Παγκόσμια ημέρα Ο.Η.Ε.: Σύσταση και στόχοι

Παγκόσμια ημέρα Ο.Η.Ε.: Σύσταση και στόχοι

Γράφει ο Γεώργιος Μακαγιός*

       Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.), ο πασίγνωστος αυτός διεθνής Οργανισμός «ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1945 από 51 χώρες, οι οποίες δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την ειρήνη μέσα από τη διεθνή συνεργασία και τη συλλογική ασφάλεια» και αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια της «Κοινωνίας των Εθνών», η οποία είχε ιδιαιτέρως ενεργή δράση κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ταξιδεύοντας πίσω σε εκείνη τη σπουδαία ημέρα της γένεσης του Ο.Η.Ε., μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε την τεράστια σημασία μιας τέτοιας διακρατικής συμμαχίας, καθώς η ανθρωπότητα μόλις λίγες μέρες πριν (2 Σεπτεμβρίου 1945) είχε εξέλθει από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

       Ατενίζοντας, λοιπόν, κανείς την ιστορία του Οργανισμού αυτού από την αρχή, δικαίως του γεννάται η απορία σχετικά με τους σκοπούς δημιουργίας του. Οι στόχοι αυτοί, τους οποίους εξ αρχής έθεσε η Σύνοδος των Κρατών-Μελών, περιγράφονται πλήρως (με τη μορφή νομικών άρθρων) στον «Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», στο επίσημο έγγραφο δηλαδή που υπογράφηκε στις 26 Ιουνίου 1945 κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών, και είναι οι εξής:

       Στόχος υπ’ αριθμόν 1: Ειρήνη και Ασφάλεια! Η διεθνής κοινότητα ωθείται στο να θέσει αυτό ως πρώτο στόχο της, καθώς είναι συγκλονισμένη από τις θηριωδίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ακόμη υπολανθάνει ο φόβος επανεμφάνισης τέτοιων φαινομένων. Κανείς δεν θα μπορούσε να αρνηθεί πως σε μια εποχή κατά την οποία όλοι προσπαθούν να ξεχάσουν το μελανό παρελθόν, βασιλεύει πάντοτε ο φόβος και η ανασφάλεια. Για τον λόγο αυτό, ορίζεται ξεκάθαρα πως τα Κράτη-Μέλη έχουν το βαρύ φορτίο «να παίρνουν αποτελεσματικά συλλογικά μέτρα για να προλαβαίνουν και να απομακρύνουν κάθε απειλή της ειρήνης και για να καταστέλλουν κάθε επιθετική ενέργεια ή άλλης μορφής παραβίαση της ειρήνης».

       Στόχος υπ’ αριθμόν 2: Δημιουργία φιλικών σχέσεων μεταξύ των εθνών! Το εν λόγω άρθρο αποσκοπεί φυσικά στην ελαχιστοποίηση των ρατσιστικών φαινομένων ανάμεσα στους λαούς, καθώς ως κυρίαρχη μέριμνα των Κρατών είχε οριστεί η ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με την ισότητα. Είναι τραγικό, λοιπόν, να παρατηρούμε τη σύγχρονη καθημερινότητα και να διαπιστώνουμε πως 75 χρόνια μετά, εν έτει 2020, ο στόχος αυτός δεν έχει επιτευχθεί πλήρως, με ολέθριες συνέπειες για την κοινωνική συνοχή και τη συνύπαρξη των λαών.

       Στόχος υπ’ αριθμόν 3: Διεθνής συνεργασία! Όταν αναφερόμαστε σε συνεργασία μεταξύ χωρών, επικεντρωνόμαστε κυρίως στην «επίλυση διεθνών προβλημάτων οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και ανθρωπιστικής φύσεως», με σκοπό την προώθηση του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και αυτό διότι σε έναν σύγχρονο κόσμο, στον οποίο ευελπιστούμε να επικρατεί η ειρήνη, θα πρέπει όχι μόνο να προάγουμε τη συνεργασία, αλλά και να προσπαθούμε για την εξάλειψη των φυλετικών, θρησκευτικών, γλωσσικών ή άλλων διακρίσεων.

       Είναι αλήθεια πως ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δημιουργήθηκε θέτοντας κάποιους ιδιαιτέρως υψηλούς στόχους, για τους οποίους μέχρι σήμερα αγωνίζεται και προσπαθεί. Ίσως οι διάφορες συνθήκες ή η έλλειψη ισχύος έναντι των άλλων χωρών να στέκονται πολλές φορές εμπόδιο στα σχέδια του, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει αυτό να θεωρείται αδιαφορία από μέρους του για τα προβλήματα που καλείται να επιλύσει! Ο Ο.Η.Ε., παρότι μέχρι και σήμερα δεν έχει εκπληρώσει πλήρως τους στόχους του, πάντοτε βρισκόταν στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης κάθε είδους προβλήματος στο οποίο δύναται να συνεισφέρει.  Άλλωστε, το κυνήγι των στόχων δεν θα τελειώσει, αν πρώτα δεν αλλάξει ο κόσμος προσεγγίζοντας την τελειότητα…

*Ο Γεώργιος Μακαγιός είναι μαθητής της Γ’ τάξης του ΓΕ.Λ. Τυρνάβου και συμμετείχε για δύο συνεχόμενες χρονιές (2019 & 2020) στο Επίσημο Γαλλόφωνο Πρόγραμμα Προσομοίωσης του Ο.Η.Ε. στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας, καθώς και στο αντίστοιχο ελληνόφωνο πρόγραμμα «Μαθητές σε ρόλο Διπλωμάτη» (Θεσσαλονίκη, 2019).

 

Πηγή: Εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» 

Ακολουθήστε τα Τυρναβίτικα Νέα  στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

30712123 10215640817554664 584629350603685888 n 1 - Παγκόσμια ημέρα Ο.Η.Ε.: Σύσταση και στόχοι

collage - Παγκόσμια ημέρα Ο.Η.Ε.: Σύσταση και στόχοι


fast food ambelon - Παγκόσμια ημέρα Ο.Η.Ε.: Σύσταση και στόχοι

ambelonas1 armonia 2021 - Παγκόσμια ημέρα Ο.Η.Ε.: Σύσταση και στόχοι

Τύρναβος