ότι η συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη ψηφοφορία για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων τους στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είναι σημαντική και ουσιαστική , η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη χρήση άδειας.

Η θέση μας αυτή, είναι η ίδια με τη θέση που διατυπώναμε και τα προηγούμενα χρόνια και παραμένουμε πιστοί σ΄ αυτή. Καμία σκοπιμότητα συνδικαλιστική και κανένας εκβιασμός δεν θα μας κάνει να αλλάξουμε οπτική γωνία.
Παρακολουθώντας τις ανακοινώσεις των άλλων παρατάξεων διαπιστώνουμε ότι οι περισσότερες συμφωνούν στο να μη χάνονται διδακτικές ώρες. Απλώς, ζητάνε να γίνονται οι εκλογές καθημερινή (απόγευμα Τετάρτης), για να διευκολύνονται οι συνάδελφοι.

Όμως, για ποιά διευκόλυνση μιλάνε, όταν στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια δεν προβλέπεται Γενική Συνέλευση. Άρα, δεν τίθεται θέμα συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε Γενική Συνέλευση, παρά μόνο στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Γι αυτό και είμαστε υπέρ της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Στην εποχή της ηλεκτρονικής επανάστασης, στην εποχή που υποβάλλουμε ηλεκτρονικές δηλώσεις στην εφορία, κάνουμε πληρωμές με e-banking, υποβάλλουμε ηλεκτρονικά δηλώσεις μετάθεσης, παίρνουμε ηλεκτρονική συνταγογράφηση και πολλά άλλα, δεν μπορούμε να μείνουμε κολλημένοι σε νοοτροπίες του παρελθόντος.

Επικαλούνται « ενδεχόμενη νοθεία» και «θεωρίες συνομωσίας» για μια διαδικασία που εφαρμόζεται από το 2018 στις εκλογές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων με απόλυτη επιτυχία.
Ισχυρίζονται ότι η δυνατότητα να ψηφίζουμε όσες φορές θέλουμε μέχρι τη λήξη της ψηφοφορίας, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα ελέγχου της ψήφου των συναδέλφων. Θεωρούμε ότι η άποψη αυτή είναι προσβλητική για το σύνολο των συναδέλφων, αλλά ακόμη και στην περίπτωση που αυτό συμβεί, ο κάθε συνάδελφος έχει τον τελευταίο λόγο, όταν βρεθεί στο σπίτι του να ψηφίσει κατά συνείδηση. Τις αναφορές για φαλκίδευση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για απαγόρευση συναθροίσεων και κατάργηση του δικαιώματος του «συνέρχεσθαι» και της ελεύθερης έκφρασης άποψης , τις θεωρούμε φληναφήματα.
Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους και στην κρίση τους.
Ως παράταξη δεν αντιμετωπίσαμε ποτέ το δίλημμα, αν θα ακολουθήσουμε αναχρονιστικές συνδικαλιστικές αντιλήψεις αφήνοντας τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς χωρίς εκπροσώπηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια (όπως διαφαίνεται να είναι και η πρόθεση του Υπουργείου), ή αν θα παραμείνουμε πιστοί στις θέσεις μας, με σύνεση κι αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συναδέλφους, ειδικά την εποχή της πανδημίας.
Πιστεύουμε ότι η αποχή ή η απόσυρση από τις εκλογές θα είναι πιθανόν η ταφόπλακα του θεσμού του αιρετού εκπροσώπου μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια όλων των βαθμίδων.
Δεν θα κάνουμε το χατίρι της Κυβέρνησης και της κ.Υπουργού, ώστε να βρουν το πάτημα και να «πετάξουν έξω» από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια τους αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών.
Ήδη, οι αποφάσεις των τοποθετήσεων μονίμων και αναπληρωτών γίνονται με αποφάσεις της Διοίκησης στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας , το οποίο έχει να συνεδριάσει τρεις εβδομάδες. Η προσωρινή Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας τοποθετεί τους εκπαιδευτικούς με δικές της αποφάσεις παρακάμπτοντας το Υπηρεσιακό Συμβούλιο, γυρίζοντας μας χρόνια πίσω.
Πρέπει όλοι μαζί να παλέψουμε για τη λειτουργία του ΠΥΣΔΕ, πρέπει όλοι να παλέψουμε να αλλάξει η νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στη Διοίκηση να κάνει μόνη της τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών συναδέλφων.

Θα παλέψουμε για το θεσμό που έχει ως στόχο την προάσπιση των συμφερόντων των εκπαιδευτικών.
Μία μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην ηλεκτρονική ψηφοφορία θα ήταν μία ηχηρή απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και απόρριψη της εκπαιδευτικής πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας.
Θα είμαστε παρόντες.

Προτείνουμε αναβολή των εκλογών για τουλάχιστον 3 εβδομάδες για την πληρέστερη ενημέρωση των συναδέλφων. Η χρονιά ξεκίνησε πολύ δύσκολα, τα κενά ακόμα πολλά, οι συνάδελφοι όλο αυτό το διάστημα είχαν το μυαλό τους στραμμένο , αφ ενός στις τοποθετήσεις τους (που πολλές φορές συνοδεύονταν από αλλαγές σχολείων), στην έναρξη των μαθημάτων και της λειτουργίας των σχολείων και αφετέρου στην πανδημία και τα προβλήματά της.

Ελπίζουμε η πολιτική ηγεσία να αντιληφθεί τη σπουδαιότητα των στιγμών και δώσει λύση στο πρόβλημα και με τις αποφάσεις της να επαναφέρει το κύρος στο θεσμό του αιρετού εκπροσώπου στα Υπηρεσιακά Συμβούλια.

Η Συντονιστική Επιτροπή

ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ

Εύδαιμον το Ελεύθερον, Ελεύθερον το Εύψυχον
(Θουκυδίδη, Περικλέους Επιτάφιος).

κατσάνης, youtube.com

τυρναβος, google


Pin It on Pinterest